Kis ház, nagy ötletek

(Pomaranski Luca
www. kisalfold.hu, 2009.10.27.)

Győr - A Leier Hungária Kft. ˝Kis ház – nagy ötletek˝ című pályázatát a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója nyerte meg.

Legalább B kategóriás energiabesorolású, négyfős család számára kényelmesen lakható, legfeljebb 21 millió forintból megépíthető családi házat tervezni – ez volt a feladat a Leier Hungária Kft. ˝Kis ház – nagy ötletek˝ című pályázatára jelentkezőknek.

Az országos pályázat nyertese, a végzős Lipusz Roland maketten mutatta be azokat a megoldásokat a keddi díjkiosztó ünnepségen, amelyekkel nemcsak költségtakarékosan megépíthető, de később gazdaságosan üzemeltethető a kispénzű családok számára is elérhető ˝álomház˝. Köztük az épület ideális, nagyrészt déli tájolását, a melegvíz-ellátást biztosító napkollektort, a speciálisan szabályozható árnyékoló-, valamint hővisszanyerő szellőztetőrendszert – a manapság oly sokat emlegetett passzív házak jellegzetes megoldásait.

Bodrossy Attila, a győri egyetem építészet tanszékének vezetője, a zsűri tagja szerint sajnos ˝a mai magyar valóság nem az ilyen házakat szereti, hanem azokat, amelyek többnek akarják mutatni magukat, mint amilyenek˝: sokszor nagyobbak, mint amekkorára a lakóinak valójában szükségük van, s gyakori a hivalkodás, a felesleges kiadások is – ellentétben számos külföldi országgal, például Hollandiával, ahol a magyarországiaknál kisebb családi házak épülnek.

– Sajnos magyar jellegzetesség az is, hogy a formai szempontok, a külcsín sokkal nagyobb súllyal esik latba az építkezőknél, mint a későbbi üzemeltetési, fenntartási, karbantartási költségek – mondta Butor Dezső, a Leier Hungária Kft. főépítésze, aki szerint a költségtakarékos megvalósítás a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem zárja ki az esztétikumot.

A pályázat második helyezettje a szintén győri egyetemista Eredics Dóra, a harmadik a BME hallgatója, Sárkány Márk lett; a nyertesek értékes számítástechnikai eszközöket kaptak (leendő) munkájukhoz.
Remélhetőleg ebből bőven jut nekik, s hamarosan a gyakorlatban is bizonyíthatják, hogy átgondolt, józan tervezéssel ˝a kevesebb több lehet˝ – házépítéskor is.

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00
Moodle oktatás 2019. június 27. 09:00 - 11:30
Diplomaátadó ünnepély -MÉK 2019. június 28. 10:00 - 11:00