Marad a Széchenyi Egyetem

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Sudár Ágnes, 2011. szeptember 29.)

Marad a győri egyetem - a Kisalföld információja szerint kedden a miniszterelnök erre vonatkozó kijelentést tett a hozzá érkező győri delegációnak, amelynek tagja volt többek között a Széchenyi István Egyetem rektora és két győri képviselő: Borkai Zsolt és Kara Ákos is.

„Megoldódott a Széchenyi István Egyetem sorsa" - erősítette meg információnkat tegnap Borkai Zsolt győri polgármester, vagyis továbbra is egyetemi város marad a megyeszékhely. Ennek a mondatnak egy korábbi fényében van igazán súlya: május elején a felsőoktatási koncepcióhoz készült dokumentumból ugyanis az derült ki, hogy a jelenlegi 29 helyett 12 egyetem működését szorgalmazza az oktatási kormányzat. A megye két univerzitásából a „túlélők" között eredetileg csak a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem szerepelt, a tízedik évét taposó győri Széchenyi István Egyetem nem.

A győri polgármester fideszes országgyűlési képviselőtársával, Kara Ákossal együtt megerősítette tehát a Kisalföld információját: valóban sorsdöntő megbeszélés volt kedden. Orbán Viktor itt mondta ki a sorsdöntő mondatot.

Az Audi alapkőletételkor (július 6-án) a kormányfő már komoly célzást tett arra vonatkozóan, hogy az egységes szakképzéshez elengedhetetlen a legfelső szintű mérnökképzés megléte is - helyben.

Az Audi igazgatótanácsának elnökével folytatott háttérbeszélgetésen a miniszterelnök szeptemberre ígérte kimondani a végső szót.

Borkai Zsolt és Kara Ákos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai felsőoktatás jelentős változások előtt áll, olyan versenyhelyzet várható az államilag finanszírozott képzésekért, amelyben minden egyetemnek komolyan meg kell küzdenie a finanszírozott helyekért és a hallgatókért. „A legfontosabb azonban, hogy ki lehet mondani: a Széchenyi István Egyetem továbbra is jó választás lesz a diploma előtt álló fiatalok számára" - mondta Kara Ákos.

A Széchenyi István Egyetem rektora a történéseket ezúttal nem kívánta kommentálni.

A soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, prof. Faragó Sándor elmondta, ezt a helyzetet tartja természetesnek, hiszen Győrnek és a régiónak szüksége van önálló egyetemre. „Ugyanez igaz Veszprémre is: a főváros és az Alföld túlsúlyát úgy tudjuk ellensúlyozni, ha a dunántúli intézmények összefognak. Stratégiai együttműködést kínáltam rektortársaimnak, hamarosan egy asztalhoz ülünk".

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00