Magyarok is indulnak a kísérleti autók versenyén

(http://www.autoipari-klaszter.hu, Autóipar - technika, 2008.05.14 16:10)

Magyarországról elsőként neveztek a Shell Eco-marathonra, ahol mérnöknek tanuló diákok mutatják be saját tervezésű energiatakarékos járműveiket európai erőpróbáján.

A versenyben az győz, akinek járműve a legmesszebbre jut mindössze egy liternyi üzemanyaggal. Rögtön két magyar csapat is indul: a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki Főiskola mérnökhallgatói neveztek be a megmérettetésre.

Két magyar fejlesztésű autó indul bő egy hét múlva az energiahatékony kísérleti autók versenyén dél-franciaországban, Nogaróban. A győri Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének csapata, a városi járművek kategóriájában nevezett napelemes hajtású járművével. Ez egyébként az első magyar autó, amely hozzáadott energia nélkül is képes mozogni. A járműben egyéb műszaki újítások is vannak: a minél kisebb teljesítményfelvétel érdekében az autóiparban használt izzókat LED-ek helyettesítik, a kormánymű pedig olyan egyedi konstrukció, amely a lehető legkisebb súly mellett biztonságos és mégis egyszerű irányíthatóságot tesz lehetővé. Ezt a megoldást a csapat külön is nevezte a 2008-as Shell Eco-marathon Műszaki Innovációs Díjára.

Elindultak a gépek

A másik csapat a A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karán tanuló diákokból szerveződött, ők egészen más jellegű járművel száll ringbe, a Prototípusok kategóriában. A költségtakarékosság eredeti ötletekre sarkallta a konstruktőröket: az autó biciklikerekeken gurul és a fékek is egy kerékpárból származnak, a mozgásról pedig egy fűkaszából kölcsönvett, átalakított, benzin hajtotta motor gondoskodik. A háromkerekű elrendezés kicsit különös külcsínt kölcsönöz a járműnek, de nagyban javítja a súly-teljesítmény arányt.

A mai budapesti bemutatón mindkét jármű elindult, és tett egy nagy kört a Közlekedési Múzeum előtti parkolóban. A franciaországi versenyen idén 25 ország mintegy 200 egyetemista és középiskolás csapata méri össze tudását és járművei erejét. Varga István, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a budapesti bemutatón elmondta: örül annak, hogy immár a nagymúltú magyar mérnökképzés is képviselteti magát a világvállalat rendezvényén.

“A járműveknek jelentős szerepe van a programban résztvevő diákok tanulmányi fejlődésében – tette hozzá dr. Varga Zoltán a Széchenyi István Egyetem docense, a csapat vezető tanára. „Az autó karosszériája és kormányműve már sikerrel szerepelt magyarországi tudományos versenyeken, tervezőik pedig idén bejutottak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára” - mondta.

Cél a fenntartható fejlődés

Az Európai Shell Eco-marathon üzemanyag-hatékonysági rekordját a belső égésű motorok versenyében a franciaországi Lycée La Joliverie tartja 2004-ben elért eredményével. A csapat jűrműve egyetlen liter benzinnek megfelelő energiával 3.410 kilométeres távolságot képes megtenni. Az üzemanyagcellával működő Prototípusok kategóriában elért csúcs még lenyűgözőbb. Ezt 2005-ben állította be a svájci ETH Zürich csapata. Hidrogén meghajtású járművük egy liter benzin energiatartalmával elméletben 3.836 kilométeres távolságra jutna.

A versenyre nevezők a hagyományos üzemanyagok, mint például a gázolaj, a benzin, a PB-gáz mellett alternatív üzemanyagokat is használhatnak, így napenergiát, hidrogént, bioüzemanyagokat és GTL-t (gas-to-liquid, földgázból szintetizált folyékony üzemanyag). Üzemanyag-források tekintetében határt csak a kreativitás és a személyi biztonság követelményei szabnak.

A különböző energiatípusok összehasonlíthatósága érdekében a résztvevő csapatoknak a távot meghatározott időn belül kell megtenniük. Az energiafogyasztást végül km/l mértékegységre számolják át. A Shell Eco-marathon elsődleges célkitűzése, hogy a fiatal járműtervezőket és mérnököket az üzemanyagfelhasználás hatékonyságával és a modern közlekedés jövőjével kapcsolatos újításokra ösztönözze - olvasható a cég közleményében.

Forrás: mfor.hu

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.