Levegővel üzemelő járművel kísérleteznek a győri egyetemen

(Győri Nap, internetes hírportál, 2010. július 2.)

Sűrített levegővel üzemelő járművet fejlesztett ki a győri Széchenyi-egyetem egyik hallgatója és tanára. Az úgy nevezett Pneumobil Projekt nyerte a Széchenyi Duó pályázat első díját, így a szabadalmaztatás előtt álló egyszemélyes kompakt autó fejlesztésének költségeit az egyetem Tudásmenedzsment Központja finanszírozza. Az intézmény kiadott egy a tudományos tevékenységeiről szóló füzetet is, amelyet pénteken mutattak be.

Az egyetem megmutatja magát ezzel a százoldalas kiadvánnyal, amely a legautentikusabb tükre a felsőoktatási intézmény tudományos tevékenységének. És ez a tükör ragyogó - fogalmazott Rechnitzer János rektorhelyettes a kiadvány bemutatóján. Hozzátette, sokat köszönhetnek az Európai Uniónak az anyagi támogatásért, amelyből ezt a füzetet és a különböző projekteket finanszírozzák. Rámutatott, ma az oktatók és a hallgatók között már sokkal inkább partneri viszony van, mint alárendelt. Kiegészítik egymást, közösen találnak ki valamit, új tudásátadás technológiáját építik. Dőry Tibor megjegyezte, a kiadvány hamarosan angol nyelven is elkészül, és adatbázis formájában letölthető lesz az internetről is.

Ezután bemutatták a Széchenyi Duó pályázat három nyertes pályamunkáját, amelyet uniós forrásból a Tudásmenedzsment Központ finanszíroz. Az első helyezett a sűrített levegővel üzemelő autó, amelynek készítői szerint hosszú távon számolni kell a levegővel is, mint az alternatív hajtású járművek egyik üzemanyagával. A második helyezett a LEGOstics Warehouse projekt lett, amely a logisztika területén ért el eredményeket, a harmadik pedig a HUHA generátor, amely az autó motor által leadott hulladékhőt hasznosítja.

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55