Könyvek, kegytárgyak, adventi muzsika

(www.kisalfold.hu, Glüch Csaba, 2011. december 8.)

Vedd és olvasd! mottóval tizedik alkalommal rendeztek adventi könyvvásárt a Széchenyi-egyetemen. A koncerttel és bencés termékekkel gazdagított idei program szervezője az ökumenikus egyetemi lelkészség volt.

Sajátos ünnepi kínálat fogadta tegnap a győri Széchenyi-egyetem új aulájába érkezőket. Ahogy kiderült: a hagyományos adventi könyves rendezvényre a házigazda intézmény hallgatóin, oktatóin kívül a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai karáról és más megyebeli egyetemi városokból - Sopronból és Mosonmagyaróvárról - is jöttek érdeklődő fiatalok.

A könyvvásár ötletgazdája és motorja, Mészáros Sándor református lelkész, a Széchenyi nyugalmazott tanára idén megkért bennünket, az egyetemi lelkészség szolgálattevő munkatársait, hogy vegyük át a szervezést - említette Bogdányi Mária evangélikus lelkész. - Örömünkre szinte a teljes egyházi - katolikus és protestáns - könyvkiadás Győrbe érkezett gazdag kínálatával. Sőt, idén meghívtuk a bencéseket is, akik kiadványaik mellett pannonhalmi és bakonybéli termékeikkel, többek között gyógyteákkal, szappanokkal, csokoládéval színesítették a standjukat.

A kiadók minden nemzedékre gondoltak, hiszen a többnyire kedvezménnyel árusított könyvek között a gyermek-, a vallási és a szépirodalom egyaránt megtalálható volt, A karácsonyi mesélő könyvtől Gyökössy Endrén, Fésűs Éván, Gárdonyi Gézán át egészen II. János Pálig.

Délután az egyetem zenészhallgatóinak két minikoncertje tette ünnepélyesebbé a könyvvásári programot. Az egyik kezdeményező és közreműködő, Beck Angéla szerint fontosak az ilyen alkalmak, ami a kereső és hívő fiatalokat is megszólítja.

- Jó, hogy lehetőségünk van az egyetemi lelkészség szervezésében ilyen összejöveteleken, programokon részt venni. Segít megélni hitünket, szóval vagy muzsikával tanúságot tenni arról - mondta Angéla, aki a Széchenyi-egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének mesterkurzusán elsőéves hallgató.

- Ha csak azt az oldalát nézem a könyvvásárnak, hogy segít az értékes és hasznos, a lelki és a szellemi ajándékok megtalálásában, már megérte idelátogatnom - említette Csordás Alexandra, a Széchenyi gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója, aki azt is elárulta: szüleinek és testvérének is talált ajándékot az aula standjain.

A szervezők az egész napos rendezvény végén elégedetten nyugtázták: sikerrel találtak egymásra a kínálók és a keresők, és már azon gondolkodnak, miként lehet jövőre még teljesebbé tenni ezt az adventi programot.

 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.