Közel ötszáz hallgatót mozgatott meg a sportnap

Foci, kosárlabda, jóga, sárkányhajózás, strandröplabda – a teljesség igénye nélkül csak párat soroltunk fel az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából megrendezett helyi egyetemi sportnap programjai közül. A nyarat idéző meleg és a jó érzékkel összeválogatott sportkínálat kis híján ötszáz hallgatót vonzott az eseményre.

Győr, 2018. szeptember 21. – SZEhírek, Horváth Márton

Az UNESCO 2015. novemberi közgyűlésén szavazta meg, hogy szeptember 20-a az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS: International Day of University Sports) legyen, abból a célból, hogy világszerte felhívja a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban is. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére minden magyar felsőoktatási intézmény 2016 óta egyetemi sportnapot szervez a jeles alkalomból.

 

A strandröplabda volt az egyik legnépszerűbb program. (Fotó: Horváth Márton)

Az idén harmadszor megrendezett sportnapon a szabadtéri programokra fókuszáltak a szervezők, hiszen ezeket szeptemberben még jó eséllyel meg lehet tartani, később azonban erre – az időjárás miatt - csak áprilisban lenne erre lehetőség. A sportolni vágyók széles repertoárból választhattak: a műfüves pályán kétnapos futball-torna, a Mosoni-Dunán két sárkányhajó, az aranyparti homokos pályán strandröplabda, a csarnokokban pedig zumba, jóga és B33 kosárlabda várta őket. Mindemellett a GyőrBike támogatásával alleycat biciklis verseny, a Honvédség közreműködésével pedig SZEHero akadályfutás is szerepelt a palettán. Egyedül a püspökerdei futás maradt ki a választékból.

 „A Püspökerdei Futást idén október 2-án, az Egyetemi Kari Napok keretén belül szervezzük meg, mint önálló sportprogramot. Ennek egyik oka, hogy a futás mára kinőtte magát és saját arculata van, ezért külön alkalmat szentelünk neki. Másrészt a magunk módján ezzel is szeretnénk az intézmény fennállásának ötvenedik évfordulóját kicsit emlékezetessé tenni.” – mondja Nagy Zsolt, az egyik főszervező, a Sportiroda munkatársa.

Vajnorák Martin, a Sportiroda vezetője arról is beszámolt, hányan látogattak ki a rendezvényre.

„Nehéz összevetni a számokat a tavalyiakkal, mivel más programokkal készültünk. A sok nevezőt vonzó Püspökerdei Futás és Maratoni Aerobik hiánya miatt eleve kevesebb látogatóval számolhattunk.” – ecseteli a helyzetet Martin. „Mindennek ellenére a jelentkezők száma az áprilisi rekordhoz közel volt, már napokkal a rendezvény előtt több programnál be kellett zárni a regisztrációt, mivel nem volt több kapacitás. Szerencsére az elmúlt két évben jellemző, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés a sportrendezvények iránt, amivel nagyon elégedettek vagyunk.”

Jakab Etelka elsőéves igazságügyi igazgatási alapszakos hallgatóként a B33 kosárlabda versenyre regisztrált. Most próbálta ki életében először ezt a sportot; a lépéseket, a szabályokat is játék közben tanulta meg. A sportnapról a barátnőjétől hallott és úgy döntöttek, kipróbálják magukat. Jól szórakoztak és kellemesen elfáradtak, így a jövőben is tervezik, hogy ellátogatnak hasonló eseményekre.

 

Jakab Etelka a B33 kosárlabdát próbálta ki a sportnapon. (Fotó: Májer Csaba József)

A SZEHero akadályfutáson részt vett Sáling Áron, a Szolnokon rendezett Egyetemi Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság kétszeres bronzérmese is, aki, ha már itt járt, „véletlenül” megnyerte a versenyt. Nem számított ilyen jó eredményre. „Előzetesen már annak is örültem volna, ha felkerülök a dobogóra. Nagyon erős volt a mezőny, mindenki jól teljesített. Szerencsém volt.” – mondja szerényen egyetemünk gazdaságinformatikát tanuló kiválósága. Mivel Áron versenyszerűen kenuzik, az állóképességgel nem volt gond, azonban szerinte ügyesség is szükséges a győzelemhez. Ha teheti, legközelebb is jön: „Szívem szerint az összes programra jönnék, mindent kipróbálnék. Sajnos az időmből nem telik rá. A püspökerdei futáson viszont mindenképp szeretnék részt venni. Minden alkalommal futok, idén sem hagynám ki.”

 

Sáling Áron mutatja a nyereményét. (Fotó: Horváth Márton)

A kétnapos rendezvény zárultával sem kell sokáig várni az újabb megmérettetésre a hallgatóknak, hiszen – mint említettük – október 2-án jön a hagyományos Püspökerdei futás, majd október 16-17-én a Mozdulj campus!, ahol szintén izgalmas  programokkal várja majd a hallgatókat a Sportiroda lelkes csapata.

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00