Két nap hallgatói sport – megmozdult a campus

Egy hónapon belül harmadszor mozgatta meg a hallgatókat a Sportiroda lelkes csapata. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja és a Püspökerdei futás után ezúttal a Mozdulj campus! rendezvény kétnapos programja csábította a mozogni vágyókat, többek között olyan sportágak felvonultatásával, mint a röplabda, a falmászás vagy épp az asztalitenisz. A rendezvényre a koronát a legnépszerűbb program, a Maratoni Aerobik tette fel, melyen idén is több százan vettek részt.

Győr, 2018. október 18. – SZEhírek, Horváth Márton


Mozdulj campus! – ezt a nevet kapta az a kétnapos program, melynek címébe foglalt, nem titkolt ambíciója az volt, hogy aktivizálja a hallgatói közösséget. Az eseményre a zárthelyikkel erősen terhelt hetedik szorgalmi hét dacára is sokan látogattak ki. A kollégistáknak volt a legkönnyebb a helyzete, hiszen legfeljebb két perc sétára laktak a programok zömének helyet adó Edzőcsarnoktól, de a színes portfólió a távolabb lakókat, sőt, a külsős, az egyetemmel semmilyen jogviszonyban nem álló résztvevőket is vonzotta.

 

Jó volt a hangulat a falmászáson. (Fotó: Horváth Márton)

A tavalyi után immár kétnaposra duzzasztott eseményen ezúttal a fedett pályás programok kaptak helyet. Nézzük gyorsan, mi volt a „menü”! A már bevált, sportrendezvényeken újra és újra visszatérő programok (falmászás, asztalitenisz, tollaslabda, sakk) szerepeltetése mellett ezúttal olyan izgalmas újdonságokat is sikerült becsempészni a palettára, mint a CrossCore vagy a Kettlebell. A szervezők már korábban is tettek gesztusokat az egyre szélesebb rétegeket elragadó fitnesz világ felé (korábban ezért emelték be a rendkívül népszerű zumbát is a programba), de sportnapokon belül ilyen erősítő technikák kipróbálására most először nyílt lehetősége a hallgatóknak. Ha mindehhez még az aerobikot is hozzávesszük, elmondható, hogy jóformán nem tudunk megnevezni olyan sportágat, ami hiányzott volna a repertoárból.

 

Szatmári András világbajnok kardvívó roadshowjának győri állomásaként a vívást is bárki kipróbálhatta. (Fotó: Horváth Márton)

„Az ilyen sportrendezvények két nagy célt szolgálnak. Egyrészt lehetőséget adnak a már gyakorlott sportolóknak, hogy versengjenek egymással, hiszen több kategóriában első, második és harmadik helyezéseket hirdetünk. Másrészt abban bízunk, hogy ezeken a napokon sokan belekóstolnak egy-egy sportágba, megismerik azokat és a remélhetőleg pozitív első impulzus nyomán a rendezvény után is visszatérnek.” – mondja Horváth Kinga sport referens, az esemény egyik főszervezője. Valóban, a Mozdulj campus! tényleg olyan, mintha egy hatalmas, nyilvános katalógus lenne azokról a sportlehetőségekről, amelyek rendelkezésre állnak az egyetemen. „Akár úgy is mondhatnánk, hogy a sport nyílt napja ez a rendezvény” – összegez Kinga.

 

Bogdányi Mária, az Győri Evangélikus Egyetemi Lelkészség vezetője férjével együtt vett részt a CrossCore programon. (Fotó: Horváth Márton)

Az érdeklődők és a versenyzők mellett voltak olyanok is, akik a testnevelési tárgyak teljesítése miatt látogattak ki a programokra. Az órarendi foglalkozásokhoz képest jóval ingergazdagabb környezetben, jó hangulatban, zenei aláfestéssel, különleges élményben részesülve pipálhatnak ki néhány alkalmat a kötelező penzumból, ez pedig nem tűnt rossz ajánlatnak. Sokan éltek is vele.

 

Több turnusban összesen több mint négyszázan aerobikoztak a Városi-Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Horváth Márton)

Vámos Gábor és Treitl Edwárd művészeti karos hallgatók a Maratoni Aerobikot választották. „Hallottuk, hogy ha végigcsináljuk a 3 órás programot, kaphatunk érte testnevelés félévet. Úgy gondoltuk, kipróbáljuk. Meglepően fárasztó ez a sport, a vállamat már alig bírom emelni, de valahogy túléljük” – adnak helyzetjelentést mosolyogva a két turnus közötti szünetben. A mozgásforma persze elsősorban a lányok körében népszerű, nem is csoda, hogy sokan érkeztek. Vona Dorina sport- és rekreációszervezés szakos hallgató sem hagyta volna ki. „Eddig mindig voltam Maratoni Aerobikon, nagyon tetszik. Lehet, majd eljárok a jövőben a különböző alkalmakra” –  mondja.

 

Egy megkapó pillanat: anya és gyermeke együtt aerobikoznak. (Fotó: Kovács Eszter)

A Mozdulj campus! program zárultával az ősszel már nem várható nagyobb volumenű sportrendezvény - ilyen tekintetben most egy hosszabb szünet következik egészen az áprilisi SZEN-ig. Arra azonban nagy dobással készülnek a szervezők, de erről még nem árulhatnak el semmit. Igazuk van: legyen meglepetés.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.