Megkezdődött a tanév – folytatódik az építkezés

A Széchenyi István Egyetemen rektora, Dr. Földesi Péter megnyitotta a 2019-2020-as tanévet, az oktató-kutatóknak olyan felfedezéseket kívánva, amiket az elsőévesek friss gondolatai is inspirálnak. A Győr Városi Egyetemi Csarnokban rendezett ünnepségen átadták a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakat, a Jó tanuló – Jó sportoló elismeréseket, és oklevelet vehettek át az Egyetemi Eb-n kimagaslóan szereplő széchenyis sportolók.

Győr, 2019. szeptember 9. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József


Dr. Földesi Péter rektor „A jövő Győrben épül” szlogennel kezdte köszöntőjét, kiemelve, hogy a széles körben ismertté vált szállóige az egyetemen is folyamatosan megtelik tartalommal. Akik az elmúlt években az évnyitókra jöttek, hozzászokhattak ahhoz, hogy látványos építkezések zajlanak a campuson. Hol modern kollégium, hol Menedzsment Campus, máskor laborok, sportpályák épültek. Az építkezések a Mosoni-Duna túlpartján, a volt kekszgyári, emblematikus területen folytatódnak. A magyarországi science park hálózat keretében létrejövő projekt a hazai innovációs és tudományos élet nóvumot jelentő bázisa lesz.  

 

Dr. Földesi Péter rektor nyitotta meg az új tanévet.

Zajlik egy belső építkezés is az elmúlt évek szilárd alapjain. A felsőoktatás új, XXI. századi modelljét valósítja meg Győrben az egyetem, elérve egy kitörési ponthoz, amikor minden érdekelt, stakeholder felismerte, hogy a jövőt egy nyitott, szolgáltató, oktató-kutató egyetem megvalósítása jelentheti.

„A teljes magyar felsőoktatásban is folyik építkezés. Aki figyelemmel kíséri a híreket, tudhatja, hogy szeptembertől a magyar állami felsőoktatási intézmények az Innovációs és Technológiai Minisztérium fennhatósága alá kerültek” – mutatott rá a rektor. Felhívta a figyelmet egy tavaly kezdődött másik folyamatra is. A „Corvinus-modell” megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is. „A Hold-utazásra is azokat küldték, akikről úgy gondolták, hogy képesek lesznek rá. Ha bennünket az új működési modellre kiválasztanak, azt jelenti, hogy alkalmasnak tartanak rá, erősnek, és ez büszkeséggel tölthet el bennünket” – hangsúlyozta Dr. Földesi Péter.  

„Legyenek Önök is részesei ennek az aktív, lüktető, dinamikus világnak, a mi mikrokozmoszunknak. Amikor egyetemünket választották, nemcsak egy innovatív oktatási intézményre szavaztak, hanem Győr, Mosonmagyaróvár városára is. Arra a sokszínű kulturális-, szellemi- és sportéletre, ami itt zajlik, és aminek alakítóivá válhatnak. Életük legszebb évei állnak önök előtt. Érezzék jól magukat, fejlődjenek testben, szellemben, lélekben, legyenek igazi kollégáink, választott hivatásuk elkötelezett mesterei. Legyenek eredményesek, és járuljanak hozzá intézményünk jó hírnevének öregbítéséhez” – fordult az elsőévesekhez a rektor. Az új tanévre minden egyetemi polgárnak szakmai sikereket, egészséget, bölcs derűt kívánt, az oktató-kutatóknak pedig olyan új felfedezéseket, amiket az új elsőévesek friss gondolatai is inspirálnak.

 

Megtelt az egyetemi csarnok küzdőtere. Rekordszámú elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Széchenyi-egyetemen. 

Az nemzetközi hallgatókat külön köszöntve Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes kiemelte, hogy csaknem ötven országból érkeznek hallgatók Győrbe és Mosonmagyaróvárra az egyetem nyolc karán zajló, kéttucatnyi különféle angol nyelvű képzésre. Beszámolt a mögöttünk álló, tartalmas felkészítő hétről, és megköszönte a külföldi hallgatókat segítő munkatársak, diákszervezetek munkáját.

