Kétkerekűek előnyben

ImageKerékpározni nem csak gyorsabb és egyszerűbb módja a közlekedésnek például egy zsúfolt belvárosban, hanem egészséges is. Na jó, a kipufogógázok miatt a sok autó között már kevésbé, azonban mégis csak a legegészségesebb közlekedési eszköz és még a környezetet sem szennyezi. A problémák általában akkor adódnának, amikor elérkezünk uticélunkhoz és bringánkat magára hagynánk lehetőleg forgalmasabb helyen.

Legrosszabb esetben nincs nálunk semmiféle zár, és az utcán hagyjuk. Ebben az esetben Fortuna istennő kegyeibe ajánlhatjuk magunkat. Ha rendelkezünk zárral, akkor használjuk bátran, mindenképpen valami stabil tereptárgyhoz rögzítve a gépet. Azért azt meg kívánom jegyezni, hogy nem mindegy milyen zárral rendelkezünk. Tapasztalataink szerint az elkövetők általában erővágóval felfegyverkezve indulnak bevetésre, így célszerű vásárláskor a zár papírjait átböngészni, vagy az eladónál rákérdezni mennyire ellenálló ilyesmivel szemben.

ImageFontos tudni, hogy a biciklitolvaj – mint minden más bűnöző – nem időzhet sokat a zárat nyiszatolva, mert az nagyon feltűnő és lebukhat. Ő olyan zárakkal lezárt kerékpárokat keres, amelyeket egyszerre elvághat, nincs ideje szöszmötölni. Mondjuk azért éjszaka sokkal nyugodtabban „dolgozhat” így senkinek nem ajánlom, hogy sötétedés után magára hagyja szeretett biciklijét.

ImageAlbérletesek gondolom leggyakrabban társasházban laknak, ahol a legtöbb esetben több lakással közös tároló helység is van. Alapvetően kiváló hely lenne kerékpárunk tárolására, ha megfelelő zárral szerelték volna fel. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy az esetek többségében legegyszerűbb zárakkal működnek ezek az ajtók, amit az elkövető a gyűjteményében kulccsal erőszakos nyom nélkül simán kinyit (a kulcsmásolónál szám alapján a polcról vásárolhatók az ilyen típusú zárakhoz való kulcsok). Rosszabb esetben felfeszíti az ajtót, és úgy jut be a tárolóba. Egy megfelelő minőségű biztonsági zár a tároló tulajdonosokat anyagilag nem érintheti olyan mélyen, hiszen a költségek osztódnak. Ha megkeresünk egy zárral foglalkozó szakembert, könnyen meglepődhetünk, hogy nem csak „arany árban” lehet jó minőségű biztonsági zárat venni. Úgy gondolom – és a bűnügyi tapasztalatok is ezt támasztják alá – hogy a lépcsőházban lezárt kerékpár sincsen sokkal nagyobb biztonságban mintha az utcán hagytuk volna, ezért ettől mindenkit óvnék.

ImageA kismotorok még mindig kevésbé környezetszennyező közlekedési eszközök a gépjárműveknél, ugyanakkor rendelkeznek a kerékpárosoknak megadatott kis hely, könnyű tárolás és fürgeség előnyével. Ugyanakkor még tekerni sem kell!

A tapasztalatok szerint Győrben elsősorban azokat a kismotorkerékpárokat lopják el, amelyeket tulajdonosuk az utcán tárolt éjszaka és maximum kormányzárral kerültek lezárásra. A másik gyakori eset, amikor tárolóba bejutva viszik el a kismotort az elkövetők. Úgy gondolom, hogy megfelelő zár használatával – érvényesítve a kerékpároknál is alkalmazott stabil tereptárgyhoz rögzítést – jelentősen lecsökkenthetjük annak esélyét, hogy ellopják szeretett robogónkat. Mindenkinek balesetmentes közlekedést és jó gurulást kívánok!

 

Domonkos Szilveszter r. szds.

 

Fogadják meg tanácsainkat!
Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.