Kis- és középvállalkozások

VÁLSÁGKEZELÉSI INTÉZKEDÉSEK VÁLLALATTULAJDONOSOKTÓL (5. RÉSZ: GYÁRTÁS, MUNKASZERVEZÉS DIMENZIÓ)

valsagkezelesi-intezkedesek-vallalattulajdonosoktol-5-resz-gyartas-munkaszervezes-dimenzio-.jpgAz elmúlt hónapokban többkörös interjúk révén 8 középvállalati cégvezető-tulajdonossal térképeztük fel a koronavírus okozta gazdasági krízis kapcsán tett válságkezelési intézkedéseiket és azonosítottunk számos jó gyakorlatot, figyelembe véve az ír gazdasági minisztérium − még az influenzajárvány kapcsán kialakított (majd a Covid-19-re aktualizált) − módszertanát, megközelítésmódját. Mindezek alapján, valamint saját vállalatértékelési, vállalatépítési tapasztalatainkat felhasználva jelen összefoglalóban a gyártás, munkaszervezés dimenzió mentén próbáljuk azonosítani a cégeket ért hatásokat és a kapcsolódó intézkedéseket. Az intézkedések egyik legerősebb közös nevezője, hogy a cégek elsősorban a fizikai kontaktusok számának csökkentése által próbálják mérsékelni a járványügyi kockázatokat.

Kulcsszavak: gazdasági hatások, válságkezelés, vállalattulajdonosok, (be)szállítók, vállalatépítés

Üzleti SZEmle - 2021. februárTovább

VÁLSÁGKEZELÉSI INTÉZKEDÉSEK VÁLLALATTULAJDONOSOKTÓL (4. RÉSZ: SZÁLLÍTÓI DIMENZIÓ)

Az elmúlt hónapokban többkörös interjúk révén 8 középvállalati cégvezető-tulajdonossal térképeztük fel a koronavírus okozta gazdasági krízis kapcsán tett válságkezelési intézkedéseiket, és azonosítottunk számos jó gyakorlatot, figyelembe véve az ír gazdasági minisztérium − még az influenzajárvány kapcsán kialakított (majd a Covid-19-re aktualizált) − módszertanát, megközelítésmódját. Mindezek alapján, valamint saját vállalatértékelési, vállalatépítési tapasztalatainkat felhasználva jelen összefoglalóban a szállítói dimenzió mentén próbáljuk azonosítani a cégeket ért hatásokat és a kapcsolódó intézkedéseket. Az intézkedések egyik legerősebb közös nevezője a szállítókkal történő rendszeres kommunikáció kiépítése a felmerült nehéz helyzet közös megoldására. Ez mindkét fél számára javítja a tervezhetőséget, és jellemzően hozzájárul egy terhelt időszakban is a közösen előnyös kapcsolat fenntartásához.

Kulcsszavak: gazdasági hatások, válságkezelés, vállalattulajdonosok, (be)szállítók, vállalatépítés

Üzleti SZEmle - 2021. január


Tovább

OKOSABB ELLÁTÁSI LÁNCOK SZÜKSÉGESEK EGY KISZÁMÍTHATATLAN VILÁGBAN

Az IBM legújabb tanulmánya új megközelítést ajánl ellátási láncaik kezelésére a cégeknek, akik az utóbbi időszakban megtapasztalták a kiszámíthatatlan igények és az ellátási fennakadások saját működésükre gyakorolt megsokszorozódó hatásait. Az új szemlélet és módszerek az aktuális helyzettől függetlenül is új fejlődési pályát kínálhatnak, viszont ezek szükségessége, előnyei most fokozottan érzékelhetők, és új megoldásként sokat ígérhetnek azoknak, akik ebbe az átalakításba most belevágnak.

Kulcsszavak: ellátási láncok, kiszámíthatatlanság, folyamatos-intelligens tervezés (CIP), adatalapú működés

Üzleti SZEmle - 2021. január

Tovább

VÁLSÁGKEZELÉSI INTÉZKEDÉSEK VÁLLALATTULAJDONOSOKTÓL (3. RÉSZ: IRÁNYÍTÁSI DIMENZIÓ)

Az elmúlt hónapokban többkörös interjúk révén 8 középvállalati cégvezető-tulajdonossal térképeztük fel a koronavírus okozta gazdasági krízis kapcsán tett válságkezelési intézkedéseiket, és azonosítottunk számos jó gyakorlatot, figyelembe véve az ír gazdasági minisztérium − még az influenzajárvány kapcsán kialakított (majd a COVID-19-re aktualizált) − módszertanát, megközelítésmódját. Mindezek alapján, valamint saját vállalatértékelési, vállalatépítési tapasztalatainkat felhasználva jelen összefoglalóban az irányítási dimenzió mentén próbáljuk azonosítani a cégeket ért hatásokat és a kapcsolódó intézkedéseket.

