Közösség formálódik a közösségszervező szakon

Szeptemberben indult a közösségszervező szak a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán, amelynek felelőse, dr. Vehrer Adél arra törekszik, hogy igazi közösséget formáljon a hallgatókból. Az őszi szemeszterben több olyan programot szerveztek, amely ezt a célt szolgálja.

Győr, 2019. december 18. – SZEhírek, Hancz Gábor

A kultúraközvetítő képzéseknek nagy hagyományai vannak az Apáczai Csere János Karon, hiszen közművelődéssel kapcsolatos ismereteket már évtizedekkel ezelőtt oktattak a tanítóknak. Később művelődésszervező szak is működött, majd andragógiát lehetett tanulni művelődésszervező szakiránnyal. Az utóbbiak időközben megszűntek, miközben ilyen végzettségű szakemberekből országszerte hiány mutatkozik a munkaerőpiacon. Emiatt is jelentett nagy előrelépést, hogy idén szeptembertől elindult a közösségszervező szak. Mindezt dr. Vehrer Adéltól, a szak felelősétől tudtuk meg, aki elmondta, hogy vannak levelező hallgatóik is, a nappali tagozaton tanuló hallgatókból pedig lelkes, igyekvő, tenni akaró csoport kezdett kialakulni az elmúlt néhány hónapban. Nem véletlen, hogy az őszi választáson hárman is bekerültek közülük a hallgatói önkormányzatba.

Az egyetemi docens arra törekszik, hogy közösséget formáljon a fiatalokból. Többek között ezért is írta meg a szak indulóját egy ismert nóta dallamára már a nyár végén, emellett dr. Borbély Károly, a Tanár- és Tanítóképző Tanszék mesteroktatója logót tervezett számukra.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője is tartott előadást a hallgatóknak. Mellette balról dr. Vehrer Adél.

„Elkezdtünk közösen programokat is szervezni. Az első Fülöp Péter művelődésiház-igazgató, fotográfus Zen, a csend extázisa című kiállítása volt a főépületben. Utána következett egy workshop a tehetségnapon, ahol három meghívott vendég – a Nemzeti Művelődési Intézet, a győri Generációk Háza és az écsi Cifra Műhely Egyesület egy-egy képviselője – beszélt életpályájáról, munkájáról. Tartalmas eszmecsere alakult ki, sok kérdéssel. Következő alkalommal Kerti Piroska, a General Electric Hungary HR-tanácsadója a humánerőforrás-fejlesztéssel kapcsolatos hivatás rejtelmeibe avatta be a hallgatókat. Legutóbb Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője jött el hozzánk előadást tartani, aki 2015 és 2018 között kultúráért felelős helyettes államtitkár volt. Ő kulcsszerepet játszott a kulturális törvény módosításában, a kulturális közfoglalkoztatási program sikerében, a kulturális alapellátás rendszerének kidolgozásában, valamint a közösségszervezés BA szak létrejöttében” – sorolta dr. Vehrer Adél, aki szeretné, ha ezen az úton járnának tovább, és a szakra járók egyre több programot szerveznének a kar többi hallgatójának is.

Az oktató bízik abban, hogy a mostani felvételi jelentkezési időszakban még többen választják a közösségszervező szakot. A hároméves alapképzés során másfél év elteltével két szakirányon való tanulásra nyílik lehetőség, a humánfejlesztésen és a kulturális szervezésen. A végzők három mesterszakra mehetnek majd tovább: kulturális mediációra, emberi erőforrás-tanácsadóra, valamint közösségi és civil tanulmányokra.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.