Királlyá vált a hallgatóság a logopédia napján

Ami az autizmusnál az Esőember, az a logopédiánál A Király beszéde. Kultikus filmek irányították rá a társadalom figyelmét ezekre a speciális területekre. A Logopédia Európai Napján a Széchenyi István Egyetem Gyógypedagógia Tanszékén az érdeklődők hasonló gyakorlatokat végezhettek, mint VI. György király a beszédterapeutája, Lionel George Logue óráin.

Győr, 2018. március 13. - SZEhírek

„Igen, A király beszéde szakmai szempontok szerint is hiteles alkotás. Többször vetítünk belőle részleteket a hallgatóknak a logopédia szakirányon” – mondta dr. Jászi Éva tanszékvezető egyetemi docens, a program szervezője. Harmadéves logopédia szakirányos hallgatók tartottak beszédtechnikai bemutatót, ahol a ritmus, a beszéd és mozgás harmóniája dominált, végeztek artikulációs gyakorlatokat, és a téri tájékozódás fejlesztésére akadálypályaszerű játékot is vezettek felkészítő oktatóikkal, Rohár Alexandrával, Szabóné Pongrácz Petrával és Kozma Szabolccsal.

 

A logopédia európai napján beszédtechnikai bemutatót is tartottak a harmadéves hallgatók Rohár Alexandra tanársegéddel közösen.

Az Apáczai-karon 2011-ben kezdődött a képzés a logopédia szakirányon, a végzősök országos szinten is keresettek a beszéd-rendellenességgel és a nyelvi fejlődés zavaraival küzdő gyermekek, felnőttek ellátásában. A Széchenyin a gyógypedagógusnak készülő elsősök közel fele választaná a logopédia szakirányt. Hogy mégsem lehet mindegyikük az, a komoly alkalmassági kritériumokon múlik. Megfelelő adottságokkal kell rendelkeznie ehhez a hivatáshoz: beszédállapotának, hangképzésének és artikulációjának tökéletesnek kell lennie. Ilyen szűrő például a beszédalkalmasság.

Sajnos, a végzősök közül a közoktatásban kevesebben helyezkednek el, mint amennyi logopédust fel tudnának venni az intézmények. Sokan választják a jövedelmezőbb magánszférát, pedig folyamatosan nő azoknak a gyereknek a száma, akik beszédnevelő szakember segítségére szorulnának óvodákban, iskolákban egyaránt.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a logopédus is gyógypedagógus. Az ide jelentkező diákoknak elhivatottságot kell érezniük a sérült gyerekek, fiatalok, felnőttek felkarolásában mindkét szakirányunkon, a tanulásban akadályozottak pedagógiája és a logopédus szakirányon egyaránt” – mondja Jászi Éva.  A Széchenyi István Egyetemen jelenleg félezer diák tanul gyógypedagógusnak nappali és levelező képzésen. A pálya vonzerejét jelzi, hogy az első évesek nappali tagozaton 89-en, levelezőn 119-en vannak, számuk az utóbbi években folyamatosan emelkedik.

A király beszédéhez hasonlóan egyébként napjainkra is jellemző, hogy politikusok, közszereplők, nagyvállalkozók is igénybe veszik logopédusok segítségét és fejlesztik a beszédtechnikájukat. Ideális esetben a beszédnevelés sokkal szélesebb kört is érinthetne. Mindazokat, akiknek a hangjuk a munkaeszközük. Így például kevésbé lenne „népbetegség” a hangszálgyulladás a pályakezdő pedagógusok között.

 

A hallgatósággal együtt elvégezte a gyakorlatokat dr. Jászi Éva tanszékvezető is.

 

Kozma Szabolcs a ropit és a zizit is bevetette a logopédiai munka során alkalmazott eszközök, játékok között.  

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00