Kulcsszavak: gazdasági hatások, válságkezelés, vállalattulajdonosok, árbevétel, vevők, vállalatépítés

Üzleti SZEmle - 2020. december


Tovább

COVID-19: Kockázat, veszély, lehetőség – kérdések a kockázatértékeléshez

A 2020-as évben a pandémia erőteljes befolyást gyakorol a vállalkozások mindennapjaira. Az egészségügyi kockázatok mellett, azzal összefüggésben a gazdasági kockázat jelentős, mindenkit érint.

Kulcsszavak: vállalatok, üzlet, piac, alkalmazkodás, fejlődés, kockázatok, menedzsment

Üzleti SZEmle - 2020. november


Tovább

A COVID-19 VALÓSZÍNŰLEG AZ „OTTHON ÉVTIZEDÉT” HOZZA EL AZ ACCENTURE FELMÉRÉSE SZERINT

Az Accenture 5 kontinens 20 országában folytatódó felméréssorozata a fogyasztók körében zajlik több hullámban annak vizsgálatára, hogy változik az emberek fogyasztási attitűdje, viselkedése és szokásai a COVID-járvány kapcsán. A világjárvány során a hangsúly a család, rokonság és a helyi közösség felé tolódik, és az otthon válik a munka, a tanulás és a szabadidő eltöltésének helyszínévé. A most kialakuló fogyasztási szokások úgy tűnik, hosszabb távon is megmaradnak, ezeknek pedig a fogyasztási cikkek gyártóira és a kiskereskedőkre is hatással vannak.

Kulcsszavak: fogyasztási attitűd, digitális szolgáltatások, e-kereskedelem

Üzleti SZEmle - 2020. november

Tovább

VÁLSÁGKEZELÉSI INTÉZKEDÉSEK VÁLLALATTULAJDONOSOKTÓL (2. RÉSZ: PÉNZÜGYI DIMENZIÓ)

Az elmúlt hónapokban többkörös interjúk révén 8 középvállalati cégvezető-tulajdonossal térképeztük fel a koronavírus okozta gazdasági krízis kapcsán tett válságkezelési intézkedéseiket, és azonosítottunk számos jó gyakorlatot, figyelembe véve az ír gazdasági minisztérium − még az influenzajárvány kapcsán kialakított (majd a COVID-19-re aktualizált) − módszertanát, megközelítésmódját. Mindezek alapján, valamint saját vállalatértékelési, vállalatépítési tapasztalatainkat felhasználva jelen összefoglalóban a pénzügyi dimenzió mentén próbáljuk azonosítani a cégeket ért hatásokat és a kapcsolódó intézkedéseket.


Kulcsszavak: gazdasági hatások, válságkezelés, vállalattulajdonosok, árbevétel, vevők, vállalatépítés

Üzleti SZEmle - 2020. november


Tovább

HOGYAN ALAKÍTJA ÁT A COVID-19 A VILÁGGAZDASÁGOT?

A tíz évvel ezelőtti világválság, s az annak nyomán kialakult bizonytalanság sok vállalatot üzleti modelljének átértékelésére késztetett.

Kulcsszavak: globalizáció, globális ellátási láncok, gazdasági válság

Üzleti SZEmle - 2020. november

Tovább

COVID-19 HATÁSA A KKV-SZEKTOR VÁLLALATI CSŐDJEIRE

Az EU vállalatainak 99,8 %-át a kis- és középvállalatok alkotják, a magánszektorbeli munkahelyek 65 %-át biztosítják. A tanulmány szerzői a COVID-19 válság hatására bekövetkező vállalati csődöket elemzik a kkv-szektor vonatkozásában egy 17 országot, köztük Magyarországot is magában foglaló reprezentatív adatbázis segítségével.

Kulcsszavak: EU, kkv-szektor, vállalati csőd, likviditás, modellezés, ágazat

Üzleti SZEmle - 2020. november


Tovább

MILYEN VÁLTOZÁSOK VÁRHATÓK A GLOBÁLIS MUNKAERŐ PIACON 2020-2025 KÖZÖTT?

A Világgazdasági Fórum rendszeresen megjelenteti a „Future of Work”, azaz a munka jövője témakörhöz kapcsolódó elemzéseit. A 2020. októberben megjelent legújabb kiadvány számos ágazat, szakterület és nemzetgazdaság kilátásait tekinti át.

