Lengyel–magyar kiállítás nyílt: híd, amit építeni kell

December 12-ig látható a Széchenyi István Egyetemen az a nagyszabású kiállítás, amely lengyel és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt a napokban. A megnyitón elhangzott: a tárlat a két nép ezeréves barátságának a kifejezése.

Győr, 2019. november 18. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Horváth Márton

A győri képzőművészeket tömörítő Art World Hungary Egyesület, a Lengyel Művészek és Tervezők Szövetsége és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében 11 lengyel és 12 magyar művész mintegy 90 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők néhány napja az Új Tudástér emeleti galériájában. A Most–Híd II címet viselő tárlatnak több előzménye volt. A legfontosabb az a tavaly őszi kiállítás, amelyre a Lengyel Művészek és Tervezők Szövetsége hívta meg a győrieket a Krakkói Műszaki Egyetem Kotlownia Galériájába, és amely a HÍD-MOST elnevezést kapta. Folytatásként idén tavasszal a krakkói Joanna Banek és Joanna Warchol mutatkozott be az egyetem Apáczai-karán, majd szeptemberben Metamorfózis címmel győri és krakkói művészek munkáit állították ki a Szent László Látogatóközpontban.

 

Magyar és lengyel művészek is részt vettek a kiállítás-megnyitón.

A mostani kiállítás megnyitóján dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes kiemelte: az egyetem számára az oktatás és a kutatás mellett fontos a harmadik, társadalmi misszió, amelynek része a „nívós, nemzetközi dimenziójú művészi esemény” is. Úgy fogalmazott, hogy az alkotások által a tér megtelt lélekkel.

Az ünnepi alkalmon hat lengyel művész jelent meg személyesen, köztük Stanislaw Tabisz, a Krakkói Művészeti Akadémia rektora, valamint Joanna Warchol, a Lengyel Művészek és Tervezők Szövetsége krakkói elnöke, aki beszédében azt mondta: a kiállítás a barátság kifejezése, amely ezer éve köti össze a két nemzetet. Hozzáfűzte: a művek szavak nélkül szimbolizálják az egymás felé fordulást, s azt üzenik, hogy művészi eszközökkel lehet gondolatokat cserélni, érzelmeket megosztani.

A tárlatot hivatalosan Pápai Emese művészettörténész nyitotta meg. Ő azt emelte ki, hogy az alkotások között jelen van a realisztikusabb, tárgyszerűbb ábrázolásmód és az absztrakt, geometrikus formanyelv, a hagyományosabb és a modernebb művészi szemlélet. Egyöntetűnek jó színvonalúnak nevezte a kiállítást, amelyen a két társaság tagjai a művészet egyetemes metanyelvén kommunikálva közösen találták meg az utat úgy egymás, mint a közönség felé.

A tárlaton csaknem 90 alkotást tekinthet meg a közönség.

A december 12-ig látható tárlaton – amelynek fővédnöke Körmendy Adrienne krakkói főkonzul – a győri művészek közül Borbély Károly, Csizmadia István, Gui Demeter, Horváth Ákos, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Milu Milanovich Ildikó, Mózes László, Szabó Béla és Varga György alkotásai szerepelnek.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.