Két megyei egyetem is fogadná a Berzsenyit

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2006. december 28., Sudár Ágnes)

A győri Széchenyi és a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem is szívesen fogadná a szombathelyi főiskolát.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola azon kevés campusok egyike, amelyek önálló intézményként működnek. A 2000-es nagy integráció a hazai főiskolák/egyetemek többségét összevonta, így alakult meg például hét karral a Nyugat-Magyarországi Egyetem is. A Berzsenyi-főiskola, amely a legismertebb tanárképző intézmények egyike Magyarországon, most jutott el oda, hogy valamelyik egyetemhez csatlakozni kíván. Mindjárt négy intézmény is akadt, amely szívesen fogadná soraiban: a győri Széchenyi István Egyetem, a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A kérdés az, Szombathely melyiküket választja.

A döntést januárban hozza meg a főiskolai szenátus – első körben a négy pályázóból kettőt hagy versenyben, akikkel aztán tovább tárgyal. A háttérben persze már komoly lobbizás folyik, s mint mindig, politikai, szakmai és gazdasági érvek egyaránt szóba kerülnek. A Kisalföld úgy tudja, épp ezek miatt gyakorta (van, aki szerint az első helyen) emlegetik Győrt és a Széchenyi- egyetemet mint befutót.

Az érintettek egyelőre óvatosan nyilatkoznak az esélyekről. Dr. Gadányi Károly szombathelyi rektor megerősítette a Kisalföld információját: valóban, két Győr-Moson-Sopron megyei egyetemmel is felvették a kapcsolatot. A januári szenátusi döntés előtt azonban nem akar esélyes(ek)ről beszélni. Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi-egyetem rektora úgy véli, a régió és a pólusprogram érdekei a kisalföldi megyeszékhely, illetve a győri intézmény mellett szólnának, de a döntés nem az itteniek kezében van, hanem Vas megyében. Ha ő érvelne, biztosan azt mondaná, a két felsőoktatási intézmény lehetséges együttműködése Győr és Szombathely gazdasági érdekeit is szolgálná.

Dr. Faragó Sándor soproni rektor abban bízik, nem a politikai alkuk alapján hirdetnek majd győztest. Mint mondta, „az egyetemek nagykorúak, tudnak maguk dönteni", ezzel együtt úgy tartja ő is, a két Győr-Moson-Sopron megyei egyetem értékelhető ajánlatot tett a szombathelyi főiskolának, így nagyon bízik abban, az első rostán ők is túljutnak.

Bár Faragó rektor inkább a szakmai érvek súlyában bízik, nem titok, hogy a politika, még konkrétabban a politikusok is tárgyalnak már ez ügyben. Balogh Józsefet, Győr leköszönt szocialista polgármesterét azért kerestük meg, mert úgy tudjuk, a szombathelyi városvezetővel (aki nem mellékesen párttársa) a közelmúltban konzultált ez ügyben. „Ipkovich György polgármester úrral valóban eszmecserét folytattam, s nagyon bízom abban, hogy érveim meggyőzőek voltak" – mondta Balogh József. Az érvek között szerepelt például a pólusprogram számos előnye, illetve hogy a Széchenyi Universitas alapítványa – amelynél Balogh József ma is meghatározó súllyal bír – esetleg támogatni tudná a szombathelyi kutatási és fejlesztési elképzeléseket.

Még egyszer hangsúlyozni kell, a szenátus önálló döntést hoz, ahol nyilván számít, hogy Győr mellett érvel a volt, s úgy tudjuk, a jelenlegi polgármester is, de januárig ugyanezt teszi a többi érintett város is. Amint az első értékelés megszületik, a témára mi is visszatérünk.

A leginkább érintett egyetemek karai jelenleg:

Berzsenyi Dániel Főiskola:
- Bölcsészettudományi Főiskolai Kar
- Természettudományi Főiskolai Kar
- Testnevelési és Művészeti Főiskolai Kar

Nyugat-Magyarországi Egyetem:
- Apáczai Csere János Főiskolai Kar
- Benedek Elek Pedagógiai Kar (Sopron)
- Erdőmérnöki Kar (Sopron)
- Faipari Mérnöki Kar (Sopron)
- Geoinformatikai Kar (Székesfehérvár)
- Közgazdaságtudományi Kar (Sopron)
- Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (Mosonmagyaróvár)

Széchenyi István Egyetem
- Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar
- Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar
- Műszaki Tudományi Kar
- Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet
- Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.