Kulcsszavak: munkaerőpiac, technológiák adaptálása, képzettségi igények

Üzleti SZEmle - 2020. november
Tovább

VÁLSÁGKEZELÉSI INTÉZKEDÉSEK VÁLLALATTULAJDONOSOKTÓL (1. RÉSZ: VEVŐI DIMENZIÓ)

Az elmúlt hónapokban többkörös interjúk révén 8 középvállalati cégvezető-tulajdonossal térképeztük fel a koronavírus okozta gazdasági krízis kapcsán tett válságkezelési intézkedéseiket és azonosítottunk számos jó gyakorlatot, figyelembe véve az ír gazdasági minisztérium − még az influenza-járvány kapcsán kialakított (majd a covid-19-re aktualizált) − módszertanát, megközelítésmódját. Mindezek alapján, valamint saját vállalatértékelési, vállalatépítési tapasztalatainkat felhasználva jelen összefoglalóban a vevői dimenzió mentén próbáljuk azonosítani a cégeket ért hatásokat és a kapcsolódó intézkedéseket.

Kulcsszavak: gazdasági hatások, válságkezelés, vállalattulajdonosok, árbevétel, vevők, vállalatépítés

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember


Tovább

A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A COVID-19

A családi vállalkozások eredendően ellenállóak ‒ legyen az nemrégiben alapított vagy régóta fennálló. Az újabb családi vállalkozások nehéz körülmények között is fennmaradtak és gyarapodtak. Az idősebbek világot megváltoztató eseményeket is túléltek, a háborúktól a recessziókon át a természeti katasztrófákig. Az ellenálló képesség része lehet a családi vállalkozás DNS-ének ‒ amelyet mélyen megőrzött értékei és célja, hosszú távú horizontja, az agilis döntéshozatal, a türelmi tőke, valamint a munkaerő és a közösségek iránti mély elkötelezettség támaszt alá. A COVID-19-es járvány súlyosan teszteli ezeket az attribútumokat, amelyek versenyelőnyt biztosítanak a családi vállalkozások számára. A túlélés és az „új normálisra” való felkészülés képessége kritikus fontosságú a család, a vállalkozás és az arra támaszkodó emberek jövője szempontjából.


Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Tovább

Családi cégek alkalmazkodása a COVID-19 válsághoz

A koronavírus megjelenése miatti korlátozások a vállalkozások életében egyik napról a másikra nagyon jelentős és sokféle következménnyel jártak. Ezek mindenhol megfigyelhetők valamennyire, de legsúlyosabban azokat a területeket érintették, ahol megszűnt az üzletmenet, vagyis a szolgáltatások és a közlekedés egy részét, mint a mozikat, színházakat, sportot, légi és vízi közlekedést. Ez a hétköznapi tapasztalatokból, napi hírekből is mindenki számára világos.

Kulcsszavak: Családi cégek, válságkezelés, digitalizáció

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Tovább

KKV-K HELYZETE EURÓPÁBAN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN: KÖVETKEZMÉNYEK ÉS INTÉZKEDÉSEK

Számos kutató és gazdasági szereplő foglalkozik a Covid 19 okozta válság gazdaságra gyakorolt hatásaival és egyetértenek abban, hogy azonnali és folyamatos intézkedések szükségesek egyrészt kormányzati részről, másrészt a vállalati döntéshozók részéről, mivel gazdasági válság esetén a kkv szektor az egyik legsebezhetőbb.

Kulcsszavak: Covid 19, kkv szektor, helyzetelemzés, javaslatok járvány alatt – járvány után

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus-szeptember

Tovább

A KÉSZLETHIÁNYOK ELLENI KÜZDELEM 3 LEHETSÉGES MÓDJA A PANDÉMIA IDEJÉN

A cikk a kereskedelmi cégek és kisvállalkozások számára ajánl hasznos tanácsokat. Olyan igénytervezési, készletezési és adatkezelési szemlélet és viselkedés kialakítását javasolja, ami a pandémia, és más külső okok miatti bizonytalan időszakok könnyebb kezelését teszi lehetővé. 

Kulcsszavak: készlettervezés, kulcstermékekre és kulcsvevőkre koncentrálás, pandémia

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Tovább

AGILIS KOCKÁZATMENEDZSMENT

A hagyományos vállalati kockázatmenedzsment (ERM) szerepe, hogy a veszélyek azonosítása és elhárítása, valamint a lehetőségek feltárása és kiaknázása segítségével támogassa a menedzsmentet és a tulajdonosokat a stratégiai cél elérésében.

