Középiskolás PénzSztárok versenyeztek az egyetemen

A Széchenyi István Egyetemen rendezték meg az immáron hatodik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének nyugat-dunántúli regionális középdöntőjét. Egy zalaegerszegi középiskola csapata nyerte meg a versenyt, és jutott az országos elődöntőbe, megelőzve a győrieket.

Győr, 2018. december 6. – SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

„Nagyon fontos feladatunk, hogy a kiemelkedő képességű diákokat már a középiskolai évek alatt összekapcsoljuk az egyetemmel. Ennek egyik módja, hogy helyszínt és tudásanyagot adunk a PénzSztárhoz hasonló versenyekhez. A feladatcsoportokban nemcsak az eddig megszerzett tudást, hanem a kreativitást, a gyorsaságot, a memóriát, a verbális képességet és terhelhetőséget egyaránt mértük az öt órán át zajlott versenyen. A gyerekek mellett felkészítőtanáraikat is elismerés illetti, hiszen a kiemelkedő tanáregyéniségek szerepe nagyon fontos a tehetséggondozásban” – mondta Dr. Papp Ilona, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja, a zsűri elnöke.  

 

Szépen helytálltak a PénzSztár versenyben a régió középiskolásai.

A PénzSztár hazai és határon túli magyar középiskolák pénzügyi, gazdasági és vállalkozási versenyére regisztrált mintegy 1100 négyfős team közül a 7 hazai régió és a határon túli magyar lakta területek legjobb 5-5 csapata mérte össze tudását a 8 helyszínen, köztük a Széchenyi-egyetemen megtartott középdöntőben.

„Sokszínű, nehéz feladatsort kellett teljesíteniük a gyerekeknek, alapos felkészültségre volt szükség hozzá. Meg kellett győzniük például a zsűrit különböző  takarékossági, adóhatósági témákban. Érdekesség, hogy nem feltétlenül azok a csapatok voltak a legjobbak, amelyek az erre szakosodott középiskolákból jöttek, az általános gimnáziumokból érkező tanulók is állták a versenyt” – mondta Kovács Mária játékvezető, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság munkatársa.

 

A Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével megrendezett verseny legfontosabb célja, hogy felhívja a középiskolás fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (csapatmunka, szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek.

A résztvevőknek a középdöntőben is változatos témák és feladattípusok során kellett számot adniuk tudásukról és rátermettségükről. A fordulóban szerepeltek kvízkérdések, mozaikszavak, számítási és szövegértési feladatok. A csapatoknak gazdaságtörténeti kérdésekben épp úgy bizonyítaniuk kellett a felkészültségüket, mint az aktuális pénzügyi, gazdasági eseményekkel összefüggésben. Olyan feladatok is helyet kaptak a játékban, melyek során a versenyzőknek szóban kellett prezentálniuk: be kellett mutatniuk egy – a környezetükben működő – eredményes vállalkozás vagy vállalkozó tevékenységét és sikerének titkát, illetve megadott pénzügyi, gazdasági témákban kellett érvelniük és meggyőzniük a zsűrit.

A Széchenyi István Egyetemen megrendezett nyugat-dunántúli középdöntő eredményei:

1.   Mind arany (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg)

2.   All Stars Csány Edition (Zalaegerszegi SZC Csány László Szakgimnáziuma, Zalaegerszeg)

3.   Bencés Maffia (Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, Győr)

4.   BUZSINESS (Győri Szolgáltatási SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziuma, Győr)

5.   TőzsDEficit (Szombathelyi Szolgáltatási SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma, Szombathely)

 

Dr. Papp Ilona dékán volt a zsűri elnöke.

Események

Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00