Kínai és norvég mesterektől tanulhatnak a fuvolások Győrben

Július 12-e és 20-a között rendezik meg – immár nyolcadik alkalommal – a Győri Nemzetközi Fuvolakurzust. Az egy hetes eseményre olyan rangos külföldi vendégek érkeznek oktatóként, mint Chen Sanqing, Kína egyik legkiemelkedőbb fuvolása vagy a norvég fuvolás házaspár, Jørn Schau és Anne Randi Haugejorden, a kristiansandi egyetem munkatársai. A rendezvény több szállal is kötődik a Széchenyi István Egyetemhez: a foglalkozásokat és koncerteket a Zsinagógában tartják, a kurzus művészeti vezetője pedig Ittzés Gergely, az intézmény Liszt-díjas egyetemi tanára.

Győr, 2019. július 9. - SZEhírek

A Győri Nemzetközi Fuvolakurzus eddig hét ízben került megrendezésre, és két év szünet után éled újra idén július 12-e és 20-a között. A kurzusra 19 magyar és egy kínai résztvevő jelentkezett, akik a világ elitjét képező mesterek közt pallérozódhatnak egy héten át.

A kurzus művészeti vezetője Ittzés Gergely, aki 23 éve tanít a Széchenyi Egyetemen, a következő évadtól azonban a New York-i Juilliard School új fakultásának professzoraként a kínai Tianjinban folytatja tovább munkáját. Részben ennek köszönhető, hogy a Liszt-díjas fuvolaművész ezúttal egy kínai kollégát hívott meg vendégtanárnak.

Ittzés Gergely, Liszt-díjas fuvolaművész. (Forrás: papageno.hu)

Chen Sanqing hazájának egyik legkiemelkedőbb fuvolása, aki svájci tanulmányai után hazatérve a Pekingi Szimfonikusok első fuvolása lett, és tanított a Kínai Állami Zeneakadémián, valamint a Pekingi Központi Konzervatóriumban is. Jelenleg a saját maga által alapított Auréle Nicolet Flute Schoolt vezeti Pekingben és Guangzhouban.

A kínai professzor négy napon keresztül tanítja a kurzus résztvevőit, később azonban egy napra újabb külföldi vendégek érkeznek a norvég fuvolás házaspár, Jørn Schau és Anne Randi Haugejorden személyében. Ők mindketten a kristiansandi egyetemen tanítanak (a város neve különösen ismerősen csenghet a győri kézilabdarajongóknak), Jørn nemzetközileg elismert tanár (járt már a győri egyetemen is), felesége a helyi zenekar szólófuvolása.

Az egy hétig tartó rendezvény minden hangversenyére a belépés ingyenes, a zeneszeretőket a szervezők nagy szeretettel várják.

A július 12-én, este hét órától kezdődő nyitókoncerten Bach, Mozart és Fauré szonátáin kívül Gaubert és Doppler Ferenc karakterdarabjai is elhangzanak, valamint egy kínai népies hangvételű mű, amelyet a fuvolás-zeneszerző Zhang Xiaoping komponált a III. Auréle Nicolet Nemzetközi Fuvolaverseny kötelező darabjaként. (A 2014-ben megrendezett verseny győztese egyébként az a Duleba Lívia volt, aki szeptembertől átveszi Ittzés Gergely munkakörét az egyetem művészeti fakultásán.) A koncerten Chen művész úr Ittzés Gergely társaságában, Loránt Zsuzsanna zongoraművésznő közreműködésével lép fel.

 

A nyitóhangverseny programja

  • BACH: g-moll szonáta
  • W. A. MOZART: F-dúr szonáta KV.13
  • Ph. GAUBERT: Nocturne & Allegro Scherzando
  • ZHANG Xiaoping: A szentimentális fuvola hangja
  • G. FAURÉ: A-dúr szonáta
  • F. DOPPLER: Andante és rondó

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.