Megígértük, megépítjük

Küzdelmes másfél év után, de sikeres érdekérvényesítés eredményeképpen teljesíteni tudjuk azon ígéretünket, amely szerint új kollégiumi férőhelyekkel gazdagodik a Széchenyi-egyetem – mondta el Kara Ákos országgyűlési képviselő, infokommunkikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a Széchenyi Alumni Magazin nemrég megjelent, legfrissebb számában.

A tervekről csaknem egy esztendővel ezelőtt számolt be először magazinunknak a győri országgyűlési képviselő. Akkor még, Borkai Zsolt polgármesterrel közösen, az előkészítés és a szorgalmas utánajárás feladatait végezték. A magyar kormány időközben döntött és most már mindenki láthatja, épül az új kollégium. Tavaly decemberben ugyanis a beruházással kapcsolatos döntés előkészítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került, így államtitkárként sokkal többet tudott tenni a megvalósításért – mondta a Kormány döntésének hátteréről Kara Ákos.

Borkai Zsolt polgármesterrel teljes összhangban egymáshoz tudták illeszteni az önkormányzati finanszírozási hátteret. Az pedig óriási érték, hogy Győr városa milliárdos nagyságrendű támogatást ad ehhez a felsőoktatást segítő beruházáshoz. Ez a győri egyetem fejlesztésének újabb fontos mérföldköve, hiszen fontosnak tartották a kollégium férőhelybővítését, minőségi megújítását – hangsúlyozta az államtitkár.

A jövőre Győrben rendezendő ifjúsági olimpiai játékok alkalmából a versenyzők szálláshelyéül szolgáló új és megújuló épületek olyan színvonalas lakhatási megoldást kínálnak a népes győri egyetemi közösségnek, amely óriási előrelépést jelent. A sportesemény után ugyanis az új kollégiumi férőhelyeket a hazai egyetemisták vehetik birtokba. De a szállások külföldi diákok, a gyakornoki programok résztvevői, valamint a vendégoktatók elhelyezését is lehetővé teszik, akik az egyetem távlati céljainak megvalósítását segíthetik elő.

Fontos kiemelni – mondta -, hogy nem csupán az új épületek várják majd az egyetemistákat, hanem korszerűsítik a jelenlegi kollégiumi szálláshelyeket is. A korszerűsítés azzal is együtt jár például, hogy a most háromágyas szobákat két férőhelyesre alakítják át.

Az egyetem az ország meghatározó felsőoktatási intézménye, s egyre inkább az lehet – ám ehhez többek között infrastrukturális fejlesztésekre volt szükség. Az új kollégium létrehozása ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű, de az országban elsőként itt lesz – majd aztán lesz másutt is hasonló – egy Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, amely a Széchenyi István Egyetem, az Audi Hungária Motor Kft. és Győr önkormányzata közötti megállapodás alapján jön létre. A központ indításához egy újabb épület-beruházásra lesz szükség, ami a közeljövőben el is fog kezdődni – ígérte Kara Ákos.

Emlékeztetett arra is, hogy januárban, sokévnyi eredményes küzdelmük után egységes lett a győri felsőoktatás, ami új távlatot nyithat a Széchenyi-egyetem előtt. Ez a döntés a városi-térségi közösség szívügye volt. Esély, ami persze akkor jelent majd igazából új távlatot, ha a minőség, az egyetemi oktatási eredmények mellett az ipari-felsőoktatási gyakorlati kapcsolatokban is sikerül még előbbre lépni. Ehhez pedig az egyetemi integráció nagyon jó alap, hiszen rengeteg értéket teremtett már korábban is az Apáczai-kar és Mosonmagyaróvár, ami hozzáadódik a Széchenyi teljesítményéhez.

Kara Ákos kiemelte, hogy a magyar vidéki felsőoktatásnak a tradicionális központjai (Debrecen, Szeged, Pécs) mellett szüksége van az ország nyugati felén is egy kiemelkedő, meghatározó helyszínre. Győr lesz az. Igaz – fogalmazott -, ennek érdekében még nagyon sokat kell dolgozniuk az egyetemi oktatóknak, jól kell teljesíteniük hallgatóinknak. Ebben Győr és a térség gazdasági-közéleti vezetői továbbra is segítik a Széchenyi-egyetemet.

Győrnek ki kell és lehet használnia azt a régi egyetemi centrumokkal szemben is fennálló előnyét, hogy az ipari együttműködés terén sokkal jobban áll. Persze ez egy dinamikus közeg, azaz a versenyelőnyt el is lehet veszíteni – éppen ezért azt folyamatosan erősíteni kell.

- Én az egyetemen az energiáim nagy részét a fejlesztésekre, valamint az ipari kapcsolatok ápolására, fejlesztésére fordítottam. Az erős és fenntartandó járműipari háttér mellett újra meg szeretnénk erősíteni az intézmény „régi” irányvonalát, a távközlést, az infokommunikációt. Ezért nagy jelentőségű a Huawei-jel kötött partneri megállapodás, ami kelet-közép európai viszonylatban egyedülálló, s kitűnő helyzetbe hozhatja a győri egyetemet – mondta lapunknak Kara Ákos, akitől azt is megtudhattuk, hogy pár héten belül az is előfordulhat, hogy néhány esztendőre a berlini magyar nagykövetség digitális attasét a mi egyetemünkről „igazol”.

További iparági megállapodások előkészítése is zajlik. Az országgyűlési képviselő, államtitkár szerint a jó példákat bátran követni, a nemzetközi együttműködéseket pedig, a közösség szempontjait figyelembe véve, erősíteni kell. A térségben élő fiatalok számára fontos az üzenetünk: jó lehetőséget jelent a Széchenyi-egyetemen tanulni.

Forrás: Széchenyi Alumni Magazin X. évfolyam, 36. szám

 

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30