Kulcsszavak: vállalatok, alkalmazkodás, kockázatok, menedzsment

Üzleti SZEmle - 2020. július

Tovább

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY HATÁSA A VÁLLALKOZÁSOK PÉNZÜGYI TELJESÍTMÉNYÉRE

Bár Európában már „elszoktunk tőle”, azonban az emberiség egyetemes történetében a járványok megjelenése nem újkeletű jelenség. Ennek megfelelően a járvánnyal törvényszerűen együtt járó gazdasági krízis vállalatszintű kezelésének is kiterjedt módszertana létezik. Az ír gazdasági minisztérium által, még az influenzajárvány kapcsán kialakított megközelítésmód (ill. ennek covid-19-re aktualizált változata), valamint saját vállalatértékelési tapasztalatom alapján jelen összefoglalóban próbálom tömören bemutatni, a járvány hogyan (milyen összefüggések mentén) befolyásolja a vállalkozások eredménytermelő (pénzügyi) teljesítményét.

Kulcsszavak: válságkezelés, pénzügyi hatások, üzleti eredmény, finanszírozási kockázat, kontrolling-rendszer

Üzleti SZEmle - 2020. július

Tovább

AZ INNOVÁCIÓ SZEREPE SOHASEM VOLT KRITIKUSABB, MINT MOST

A McKinsey tanácsadó cég kutatói a COVID-19 világjárvány kitörését követően világszerte több mint 200 nagyvállalati vezetőt kérdeztek meg a hosszabb távú kilátásokról és 90 százalékuk úgy gondolja, hogy a következő öt évben az alapjaiban fog megváltozni az üzleti élet. Szinte ugyanekkora arányban válaszolták azt, hogy a válság következtében az ügyféligények is jelentős mértékben módosulni fognak. Ugyanakkor csupán 21% gondolja azt, hogy a vállalkozásuk felkészült a változásra, aminek egyelőre még az iránya sem látszik.

Kulcsszavak: válság, ügyféligények, innováció, stratégiai prioritások

Üzleti SZEmle - 2020. július

Tovább

COVID-19 hatásának felmérése a vállalkozásokra

A McKinsey & Company 2020 márciusában készített összefoglalója segítséget nyújt a vállalatvezetőknek, hogy felmérjék a COVID-19 vállalkozásukra gyakorolt következményeit.

Hét területet határoztak meg (munkavállalók, felelős team, pénzügy, beszállítói lánc, marketing, felsővezetés, járványügyi intézkedések támogatása) és ehhez egy ellenőrzőlistát állítottak össze a legfontosabb azonnali cselekvésekről.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Tovább

Az uniós keretfeltételek és a kis-és középvállalkozások nemeztköziesedésének néhány kérdése

A Prosperitas folyóirat 2019/2. számában olvasható Losoncz Miklós írása, ami hasznos lehet kis-és középvállalkozások számára. Az írás középpontjában annak a vizsgálata áll, hogy milyen módon érinti az Európai Unió versenyjoga, versenypolitikája, intézményrendszere, támogatási és külgazdasági politikája a vállalati szféra, azon belül a kis- és középvállalkozások (kkv-k) nemzetköziesedését.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Tovább

Válság „kisokos” családi vállalkozások számára

A Harvard Business Review (HBR) április 27-i számában olvasható Josh Baron és Ben Francois Corporate governance ‒ A Crisis Playbook for Family Businesses című írása.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Tovább

Néhány szomszédos országban bevezetett, a kkv-szektor támogatását célzó intézkedések

Ausztria:

  • áthidaló hitel nyújtása állami garanciával (gyorsított eljárással érhető el, nincs kezelési díj, eltekint a pénzügyi és az üzleti terv benyújtásától, nincs szükség fedezetre, szabadúszók számára is elérhető stb);
  • 100 millió eurós hitelkeret felállítása olyan szállodák számára, amelyek jövedelem-kiesése meghaladja a 15%-ot, a maximális összeg legfeljebb a hitel 80%-a vagy 500000 euró lehet;
  • 9 milliárd euró összegben garancia és 15 milliárd euró összegben sürgősségi segélycsomag elérhetővé tétele, valamint 10 milliárd euró összegben adóhalasztás biztosítása;
  • 400 millió eurós támogatás a Kurzarbeit (rövidített, csökkentett munkaidő) bevezetése érdekében, mely minden ágazat számára 48 órán belül elérhetővé válik;
  • ezen belül 100 millió euró biztosítása a családi vállalkozások, az egyéni vállalkozók és az egyszemélyes vállalkozások számára a likviditási hiányok áthidalása érdekében;
  • munkacsoport létrehozása, mely a figyelemmel kíséri a koronavírus-kitörésnek a vállalkozásokra gyakorolt hatását.

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.