MAG Scholar konferencián gyűjtötték csokorba a publikálás fortélyait

Borneó szigetén, a MAG Scholar Conference in Business, Marketing and Tourism című konferencián vett részt Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense. Hasznos tanácsokat gyűjtött arról, mire kell figyelni, ha valaki nemzetközi tudományos folyóiratban szeretne publikálni.

Győr, 2018. július 11. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Ha egy egyetemi oktató a nemzetközi tudományos életben is aktív szeretne lenni, ismernie kell a trendeket. Milyen témákat kutatnak, milyen módszereket alkalmaznak éppen más, vezető kutatók. Célszerű tudományos folyóiratok szerkesztőivel is tartania a kapcsolatot. Ehhez pedig a nemzetközi konferenciák adják a legjobb alkalmat. A Széchenyi-egyetem támogatja az oktatók világlátásának, kapcsolatrendszerének szélesítését például úgy, hogy ösztönzi a részvételt, rendszeres jelenlétet ezeken a konferenciákon.

Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta a borneói MAG Scholar konferencián Kim-Shyan Fam professzorral.

Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta a MAG Scholar konferenciák állandó résztvevője immáron 2012 óta. A MAG kutatók, egyetemi oktatók, vállalati szakemberek nemzetközi szervezete. Alapítója és igazgatója Kim-Shyan Fam, az Új-Zélandi Wellington Egyetem professzora. A 35 országból több mint 400 szakembert összefogó szervezet célja a hídépítés Európa és Ázsia között. Kim-Shyan Fam a Széchenyi István Egyetem díszdoktora is. A 2012-es MAG Scholar konferenciának a Széchenyi-egyetem adott otthont.

Az évente váltakozva Európába és Ázsiába utazó konferencia résztvevőinek fő érdeklődési területe a kultúra. Miért és hogyan befolyásolják a kulturális tényezők a menedzsment és a marketing tevékenységet egy adott piacon. Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta a hatékony PR-stratégia feltételeiről, a szervezeti kommunikációról tartott előadást. Arról, hogyan juthat el egy vállalat PR-ja a manipulációtól egészen addig, hogy hatékonyan be tudjon integrálódni, ágyazódni a helyi társadalomba, és minél hasznosabb tagja lehessen.

„Nekem, nemzetközi managementtel, kommunikációval, kultúrával foglalkozó kutatónak azért is érdekes volt a borneói helyszín, mert az őslakosság mellett az utóbbi száz évben nagymértékű a kínai és a maláj bevándorlás a szigetre. Ez a kavalkád pedig különleges, vegyes kultúrát hozott létre, így nemcsak a hivatalos program, hanem a Borneón tapasztaltak is unikális élményt jelentettek. A konferencián a plenáris előadások, szekcióülések és workshopok sorában egész napos tanácskozást szántak például az Academic writing-nek, azaz közösen elemeztük, hogyan is publikálhatunk nemzetközi top folyóiratokban. Egy Q1-es folyóirat korábbi főszerkesztője mondta el tanácsait” – összegezte tapasztalatait a konferenciáról a Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszék oktatója. Lássuk, mi is kellhet egy sikeres publikációhoz.

Tíz jótanács folyóiratcikk íráshoz

  1. A kiválasztott folyóiratot alaposan meg kell ismerned. Olvasd át, elemezd a korábbi számokat, hivatkozz is rájuk. Közben megismerheted a folyóirat stílusát. Ahány folyóirat, annyi elvárás. Alkalmazkodj hozzájuk.
  2. Tekintsd át a témával kapcsolatos, releváns szakirodalmat.
  3. A szakirodalommal következtetéseket, összefüggéseket keresve, azokat szintézisbe hozva foglalkozz a cikkedben.
  4. Jelöld meg, hogy ezen belül te milyen új, unikális területtel tudsz hozzájárulni a témához.
  5. Indokold meg, hogy ez miért nagyon fontos.
  6. Fogalmazd meg kutatási kérdéseidet.
  7. Helyesen határozd meg a módszertant. Elegendő mintát és bizonyítékot kell felmutatnod hozzá, logikusan és következetesen.
  8. Mutasd be az eredményeidet.
  9. Minden egyes formai követelményt hajszálpontosan be kell tartanod. A legelső rostán rögtön kiesel, ha nem felelsz meg például a karakterszámnak, betűtípusnak, szövegformázásnak.
  10. Küldj személyes hangú kísérőlevelet a szerkesztőnek. Ez jó benyomást kelthet.
 
A MAG Scholar célja a kulturális hídépítés Ázsia és Európa között.

A konferencia házigazdája, a Sarawak Research Society kulturális programot is szervezett a résztvevőknek. A szakmai tanulmányút EFOP-projekt keretében valósulhatott meg. A MAG soron következő konferenciáját 2019-ben Magyarországon tartják.

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00