Megígértük, megépítjük

Küzdelmes másfél év után, de sikeres érdekérvényesítés eredményeképpen teljesíteni tudjuk azon ígéretünket, amely szerint új kollégiumi férőhelyekkel gazdagodik a Széchenyi-egyetem – mondta el Kara Ákos országgyűlési képviselő, infokommunkikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a Széchenyi Alumni Magazin nemrég megjelent, legfrissebb számában.

A tervekről csaknem egy esztendővel ezelőtt számolt be először magazinunknak a győri országgyűlési képviselő. Akkor még, Borkai Zsolt polgármesterrel közösen, az előkészítés és a szorgalmas utánajárás feladatait végezték. A magyar kormány időközben döntött és most már mindenki láthatja, épül az új kollégium. Tavaly decemberben ugyanis a beruházással kapcsolatos döntés előkészítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került, így államtitkárként sokkal többet tudott tenni a megvalósításért – mondta a Kormány döntésének hátteréről Kara Ákos.

Borkai Zsolt polgármesterrel teljes összhangban egymáshoz tudták illeszteni az önkormányzati finanszírozási hátteret. Az pedig óriási érték, hogy Győr városa milliárdos nagyságrendű támogatást ad ehhez a felsőoktatást segítő beruházáshoz. Ez a győri egyetem fejlesztésének újabb fontos mérföldköve, hiszen fontosnak tartották a kollégium férőhelybővítését, minőségi megújítását – hangsúlyozta az államtitkár.

A jövőre Győrben rendezendő ifjúsági olimpiai játékok alkalmából a versenyzők szálláshelyéül szolgáló új és megújuló épületek olyan színvonalas lakhatási megoldást kínálnak a népes győri egyetemi közösségnek, amely óriási előrelépést jelent. A sportesemény után ugyanis az új kollégiumi férőhelyeket a hazai egyetemisták vehetik birtokba. De a szállások külföldi diákok, a gyakornoki programok résztvevői, valamint a vendégoktatók elhelyezését is lehetővé teszik, akik az egyetem távlati céljainak megvalósítását segíthetik elő.

Fontos kiemelni – mondta -, hogy nem csupán az új épületek várják majd az egyetemistákat, hanem korszerűsítik a jelenlegi kollégiumi szálláshelyeket is. A korszerűsítés azzal is együtt jár például, hogy a most háromágyas szobákat két férőhelyesre alakítják át.

Az egyetem az ország meghatározó felsőoktatási intézménye, s egyre inkább az lehet – ám ehhez többek között infrastrukturális fejlesztésekre volt szükség. Az új kollégium létrehozása ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű, de az országban elsőként itt lesz – majd aztán lesz másutt is hasonló – egy Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, amely a Széchenyi István Egyetem, az Audi Hungária Motor Kft. és Győr önkormányzata közötti megállapodás alapján jön létre. A központ indításához egy újabb épület-beruházásra lesz szükség, ami a közeljövőben el is fog kezdődni – ígérte Kara Ákos.

Emlékeztetett arra is, hogy januárban, sokévnyi eredményes küzdelmük után egységes lett a győri felsőoktatás, ami új távlatot nyithat a Széchenyi-egyetem előtt. Ez a döntés a városi-térségi közösség szívügye volt. Esély, ami persze akkor jelent majd igazából új távlatot, ha a minőség, az egyetemi oktatási eredmények mellett az ipari-felsőoktatási gyakorlati kapcsolatokban is sikerül még előbbre lépni. Ehhez pedig az egyetemi integráció nagyon jó alap, hiszen rengeteg értéket teremtett már korábban is az Apáczai-kar és Mosonmagyaróvár, ami hozzáadódik a Széchenyi teljesítményéhez.

Kara Ákos kiemelte, hogy a magyar vidéki felsőoktatásnak a tradicionális központjai (Debrecen, Szeged, Pécs) mellett szüksége van az ország nyugati felén is egy kiemelkedő, meghatározó helyszínre. Győr lesz az. Igaz – fogalmazott -, ennek érdekében még nagyon sokat kell dolgozniuk az egyetemi oktatóknak, jól kell teljesíteniük hallgatóinknak. Ebben Győr és a térség gazdasági-közéleti vezetői továbbra is segítik a Széchenyi-egyetemet.

Győrnek ki kell és lehet használnia azt a régi egyetemi centrumokkal szemben is fennálló előnyét, hogy az ipari együttműködés terén sokkal jobban áll. Persze ez egy dinamikus közeg, azaz a versenyelőnyt el is lehet veszíteni – éppen ezért azt folyamatosan erősíteni kell.

- Én az egyetemen az energiáim nagy részét a fejlesztésekre, valamint az ipari kapcsolatok ápolására, fejlesztésére fordítottam. Az erős és fenntartandó járműipari háttér mellett újra meg szeretnénk erősíteni az intézmény „régi” irányvonalát, a távközlést, az infokommunikációt. Ezért nagy jelentőségű a Huawei-jel kötött partneri megállapodás, ami kelet-közép európai viszonylatban egyedülálló, s kitűnő helyzetbe hozhatja a győri egyetemet – mondta lapunknak Kara Ákos, akitől azt is megtudhattuk, hogy pár héten belül az is előfordulhat, hogy néhány esztendőre a berlini magyar nagykövetség digitális attasét a mi egyetemünkről „igazol”.

További iparági megállapodások előkészítése is zajlik. Az országgyűlési képviselő, államtitkár szerint a jó példákat bátran követni, a nemzetközi együttműködéseket pedig, a közösség szempontjait figyelembe véve, erősíteni kell. A térségben élő fiatalok számára fontos az üzenetünk: jó lehetőséget jelent a Széchenyi-egyetemen tanulni.

Forrás: Széchenyi Alumni Magazin X. évfolyam, 36. szám

 

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00