Legyünk jelen az ünnepben – adventi gyertyagyújtás az egyetemen

Álljunk meg az év végi nyüzsgésben egy pillanatra, hogy megéljük az adventi időszak lényegét – ez volt az üzenet, amit az érdeklődők képzeletbeli tarisznyájába csúsztatott Bella Violetta református egyetemi lelkész, mielőtt meggyújtották volna az első gyertyát az egyetem koszorúján. A szervezőkkel beszélgetve kiderült: a gyertyagyújtással egyetemi hagyományt szeretnének teremteni.

Győr, 2018. december 2. – Horváth Márton, SZEhírek

Bár eredetileg az advent a csendes várakozás időszaka, a világi élet pont év végén pörög fel leginkább: a karácsonyi vásárban lődörgés és a céges vacsorák mellett természetesen az ajándékvásárlási hajsza tölti ki az ember idejét. Már akinek – gondolják sóvárogva az egyetemisták, hiszen nyakunkon a vizsgaidőszak, már alig egy hét van hátra csak a szemeszterből. Zárthelyiről zárthelyire járva, a könyvek fölött görnyedve nehéz csendet találni és töltekezni az ünnep szellemiségével. Ezt a stresszes pár hetet próbálják megtörni az egyetemi lelkészek, hogy legalább addig fújjunk egyet, amíg a koszorú mellett állunk.

 

Bella Violetta református egyetemi lelkész osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. (Fotó: Horváth Márton)

„Az az igazság, hogy gyülekezetben is szolgálok Győrszemerén és ott is én kezdtem el az adventi községi gyertyagyújtást. Nekem ez nagyon szívügyem” – kezd bele Bella Violetta, református egyetemi lelkész, az esemény egyik szervezője, akit arról faggattunk, miképp merült fel, hogy az egyetemen is szervezni kellene valami hasonlót. „Azt érzem, összességében az emberek még a szokásosnál is frusztráltabbak így az év végén és számomra ez nagyon elüt az időszak tartalmi lényegétől. Addig lótunk-futunk, hogy a fa alatt már csak összeesünk... Ezzel szemben azt gondolom, hogy a nyüzsgés közben sem szabad elfelejteni a lényeget. A külső nyomást belső üzenetekkel kell ellensúlyoznunk. Ha képesek vagyunk ezen tartani a fókuszt, akkor jobban jelen tudunk lenni a saját ünnepünkben. Ezért lehet fontos, hogy hallgatók, oktatók, dolgozók együtt tudjunk erre készülni” – fogalmazta meg röviden gondolatait.

 

Kuti József Tanár Úr gyújtotta meg az első gyertyát a koszorún. (Fotó: Horváth Márton)

A következő keddeken is este hat órára várják azokat, akik szeretnének pár percre kiszakadni a hétköznapok taposómalmából. Hétről hétre egyre több fény gyúl ki majd a koszorún, mégis mindössze három alkalmat tűztek ki a szervezők. Ennek oka, hogy december 18-a már olyan közel esik az ünnephez, hogy várhatóan nagyon kevesen tartózkodnának itt a campuson. Emiatt úgy döntöttek, az utolsó kedden dupláznak és rögtön két gyertyát gyújtanak meg.

 

Az egyetemi néptáncosok műsora színesítette a rendezvényt. (Fotó: Horváth Márton)

Minden héten más-más történelmi egyház képviselője köszönti a résztvevőket és mondja el ünnepi gondolatait, így lényegében a három különböző kedd este három különböző felekezet „mutatkozik be”. Első ízben a reformátusok képviseletében Bella Violetta kapta meg a lehetőséget, következő alkalommal a katolikusoktól  Kaposi Gábor atya érkezik, végül az evangélikusok zárják a sort Bogdányi Mária lelkésszel. A köszöntőket minden esetben fiatal egyetemista zenészek műsora követi.

 

Az eseményeken egyetemünk zenész hallgatói adnak rövid műsort. A képen Szűcs Renáta látható. (Fotó: Horváth Márton)

A szervezők úgy tervezik, innentől fogva minden évben megtartják a rendezvényt. Remélik, hogy a híre elterjed majd az egyetemi polgárok között és jó nevű brandként vonzza majd azokat, akik egy kis csendre vágynak az év végi hangzavarban.


Adventi gyertyagyújtás a Széchenyi István Egyetemen

2018. november 27., kedd, 18:00 (Aula) – Bella Violetta református egyetemi lelkész

zenélnek: Szűcs Renáta és Szeghy Eszter (gitár duó)

2018. december 4., kedd, 18:00 (Aula) – Kaposi Gábor katolikus egyetemi lelkész

zenélnek: Krizsán Anna és Arany Veronika (oboa duó)

2018. december 11., kedd, 18:00 (K4 porta előtt) – Bogdányi Mária evangélikus egyetemi lelkész

zenélnek: Amdegha Lilia és Deák Bea (fuvola duó)

Események

WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55
Tantárgyválasztási időszak 2019. szeptember 2. - 2019. szeptember 7.