Megtalálták, miben segíthetnek: oktatók és egyetemisták az önkéntesek között

A közösségekben és az önkéntes segítségnyújtás lélekemelő erejében hisznek a Széchenyi István Egyetem oktatói és hallgatói, akik csatlakoznak azokhoz a civil kezdeményezésekhez, amelyek enyhíthetik a világjárvány miatti, az egész társadalmat érintő problémákat.

Győr, 2020. március 24. – Czeiner-Szücs Anita – Horváth Márton, SZEhírek

Csató Kitti - tanító szakos egyetemista lévén - a szülőket kívánja tehermentesíteni azzal, hogy általános iskolás tanulók online korrepetálását vállalja. Lakóhelye közelében, Tapolcán két kislányt készít fel. „Korábban, a járvány előtt is foglalkoztam már a gyerekekkel, akkor még személyesen találkoztunk. Most a vírusra tekintettel egyelőre az internet segítségével tanulunk” – mondta az Apáczai Csere János Kar hallgatója, aki azt is hozzátette, húgával és édesanyjával arra készülnek, hogy a helyi polgármester kérésére maszkokat varrnak.

Csató Kitti szívesen segít bébiszitterkedésben, korrepetálásban és bevásárlásban is.

„Kórházi segítőnek sajnos nem tudok jelentkezni, mert nincs hozzá végzettségem. Ezenkívül mindenben szívesen rendelkezésre állok, amire igény mutatkozik, legyen az akár bevásárlás, akár bébiszitterkedés” – nyilatkozta Csató Kitti. Amikor a motivációjáról kérdeztem, csupán annyit válaszolt: „Szeretek segíteni másokon. Jelenleg nincs sok tennivalóm, otthon a tavaszi nagytakarításon is túl vagyunk, rengeteg időm van. Ha most tehetek valamit másokért, miért ne tegyem meg?” – felelte magától értetődő természetességgel a széchenyis egyetemista, aki több olyan hallgatótársáról is tud, akik bevásárlásokkal segítik környezetüket.

 

Életeket menthet a maszkvarrás

Amikor felhívtam, akkor is éppen maszkot varrt Bogdányi Mária, a Széchenyi-egyetem oktatója és evangélikus egyetemi lelkésze, aki azóta, hogy egy hete – ahogy ő mondja – megtalálta ez a felemelő feladat, családja ellátása és oktatói munkája megszervezése mellett rendületlenül készíti a fertőtleníthető, többször használható maszkokat a győri Petz-kórház betegeinek és dolgozóinak. Vallja, ha már csak egy ember életét megmenti az egyik maszkja, megérte a sok óra munka. Sokorópátkai otthonában egy hét alatt több mint félszáz védőmaszkot készített el a lelkigondozó, aki maga sem gondolta volna, de az önkéntes akció egyik fő koordinátora lett Győr-Moson-Sopron megyében.

„Az egész országban szorgoskodnak az önkéntes maszkvarrók. A férjem által készített honlapom segítségével én többnyire a megyénkben elérhető segítőket fogom össze. Számomra nagy öröm látni, hogy a háziasszonyoktól a Győri Nemzeti Színház varrónőin keresztül, a leállt varrodák alkalmazottaiig rengetegen csatlakoztak ehhez az ügyhöz. Olyanok is akadnak, akik a szállításban vagy az anyagellátásban segítenek nekünk. A honlapon közzétettem a kipróbált, bevált szabásmintákat, a helyes anyagválasztáshoz is adok tippeket, és most arról készülök egy szakmai tájékoztatóval, hogyan fertőtleníthetjük használat után a maszkokat. Ennek fontosságára ugyanis mindenképpen szeretném felhívni a lakosság figyelmét” – hangsúlyozta Bogdányi Mária.

 

Bogdányi Mária az evangélikus egyetemi lelkész azt vallja, ha már csak egy ember életét megmenti az egyik maszkja, megérte a sok óra munka.

Azt mondja, nem tudni meddig tart a járvány, de még tömérdek maszkra lesz szüksége a kórháznak, a lakosságnak és a szociális ellátórendszer alkalmazottainak is. Mindenkit arra buzdít, találja meg azt a feladatot, amivel a világjárvány idején segítheti embertársait. „Ha rálelünk feladatunkra ebben a nehéz helyzetben, az nem csak másokon segít, hanem bennünket is jó érzéssel tölthet el, sőt elterelheti a figyelmünket a gondokról” – mutatott rá a lelkész, miközben keze alatt telefonálás közben is csattogott a varrógép.

 

Adománnyal segített a tanszékvezető

„Az összefogásnak érezhető ereje van, a szövetségből és a csapatmunkából mindig jó dolgok születnek. Vészterhes időszakot él meg a világ: azt vallom, az ilyen helyzetekben érdemes a közösség érdekeit szem előtt tartani, sorra venni azt, amivel az egyén segítheti társait” – húzta alá prof. dr. Lakatos István, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánhelyettese, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetője. Az oktató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának elnökeként az idei XVIII. Jótékonysági Kézműves Bál bevételét, 700 ezer forintot, magánszemélyként pedig – az elnökségi tagokhoz hasonlóan – további 50 ezer forintot utalt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznak.

 

Prof. dr. Lakatos István: A pénz csak egy eszköz, úgy vélem, mindenki azzal segítsen, amivel tud.

„Nagy László, a tagozat alelnöke, mint a MET-NA Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója, további 800 ezer forintot utalt el erre a célra. A felajánlással a kórház azon munkatársait szeretnénk támogatni, akik egészségüket, családjuk egészségét is kockáztatva folyamatosan a frontvonalban dolgoznak a járványhelyzet elhárításáért. A pénz csak egy eszköz, úgy vélem, mindenki azzal segítsen, amivel tud. Az is nagy dolog, ha gondoskodunk környezetünkről, otthonmaradásunkkal pedig óvjuk szeretteinket a kórtól” – magyarázta az elnök, aki örömmel jegyezte meg, hogy mind az egyetemi, mind a kamarai körökből számos olyan embert ismer, aki önkéntesként vagy felajánlásaival részt vesz az összefogásban.


Ha segíteni szeretne:

Ha úgy érzi, ön is segítene, érdemes ellátogatnia a magyar kormány által létrehozott https://segitunkegymasnak.hu/ oldalra. A portál az önkéntes kezdeményezéseket és adományozásokat koordinálja, és felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat, hogy a széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően megfogalmazódó támogató ötletek és a segítő szándék megtalálja az utat az arra rászorulókhoz.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.