Látogatás az ENSZ UNAI programján

A győri Széchenyi István Egyetem küldöttsége látogatást tett Kingstonban (University of Rhode Island) és részt vett az ENSZ UNAI programján New Yorkban.

Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem Rektora, Prof. Dr. Vastag Gyula, a SZEEDSM, angol nyelvű doktori program igazgatója, valamint Dr. Lukács Eszter, oktatási rektorhelyettes március első hetében az Amerikai Egyesült Államokban tettek rövid munkalátogatást, melynek során Vastag Gyula professzor úr kezdeményezésére, a University of Rhode Island (URI) Műszaki és Gazdaságtudományi Karainak dékánjaival (Ray Wright és Maling Ebrahimpour) és a Gazdaságtudományi Kar vezetőivel térképezték fel a lehetséges együttműködési és jövőbeli közös képzési területeket, majd Prof. Dr. Donald H. DeHayes-szel, az URI tudományos és pénzügyi vezetőjével (Provost) találkoztak.


A küldöttség tagjai Lukács Eszter közvetítésével, aki a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) elnökségének is tagja, Bonian Golmohammadi főtitkár meghívására, New Yorkban, az ENSZ Társaságok Világszövetségénél (WFUNA) az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljairól (SDG), a Világszövetség prioritásairól, illetve a felsőoktatási intézmények célok megvalósulásához való hozzájárulásáról egyeztettek. A Világszövetség vezetése felé arról számoltak be, hogy a Széchenyi István Egyetem az ENSZ Társasággal való közös szervezésben már másodszor látja vendégül a MENSZT Mobil ENSZ-Akadémia elnevezésű programját, melynek témája idén - régió specifikus jelleggel - a munkaerőpiac, a foglalkoztatás, a vállalatok és a felsőoktatás együttműködése lesz.


 

Szerdai hazatérése előtt, az Egyetem küldöttsége a Paramhans Swami Maheshwarananda által vezetett Sri Swami Madhavananda Világbéke Tanács (SSMWPC) és az ENSZ Academic Impact (UNAI) programja által rendezett konferencián vett részt az ENSZ-székházban. A UNAI - az ENSZ hat fő szerve közül - a Titkárság alá tartozó, Tájékoztatási Főosztály által gondozott kezdeményezés, ami a felsőoktatási intézményeket és kutatóhelyeket kapcsolja a világszervezethez.

 

 

Prof. Dr. Földesi Pétert az Egyetem társadalmi fellelőség vállalásának témája kapcsán, előadás tartására is felkérték a rendezvényen. A Rektor, a Széchenyi István Egyetem szervezetének és működésének bemutatása után elmondta, hogy intézményünk a világbékéhez és a konfliktusok megoldásához oktatási tevékenysége révén járul hozzá, ez utóbbi a UNAI-hoz való csatlakozás egyik feltétele.  Dr. Földesi Péter azzal zárta gondolatait, hogy az ENSZ széles körű kapcsolatrendszeréhez hasonlóan, a Széchenyi István Egyetem is az AUDI-val és az ipari vállalatokkal; Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával; a civil szervezetekkel; tág értelemben, a helyi társadalom egészével szorosan együttműködve építi 21. századi egyetemi modelljét.

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
MÉK Parasztolimpia 2018. szeptember 19.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.