Később érnek a pályaválasztók, mint pár éve

(www.hircity.hu, 2010 02. 04.)


A szakpszichológus szerint egyre nagyobb szerepe van a szülőknek a pályaválasztás során. Ennek okai összetettek, mégis többnyire a társadalmi átalakulásban keresendők. Általános tendencia, hogy a szülő saját meg nem valósított álmát vagy a családi tradíciót erőltetné a kamaszra.  
Bő egy hét áll még a rendelkezésükre azoknak, akik felsőoktatási intézménybe szeretnének jelentkezni, ugyanis a jelentkezési lapokat legkésőbb február 15-ig fel kell adnia annak, aki szeptemberben egyetemen vagy főiskolán akarja megkezdeni a tanulmányait. A jelentkezési és beiskolázási kampányidőszak nagy célcsoportjai az érettségiző diákok, a pszichológus szakember szerint azonban a szülők befolyásoló szerepe egyre növekszik.  
Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint évről-évre egyre nagyobb a szülői befolyásolás szerepe a pályaválasztás során. Ennek legfőbb oka a szakember szerint, hogy jóval éretlenebbek a kamaszok, mint pár évvel ezelőtt. „Jelentős átalakuláson ment át a társadalom az elmúlt években. Az életszakaszok jelentősen kitolódtak: az önálló élet megkezdése, a szülőktől való anyagi és érzelmi függetlenedés, a gyermekvállalás későbbre tolódott, mint pár évvel ezelőtt. Gyakori, hogy a húszas évei második felében járó fiatalok még otthon, a szüleikkel élnek. Értelemszerűen így a gyereken is nagyobb a nyomás, a gyerek élete feletti kontroll végett pedig jóval nagyobb a szerepe a szülői befolyásolásnak is.”
A Széchenyi István Egyetemen felismerték a szülői befolyás évről-évre növekvő szerepét és nem csak a diákok, hanem a szülők tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektetnek a beiskolázási időszakokban. Azoknak a szülőknek a körében, akik nem ragaszkodnak a család szakmai tradícióihoz, általános a tanácstalanság a pályaválasztással kapcsolatban. Jó részüknek nincs rálátása arra, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott a munkaerőpiac, másrészt pedig ehhez igazodott a felsőoktatás képzési kínálata is.
A Magyarország Egyetemi Fővárosa címre aspiráló Győr városában a Széchenyi István Egyetem hallgatói egy héten keresztül, a város főterén állították fel Felvételi Információs Pontjukat. Malancsin Viktória, az információs pont szervezője elmondta, gyakori, hogy a diákok helyett a szülők keresik fel az időszakos irodát, akik leginkább a pontszámítással és a képzések tartalmával kapcsolatban érdeklődnek. Az SZE-Győr nyílt napjain és a beiskolázással kapcsolatos fogadóórákon pedig az érdeklődők 1/5-e szülő és ez az arány várhatóan nőni fog az elkövetkezendőkben.
Dr. Almási Kitti szerint a szülői befolyásolásban két nagy tendencia érvényesül. Az egyik a családi tradíció továbbvitele,
függetlenül a gyerek képességeitől. A másik tipikusnak mondható eset, amikor a szülőnek nem sikerült megvalósítania az álmait, és ezt a gyerektől várja el. Mindkettő nagy károkat és komoly sérüléseket okozhat az önálló élet megkezdésekor. „Nagyon fontos a szülők érzelmi felkészítése és tájékoztatása, és ebben a felsőoktatási intézményeknek is nagy felelősségük van.” – mondja a szakember.


Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.