Marad állami pénz a rendszerben

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2012. október 20.)

„Az állami ösztöndíjakat, a közpénzt természetesen nem lehet teljesen kiemelni a rendszerből, de csak ott kell alkalmazni, ahol nem látszik más megoldás” így nyilatkozott az önfenntartó felsőoktatásról Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rektori Konferencia keddi, debreceni ülésén. A kétnapos tanácskozás után a megyei egyetemek rektorait kérdeztük.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem rektora is részt vett azon a konferencián, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter ismertette a felsőoktatással kapcsolatos terveket. Mindkét rektor hangsúlyozta, a kisebb állami szerepvállalás nem teljes kivonulást jelent. A médiában csak az a mondat jelent meg a miniszterelnök beszédéből, hogy önfenntartó lesz a felsőoktatás, az kimaradt a hírekből, hogy az önfenntartás mit jelent. Azt jelenti: a rendelkezésekre álló forrásokat az intézményeknek megfelelően kell beosztaniuk és hogy az állami forráson kívül egyéb szereplőket, partnereket is kell találniuk a finanszírozáshoz. Az állam tehát marad, ő lesz az egyik forrás, de nem az egyetlen.

- A miniszterelnök is tisztában van vele, hogy vannak képzések, amik piacosíthatók, ilyenek például a mérnöki, sőt még közgazdász szakok is, de a pedagógusképzést nem lehet ilyen alapokra helyezni. Sem az állam, sem az önkormányzatok nem tudják a leendő tanárokat piaci alapon támogatni. A rektori konferencia elnöke is azt hangsúlyozta, az oktatás a nemzetstratégia része, ezért innen az állam teljes egészében nem vonulhat ki. Azokat a területeket kell átvállalnia, ami számára fontos – nyilatkozta dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora. Hozzátette: Mindent azért nem lehet félresöpörni, ami jelenleg nem húzóágazat. Távlatokban kell gondolkodni, hiszen pár év múlva megváltozhatnak a viszonyok. Jelenleg például „padlón van” az építőipar, így az egyetemek sem kapnak szakértői megbízásokat, nem számolhatnak ilyen jellegű bevétellel. A gazdaság fellendülésével azonban változni fog a helyzet.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem pályázati forrásokból egészíti ki a költségvetését, s igyekszik folyamatosan növelni a versenyképességét, a kutatási és innovációs tevékenységét. Az oktatás színvonalát jelzi, hogy az intézményben hetvenszázalékos a minősített oktatók aránya. – Évek óta van német nyelvű képzésünk, kínai hallgatók is érkeztek hozzánk, akik jelenleg Szombathelyen tanulják a magyart, később pedig műszaki és agrár területen tanulnak tovább. Ez az irány szintén egybevág a kormányzati törekvéssel – tudtuk meg dr. Faragó Sándortól.

- A jövőben is kapunk állami támogatást, de a működéshez szükséges források biztosításában az intézményeknek nagyobb felelőssége lesz. Az állam automatikusan nem finanszírozza az egyetemeket, a szükséges források megszerzésében nekünk is aktívan részt kell vennünk – teszi hozzá dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora. - Nő az intézmények felelőssége, hiszen partnereket kell keresni, nem lehet csak az államtól várni a pénzt. Ez nem könnyű, de nem rossz út. Nem baj, ha a hallgatók látják, hogy minden egyes félév, amit egyetemen, főiskolán töltenek, veszteséget jelent, valaki azt kifizeti. Így látják, hogy a felsőoktatás érték és talán jobban megbecsülik, hogy tanulhatnak. Lesznek karok, szakok, ahol egyáltalán nem, vagy nagyon kevés ösztöndíjas hely lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tudnak majd működni. A jogi képzés jól példázza, hogy bizonyos képzések így is életképesek. Ahová mégsem jelentkeznek a hallgatók, azt az intézményt az állam nem fogja támogatni – magyarázza dr. Szekeres Tamás, aki szerint „a miniszterelnök markánsan és határozottan megismételte azt, amit a kormány törekvéseiről eddig is tudtunk”.

- A minőséget és a nagyobb arányú nemzetközi jelenlétet hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, amely a Széchenyi István Egyetem számára is egyértelmű cél. Fontos, hogy piacképes tudással bocsássuk ki a hallgatókat. A külföldi hallgatók számának növelésén régóta dolgozunk. Ennek érdekében indítottunk járműképzést német nyelven. A felsőoktatási politikában nincs változás. Világosan látjuk a feladatainkat és eddigi stratégiánk helyességét. Nem kell mást tennünk, mint a megkezdett utat tovább építeni.

A győri rektor hozzátette, a főiskolák, egyetemek integrációjának kérdése is felmerült a konferencián, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszterelnök nem tartja megoldásnak az intézmények összevonását.

 

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00