Madarak és fák napja 2018

Gyermekzsivajtól volt hangos május 11-én a Győr-Kisbácsai Szitásdomb Füvészkert. Ezen a csodás napsütéses délelőttön rendezte meg a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara és a városrészben 18 éve tevékenykedő Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület közös Madarak és Fák Napja vetélkedőjét az Erdőpedagógiai projekt keretében.

Győr, 2018. május 17 – Horváth Veronika, tanító szakos hallgató

 

A program lényege, hogy a kisdiákok a természetben szippantsák magukba az értékes tudást és ezen kívül a jó levegőt. A rendezvényre az Erdőpedagógia C típusú tárgy 19 tanító és gyógypedagógus hallgatója készült fel, így szerezve tapasztalatot a gyerekvetélkedők megvalósításához. A hallgatók 7 csoportot alkottak és minden csoport a vetélkedő egy-egy állomásért volt felelős. A feladatokat maguk találták ki és valósították meg, ez volt a fő kritériuma az Erdőpedagógia szabadon választható tárgy teljesítésének. Közel 150 kisiskolás összehangolására volt szükség, ami nem kis feladat. A résztvevő diákok a Tulipános Általános Iskola két negyedik osztályának illetve a Kisbácsai Tagiskola 1-4. osztályának tanulói voltak.

A vetélkedő előtt a gyerekeket Kövecsesné dr. Gősi Viktória oktatási dékánhelyettes és dr. Ferenczi Zoltán, a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület elnöke köszöntötte, majd Lampert Bálint tanársegéd, a hallgatók felkészítője ismertette a vetélkedőhöz kapcsolódó fontosabb információkat (szabályok, pontszerzés, pluszpontok szerzése). A köszöntők után a diákok belevethették magukat a Füvészkert rengetegébe, ahol a tanösvény útvonala mentén elhelyezett állomásokon a hallgatók várták őket.

 

 

Az iskolások érdeklődően és mindent beleadva teljesítették a feladatokat, aminek természetesen az elismerése sem maradhatott el. Minden csapat könyvjutalomban részesült, amelyet a Zölderő Egyesület ajánlott fel, köztük Gyimóthy Gábor madaras könyveivel (ezeket a szerző ajándékozta az egyesületnek). Az ajándékok között volt még a Mi erdőnk folyóirat, amelyet a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. támogatásával vehettek kézbe a gyerekek.

A pontösszesítést és az eredményhirdetést követően, a gyermekek egy igazán jól sikerült vetélkedő élményével távozhattak a Füvészkertből.

A program a Széchenyi Egyetem Apáczai Karán (illetve a jogelőd intézményében) 1996 óta működő Erdőpedagógia projekt keretében valósult meg, kezdetektől a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-vel szoros együttműködésben. A projekt során az erdőgazdaság Ravazdi Erdészetén erdei iskola létesült, ahol a gyakorlati megvalósítás a mai napig zajlik. Az erdei iskola „minősített erdei iskolai szolgáltató”, illetve „minősített erdészeti erdei iskola” címmel rendelkezik és évente közel 4000 diákot fogad a köznevelésből.

Az együttműködés során az Apáczai Karon a Tanár- és Tanítóképző Tanszék gondozásában futó Erdőpedagógia C-s tárgy keretében történik a téma iránt érdeklődő hallgatók felkészítése az erdei iskolai programok vezetésére, akik ezután a Ravazdi Erdei Iskolában a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat. Az Erdőpedagógia projekt felelősei: Kövecsesné dr. Gősi Viktória és Lampert Bálint.

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.