Kollégium, Dunára néző szobával

Egy hasonló adottságú szállodában komoly felárat kérnének pusztán a kilátásért. A Mosoni-Duna holtágára néző szoba. Nemcsak jól hangzik, de a látvány is szép. A Széchenyi István Egyetem új kollégiumában élőknek természetesen nem kell plusz pénzt fizetniük ezért. Az új épületszárnyakat hamar belakták, megtöltötték élettel a hallgatók.

2018. január 30. -  SZEhírek

A kollégiumként szolgáló Multifunkciós Épületet 550 kétágyas szobával tavaly avatták. Kilencmilliárd forintból épült, a költségek egyharmadát a város, kétharmadát a kormányzat állta. Az EYOF idején szolgált először szállásként. Az olimpiai falu része volt.

 

Bognár Adrienn és Máté Eszter az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat vezetőiként is kapnak pozitív visszajelzéseket az új Multifunkciós Épületről.


„Nem tudom pontosan, melyik ország sportolói laktak a mi szobánkban, talán a franciák, de nem vagyok biztos benne. Azt tudom, hogy a magyarok a K0 első emeletén voltak elszállásolva” – mondja Bognár Adrienn, egyike az ezer kollégistának, akik birtokba behették az új Multifunkciós Épületet. Adrienn az Egészség- és Sporttudományi Karon szülésznőnek tanul, másodéves, és az EHÖK kari elnöke. Kollégiumi elhelyezés híján Fertődről kellene naponta bejárnia, vagy drága albérletet keresnie Győrben.

„Minden hallgatónak saját íróasztal jár, nem kell osztozkodni rajta, amit nagy pozitívumnak tartok. A szobákban is, a közös előtérben is vannak jó nagy szekrények, lett helyünk pakolni. A szobák is barátságos méretűek, nem szűkölködünk. Ezek kívül minden emeleten vannak társalgók, de esténként még az összes szinten megtalálható konyha is közösségi térré válik. Persze nem egyszerű kis teakonyhákról van szó, itt akár egy-egy komplett, több fogásos vacsorát is össze lehet hozni. Nagyon jó alkalmat kínál a beszélgetésre, így a főzés is igazi társági porgrammá válik” – sorolja az új kollégium pozitívumait Bognár Adrienn. 

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, Máté Eszter szerint a több mint ezer új kollégiumi férőhely óriási előrelépést jelentett a hallgatók életében. Megmenekülnek attól, hogy drága albérletet fizessenek, barátságos áron kapnak szállodai szinttű ellátást a két-két személyes, fürdőszobás apartmanokban. Nagyon hamar népszerű lett az új épület a diákok körében. „A kollégium földszintjén kaptak helyet a hallgatói szervezetek irodái, nem kell sokfelé futkosni a diákoknak, ha el akarják intézni az ügyeiket. Van konditerem a földszinten, és egy egyedi hangulatú bár-étterem, az Elixír, ahol a hallgatók is találkozhatnak, de a győriek felé is nyitott gazdag étlapjával. Van modern felszereltségű, tágas mosókonyhánk is. Ez mind-mind a kényelmünket szolgálja” – mondja Máté Eszter, aki harmadéves, műszaki menedzsernek tanul, és jól ismeri az új kollégiumot.

 

Esténként a konyha is igazi közösségi térré válik.


A Multifunkciós Épületben csatlakozik hozzánk Herczeg Gergő ügyvivő-szakértő, ő mutatja meg azokat a szinteket, hol külsős vendégeket is fogadnak, két-háromágyas szobákban. Megfizethető áron kapnak itt szállást kirándulócsoportok, családok, vagy akár a különféle programokra érkező vendégek. A megfizethető ár természetesen a hallgatókra is igaz, ráadásul évente több alkalommal is hirdetnek felvételt a kollégiumi helyekre. Az elbírálásnál a tanulmányi eredményeket és a szociális hátteret egyaránt figyelembe veszik. 

Végül az ablakhoz lépünk, és elidőzünk kicsit a kilátásnál. A Mosoni-Duna holtágán éppen szárcsák szelik a vizet, mögötte ártéri erdő a téli napfényben, békés nyugalomban. Ölyvek keringenek a fák fölött. Melyik egyetem mondhatja még el magáról, hogy kollégiuma, oktató- és kutatóépületeinek sora, a teljes összefüggő campusa egy helyen, ilyen gyönyörű környezetben fekszik a város szívében?

 


Egy átlagos hallgatói társalgó, kilátással a Mosoni-Duna holtágra.

 

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.