Marad a Széchenyi Egyetem

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Sudár Ágnes, 2011. szeptember 29.)

Marad a győri egyetem - a Kisalföld információja szerint kedden a miniszterelnök erre vonatkozó kijelentést tett a hozzá érkező győri delegációnak, amelynek tagja volt többek között a Széchenyi István Egyetem rektora és két győri képviselő: Borkai Zsolt és Kara Ákos is.

„Megoldódott a Széchenyi István Egyetem sorsa" - erősítette meg információnkat tegnap Borkai Zsolt győri polgármester, vagyis továbbra is egyetemi város marad a megyeszékhely. Ennek a mondatnak egy korábbi fényében van igazán súlya: május elején a felsőoktatási koncepcióhoz készült dokumentumból ugyanis az derült ki, hogy a jelenlegi 29 helyett 12 egyetem működését szorgalmazza az oktatási kormányzat. A megye két univerzitásából a „túlélők" között eredetileg csak a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem szerepelt, a tízedik évét taposó győri Széchenyi István Egyetem nem.

A győri polgármester fideszes országgyűlési képviselőtársával, Kara Ákossal együtt megerősítette tehát a Kisalföld információját: valóban sorsdöntő megbeszélés volt kedden. Orbán Viktor itt mondta ki a sorsdöntő mondatot.

Az Audi alapkőletételkor (július 6-án) a kormányfő már komoly célzást tett arra vonatkozóan, hogy az egységes szakképzéshez elengedhetetlen a legfelső szintű mérnökképzés megléte is - helyben.

Az Audi igazgatótanácsának elnökével folytatott háttérbeszélgetésen a miniszterelnök szeptemberre ígérte kimondani a végső szót.

Borkai Zsolt és Kara Ákos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai felsőoktatás jelentős változások előtt áll, olyan versenyhelyzet várható az államilag finanszírozott képzésekért, amelyben minden egyetemnek komolyan meg kell küzdenie a finanszírozott helyekért és a hallgatókért. „A legfontosabb azonban, hogy ki lehet mondani: a Széchenyi István Egyetem továbbra is jó választás lesz a diploma előtt álló fiatalok számára" - mondta Kara Ákos.

A Széchenyi István Egyetem rektora a történéseket ezúttal nem kívánta kommentálni.

A soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, prof. Faragó Sándor elmondta, ezt a helyzetet tartja természetesnek, hiszen Győrnek és a régiónak szüksége van önálló egyetemre. „Ugyanez igaz Veszprémre is: a főváros és az Alföld túlsúlyát úgy tudjuk ellensúlyozni, ha a dunántúli intézmények összefognak. Stratégiai együttműködést kínáltam rektortársaimnak, hamarosan egy asztalhoz ülünk".

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.