Kínai orvosok, oktatók látogattak az egyetemre

Közép-kínai orvosi, oktatói delegáció látogatott a napokban a Széchenyi István Egyetemre. A megyei önkormányzat, a megyei kórház és az egyetem vezetői közösen fogadták a vendégeket. A találkozón együttműködési keretmegállapodást (Memorandum of Understanding) írt alá Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Prof. Dr. XU Jiangyan, a Kínai Orvostudományok Henani Egyetemének rektorhelyettese.

Győr, 2018. június 26. – SZEhírek, Ny. Cs.

Az Új-Tudástér Szenátusi termében Dr. Földesi Péter köszöntötte a henani delegáció tagjait. „A kínai embereket úgy ismertük meg, akik számára ugyanolyan fontos a tradíció, mint az innováció. Ennek egyik legjobb példája az orvostudomány, ahol a tradicionális kínai orvoslás együtt tud fejlődni a legmodernebb technológiákkal” – mondta a rektor.

 

A megyei önkormányzat, a megyei kórház és a győri egyetem vezetői találkoztak a kínai vendégekkel.

Németh Zoltán, a kínai delegáció látogatását koordináló megyei önkormányzat elnöke felidézte, hogy régiónkban több mint két évtizedre nyúlnak vissza a kínai kapcsolatok.  Győr húsz éve ápol testvérvárosi együttműködést Wuhannal, a megye pedig Hubei tartománnyal.

Dr. Tamás László, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója elmondta, hogy formailag vendégként ülnek az asztalnál, de lélekben otthon érzik magukat, hiszen ezer szál, ezer kapocs köti össze a győri egyetemet és a győri kórházat.

Dr. XU Jiangyan bemutatta a 106 milliós közép-kínai tartományt, a kínai hagyományos orvoslás bölcsőjét, ahonnan érkeztek. Hangsúlyozta, hogy egyetemük története hasonlít a győri egyetem történetéhez. 1958-ban alapították, és nemcsak orvosi egyetemként működik, hanem humán és reál tudományokat egyaránt oktatnak 18 ezer hallgatójuknak az alap-, mester- és doktori képzéseken. Három gyakorló kórház is tartozik hozzájuk.

A Széchenyi István Egyetem tevékenységét Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes ismertette a vendégekkel. Elmondta, hogy a 11500 hallgatót ezer fős alkalmazotti létszámmal támogatják, közülük hatszáz az oktató.  Hetvenhat képzési programmal, szakkal rendelkezik az egyetem magyar nyelven, és öt angol nyelvű képzési programja van jelenleg, 2019-től viszont már 25 angol nyelvű szakon várják a külföldi hallgatókat. „A keleti nyitás a nemzetköziesítési stratégiában kiemelkedő jelentőségű a Széchenyi-egyetemen, a keleti nyitás elsődleges és dedikált célpontja pedig természetesen Kína. Fontosnak tartjuk, hogy kínai hallgatók tudjanak beiratkozni angol nyelvű képzési programjainkba, a magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy kínai hallgatói közösség tudjon kialakulni egyetemünkön” – mondta Lukács Eszter, átadva a szót Dr. Nagy Sándor dékánnak, aki az Egészség- és Sporttudományi Karról adott tájékoztatást.

 

Földesi Péter és XU Jiangyan az aláírt keretmegállapodással.

A találkozón ünnepélyesen aláírták a Memorandum of Understanding dokumentumot. Az együttműködési keretmegállapodás oktatási, kutatási és képzési területekre terjed ki. Hangsúlyt helyez többek közt a tehetséggondozásra, tanár- és diákcserékre, az oktatási források és anyagok megosztási lehetőségeinek feltárására.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.