KIVÉTELES HELYZETBEN A SZÉCHENYI

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Kiss Szimóna, 2012. január 24.)

Az állami ösztöndíjas helyek műszaki területen való jelentős növelésével összességében 30 százalékkal több hallgató kezdheti meg szeptemberben tanulmányait támogatottként a Széchenyi István Egyetemen. Az  ország felsőoktatási intézményei közül a hetedik legtöbb ösztöndíjas helyet kapta a győri. Szombati számunkban írtuk: a megye két egyetemének alapképzéseit összességében feleannyi állami ösztöndíjas hallgató kezdheti meg szeptemberben, mint egy évvel ezelőtt. A Széchenyi István Egyetem (SZE – Győr) felkészülten fogadta a keretszámok változását. A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült: országos viszonylatban jó helyzetben várja a jelentkezőket a győri intézmény.

Veres Zoltán, Varga-Dudás Evelin és Beck Péter, a SZE – Győr gépészmérnök-hallgatói, tanulmányaikat az állam finanszírozza. Mindhárman egyetértenek azzal, hogy a felsőoktatás színvonalát emelni kell, Evelin és Zoltán szerint ennek egyik módja, hogy kevesebb állami helyért versenyeznek a felvételizők. Péter megjegyezte ugyanakkor, hogy az ösztöndíjas helyek számát nullára csökkenteni egy területen sem szabadna, a lehetőséget mindenkinek meg kell adni arra, hogy beállítottságának megfelelő képzésben vegyen részt.

– Meghatározó helye lesz a győri egyetemnek az új rendszerben. Az állami ösztöndíjas helyek számát tekintve a felsőoktatási intézmények közül a hetedik legtöbb helyet kínálhatjuk a fiataloknak. Műszaki és informatikai területen a harmadik helyezettek, s egyben a legjobb vidékiek vagyunk– mondta dr. Szekeres Tamás rektor. Hozzátette: – Tavaly 2660 államilag finanszírozott hallgatót vettünk fel, a mostani felvételi eljárásban 3448 államilag támogatott helyet hirdethetünk meg. Ez 30 százalékos növekedést jelent. A műszaki karra 57 százalékkal vehetünk fel több támogatott hallgatót. Ez azt jelenti, hogy szinte minden jelentkezőt államilag támogatott helyre tudunk felvenni.

A jogi és a gazdasági terület államilag finanszírozott helyeinek csökkentése ellenére a SZE – Győr vezetése bizakodó. „Diákjaink 55–60 százaléka eddig is önköltséges volt, így várhatóan nem fog nagy törést okozni a keretszámokról szóló döntés a kar életében” – nyilatkozta dr. Józsa László, a gazdaságtudományi kar dékánja. Dr. Szalay Gyula, a jogtudományi kar dékánja hangsúlyozta: a győri egyetem jogi karán eddig is csak húsz államilag finanszírozott hely volt, ez a korábbi években felvettek 20 százaléka. „Mivel az intézmény helyzete gazdaságilag stabil, nem kellett megemelni az önköltségek összegét. Az országban a nálunk végzettek elhelyezkedési adatai a legjobbak. Bizakodva várjuk a felvételi időszakot” – fűzte hozzá. Kara Ákos országgyűlési képviselő, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke úgy látja: „Kirajzolódott a magyar felsőoktatás új rendszere, amelyben biztos és meghatározó szerepe lesz a győri egyetemnek. Ez az intézmény jó döntés, jó választás a fiatalok számára.”

Kovács Ádám környezetmérnöknek készül. Véleménye szerint jó döntés, hogy az állam azokat a képzéseket támogatja ösztöndíjas helyekkel, amelyek hiányszakmákra képeznek szakembereket. Úgy gondolja, hogy az önköltség sokakat nem tántorít el, költségtérítéses hallgatóként tudja, hogy kellemetlen kifizetni a képzési díjat, de nem megoldhatatlan. „Dolgozok és a diákhitelt is igénybe vettem. Ennek ellenére eszembe se jutott, hogy ne ezt válasszam. Ezt szerettem volna tanulni, ha fizetni kell érte, akkor fizetek” – mondta.

„A jogászképzést csak látszólag nem finanszírozzák!” Dr. Szalay Gyula, a SZE – Győr jogtudományi karának dékánja a sajtótájékoztatón bejelentette: a felsőoktatási helyettes államtitkártól levélben tájékoztatta őt a kormányzati szándékról, miszerint az önköltséges hallgatóknak visszatérítik a képzés összegét, ha a közszférában helyezkednek el. Ez a Győrben végzett jogászok 40 százalékát is érintheti.

Események

Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.