Madarak és fák napja 2018

Gyermekzsivajtól volt hangos május 11-én a Győr-Kisbácsai Szitásdomb Füvészkert. Ezen a csodás napsütéses délelőttön rendezte meg a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara és a városrészben 18 éve tevékenykedő Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület közös Madarak és Fák Napja vetélkedőjét az Erdőpedagógiai projekt keretében.

Győr, 2018. május 17 – Horváth Veronika, tanító szakos hallgató

 

A program lényege, hogy a kisdiákok a természetben szippantsák magukba az értékes tudást és ezen kívül a jó levegőt. A rendezvényre az Erdőpedagógia C típusú tárgy 19 tanító és gyógypedagógus hallgatója készült fel, így szerezve tapasztalatot a gyerekvetélkedők megvalósításához. A hallgatók 7 csoportot alkottak és minden csoport a vetélkedő egy-egy állomásért volt felelős. A feladatokat maguk találták ki és valósították meg, ez volt a fő kritériuma az Erdőpedagógia szabadon választható tárgy teljesítésének. Közel 150 kisiskolás összehangolására volt szükség, ami nem kis feladat. A résztvevő diákok a Tulipános Általános Iskola két negyedik osztályának illetve a Kisbácsai Tagiskola 1-4. osztályának tanulói voltak.

A vetélkedő előtt a gyerekeket Kövecsesné dr. Gősi Viktória oktatási dékánhelyettes és dr. Ferenczi Zoltán, a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület elnöke köszöntötte, majd Lampert Bálint tanársegéd, a hallgatók felkészítője ismertette a vetélkedőhöz kapcsolódó fontosabb információkat (szabályok, pontszerzés, pluszpontok szerzése). A köszöntők után a diákok belevethették magukat a Füvészkert rengetegébe, ahol a tanösvény útvonala mentén elhelyezett állomásokon a hallgatók várták őket.

 

 

Az iskolások érdeklődően és mindent beleadva teljesítették a feladatokat, aminek természetesen az elismerése sem maradhatott el. Minden csapat könyvjutalomban részesült, amelyet a Zölderő Egyesület ajánlott fel, köztük Gyimóthy Gábor madaras könyveivel (ezeket a szerző ajándékozta az egyesületnek). Az ajándékok között volt még a Mi erdőnk folyóirat, amelyet a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. támogatásával vehettek kézbe a gyerekek.

A pontösszesítést és az eredményhirdetést követően, a gyermekek egy igazán jól sikerült vetélkedő élményével távozhattak a Füvészkertből.

A program a Széchenyi Egyetem Apáczai Karán (illetve a jogelőd intézményében) 1996 óta működő Erdőpedagógia projekt keretében valósult meg, kezdetektől a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-vel szoros együttműködésben. A projekt során az erdőgazdaság Ravazdi Erdészetén erdei iskola létesült, ahol a gyakorlati megvalósítás a mai napig zajlik. Az erdei iskola „minősített erdei iskolai szolgáltató”, illetve „minősített erdészeti erdei iskola” címmel rendelkezik és évente közel 4000 diákot fogad a köznevelésből.

Az együttműködés során az Apáczai Karon a Tanár- és Tanítóképző Tanszék gondozásában futó Erdőpedagógia C-s tárgy keretében történik a téma iránt érdeklődő hallgatók felkészítése az erdei iskolai programok vezetésére, akik ezután a Ravazdi Erdei Iskolában a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat. Az Erdőpedagógia projekt felelősei: Kövecsesné dr. Gősi Viktória és Lampert Bálint.

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00