Letették a Dunakapu tér alapkövét

A Dunakapu tér alapkövét 2014. február 18-án, kedden helyezték el a mélygarázs mínusz harmadik szintjén.

Rendhagyó helyszínen tartottak ünnepséget kedden, hiszen a Dunakapu téri munkálatok kellős közepén, a leendő mélygarázs mínusz harmadik szintjén került a helyére a Dunakapu téri alapkő. Az eseményen Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, bár sok vita előzte meg a kivitelezést, ma már látványos szakaszába lépett az építkezés. Hozzátette, a Dunakapu tér korábbi állapota méltatlan volt gyönyörű belvárosunkhoz. A fejlesztés révén nem csak megszépül a tér, de a mélygarázs segítségével a parkolási gondok is enyhíthetők. Az már most látható, akár szabad szemmel is, hogy 21-ik századi technológiával készül a 21-ik századi beruházás.

Sági Géza a társberuházó Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzáfűzte, a 265 férőhelyes garázs és a tér kialakításával párhuzamosan zajlik az azt körülvevő épületek felújítása is. Hamarosan a Dunakapu tér 6. számú épület kivitelezése is megkezdődik, ami azért kulcsfontosságú a beruházás szempontjából, mert ott lesz a mélygarázs egyik gyalogos kijárata. Az autók a tér Bástya utca felőli oldalán tudják majd megközelíteni a mélygarázst.

Szabó Dezső, a kivitelezést végző konzorcium vezetője műszaki adatokat sorolt. Elmondta, a tér felszínén 13 ezer négyzetméter burkolat készül el, amiből háromezer négyzetméter zöldterület lesz. A Móricz Zsigmond rakparti Dunakorzó kialakítása során további háromezer négyzetméter burkolat készül. A mélygarázs milánói technológiával valósul meg, amelynek során a támfödém elkészülte után – amely egyben a mínusz egyedik szint – bányászati technológiával 25 ezer köbméter földet termeltek ki, kialakítva a mínusz kettes és hármas szint helyét. Az alapkőletételt itt, a legmélyebb ponton tartották, innentől az építkezés már fölfelé történik. A legalsó szint elkészülte után készül el a második, majd a legfelső szint.

Az ünnepségen Szekeres István, az Agrofeed kft. ügyvezető igazgatója is részt vett. A vállalkozás székháza a beruházás közvetlen szomszédságában működik, így az igazgató a lehető legközelebbről követi végig a munkálatokat. „Természetesen minden beruházás kellemetlenséggel is jár, de azt is pontosan látjuk, hogy milyen nagy hozadéka lesz a fejlesztésnek. Az új tér még vonzóbbá teszi a belvárost, a mélygarázs segítségével pedig a parkolási problémák is enyhülnek." Szekeres István azt is hozzáfűzte, az ilyen jelentős fejlesztések teszik vonzóvá Győrt a vállalkozások és a turisták számára egyaránt.

A Dunakapu téren a mélygarázs építési munkái mellett a Kossuth híd belvárosi hídfőjénél a nyilvános WC-t és a trafót magában foglaló épület is felépült már. A híd és a Jedlik Ányos utca sávja, valamint a Káptalandomb közötti terület burkolása már a tavalyi év végén elkészült, a tér többi részének burkolása 2014 tavaszán várható, és a 3,8 milliárd forint értékű teljes beruházás idén őszre készülhet el, ekkor vehetik birtokba a győriek a teljesen megújult Dunakapu teret, amelynek keleti oldalán színpad mellette vízjáték létesül, az északi oldalon a bástya kis kilátóként kínál majd szép panorámát. A déli oldalon vendéglátóteraszok alakulnak, szemközt pedig napvitorlákkal árnyékolt pihenőpadok szolgálják az ide érkezők kikapcsolódását.

Az alapkövet Borkai Zsolt és Sági Géza mellett dr. Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek, a Belváros önkormányzati képviselői helyezték el.

Forrás: http://hirek.gyor.hu/cikk/letettek_a_dunakapu_ter_alapkovet.html

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00