Külső tanszéket alapított a Széchenyi-egyetem és az Éduvízig

Külső tanszék alapításáról, az együttműködés szélesítéséről írt alá megállapodást a Széchenyi István Egyetem és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn. A mosonmagyaróvári kar hallgatói magasabb szintű gyakorlati képzést kaphatnak, az Éduvízig pedig a szakember-utánpótlás erősödését reméli.

Győr, 2019. november 11. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

„Törekszünk arra, hogy hallgatóink használható, valódi tapasztalatokkal megtámogatott tudást kapjanak” – dr. Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora a hétfői aláírási ünnepségen többek között ezzel indokolta, hogy az intézmény nevében miért köt együttműködési megállapodást az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (Éduvízig). Hozzátette: a most létrehozott külső tanszék jogilag, szervezetileg természetesen nem ugyanolyan, mint azok, amelyek az egyetemen belül működnek, de értéket, tudást jelez. Utalt arra, hogy az éghajlat változásával a víz egyre inkább központi szerepet tölt be életünkben, ezért a vele kapcsolatos képzések is felértékelődnek.

Németh József, az Éduvízig vezetője ehhez kapcsolódva arról beszélt, hogy Győr és a Szigetköz térségében a víz kiemelt jelentőségű, s emiatt nélkülözhetetlen az a szakember-utánpótlás, amelyet a Széchenyi-egyetem biztosíthat az igazgatóság számára. „Számunkra fontos, hogy gyakorlatorientált hallgatók végezzenek, akik az elméleti tudás megszerzése mellett már egyetemi éveik alatt rálátnak azokra a szakterületekre, amelyekkel később foglalkoznak” – hangoztatta. Az igazgató kérdésünkre elmondta: a megállapodás értelmében az Éduvízig szakemberei órákat tartanak a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar vízügyes képzésein, emellett gyakorlati oktatásokra, bemutatókra kerül sor az igazgatóságon. Munkatársaik témajavaslatokkal is élnek majd tudományos diákköri dolgozatok, diplomamunkák esetében, s nyomon követik elkészülésüket.

 

Dr. Földesi Péter rektor és Németh József, az Éduvízig igazgatója írta alá a megállapodást.

Dr. Szalka Éva, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja kijelentette: az egyetem célja olyan szakemberek képzése, akikre a piacnak szüksége van, s a vízügyes képzést is ilyen indíttatásból kezdték el. Hozzáfűzte: az oktatásban sok esetben szükség van külső szakemberek bevonására, mert ők gyakorlati tudást tudnak átadni a hallgatóknak, akiktől a munkahelyeken elvárják, hogy ilyen ismeretekkel rendelkezzenek.

Dr. Szakál Pál, a Víz- és Környezettudományi Tanszék professzora az eseményen reményét fejezte ki, hogy az egyetem és az ország egyik legjobb szakembergárdájával rendelkező Éduvízig együttműködése a jövőben még gyümölcsözőbbé válik. Úgy vélekedett, hogy sok olyan kutatási terület van, amelyben ez elképzelhető.

 

Dr. Szakál Pál professzor és dr. Szalka Éva dékán előnyöket vár az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal való együttműködéstől.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00