Dr. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az elsőéves hallgatók nemcsak egyetemi, hanem győri polgárok is lettek. „Ha felteszik önmaguknak a kérdést, hogy vajon milyen városban kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat, összetett választ kaphatnak rá. Elsősorban olyan városban, ami Magyarország és Európa egyik legfontosabb gazdasági térségének a központja. Olyan városban, ami büszke az egyetemére. A kultúra városában. A sport városában, ahol hazánk első hivatalos olimpiai eseményét rendezték. „Az elmúlt időszakban mi, győriek, együtt nagyon sok mindent elértünk. Komoly fejlődésen ment keresztül ez a város, és arra bátorítom önöket, hogy a közös munkában legyenek segítségünkre a jövőben” – mondta az alpolgármester. 

A tanévnyitó ünnepség az elsőévesek fogadalomtételével folytatódott. Mind a kilenc kart képviselve egy-egy diák ment fel az emelvényre. Jobb kezük mutató és középső ujjával megérintették a paedumot, majd az előmondót követve az egyetemi csarnok küzdőterén álló magyar és külföldi hallgatókkal közösen elmondták az eskü szövegét. Rekordszámú, négyezer-négyszázhatvankettő gólya kezdheti meg tanulmányait a 2019-2020-as tanévben a Széchenyi István Egyetemen.

 

Az elsőévesek fogadalomtétele.

Az ünnepségen negyvenöt hallható vehetett át nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. A Jó tanuló – Jó sportoló verseny első helyezettje Sebestyén Dalma sport- és rekreációszervezés alapképzés szakos hallgató lett, a Győri Úszó Sportegyesület sportolója. Edzője Petrov Iván. Dalma a Magyar Országos Felnőtt Bajnokság hét versenyszámában szerzett bajnoki címet, Universiade résztvevő. A második helyezett Balla Virág a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzésen tanul, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület sportolója. Edzője Szabados Krisztián. Virág kenu 500 méteren Magyar Bajnok, a Minszkben rendezett Európa-bajnokságon a kenu kettesek 500 m-es távján első helyezést ért el. A Jó tanuló – Jó sportoló verseny harmadik helyezettje Devecseriné Takács Kincső turizmus-vendéglátás alapszakos hallgató, szintén a Graboplast Győri Vízisport Egyesület sportolója. Edzője Szabados Krisztián. Kincső a Felnőtt Magyar Bajnokságon kenu kettesek 200 és 500 m-es távján első helyezést, a Minszkben rendezett Európa-bajnokságon Balla Virággal közösen szintén Európa-bajnoki címet szerzett.

Az évnyitó ünnepség zárásaként az Egyetemi Európa-bajnokságon kimagasló eredményeket elért sportolókat köszöntöttek. A Török Barbara egészségügyi szervező, Perl Zsófia mechatronikai mérnök, Nagy Rebeka gazdálkodási és menedzsment és Horváth Dóra sport- és rekreációszervezés alapképzés szakos hallgatók B33-as kosárlabda csapata a Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon második, a Portugáliában rendezett Egyetemi B33-as Európa-bajnokságon a hatodik helyezést érte el. A csapat felkészítője Barthalos István.

Az evezősök mezőnyében Szigeti Roland műszaki menedzser, Szlovák Rajmund kereskedelem és marketing, Juhász Adrián építőmérnöki és Kaczur Márton gazdaságinformatika szakos hallgatók könnyűsúlyú négyesben Európa-bajnokok lettek. Nyolcasban pedig bronzérmes lett a széchenyis hajó kiegészülve Litter Ádám mérnökinformatikus, Józsa Márton és Fiala Balázs sport-és rekreációszervezés, Bakaity Attila és Vajnorák Martin műszaki menedzser szakos hallgatókkal. Felkészítőjük Alföldi Zoltán. Az elért sikerek mögött komoly szakmai munka, támogatás áll, melynek motorja már hosszú évek óta Papp Oszkár. A Győri Atlétikai Club evezés szakosztályának vezetője szintén elismerő oklevelet vehetett át.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00