K+F munkacsoport az Alba Üzemben

CSAPAT ÉS CSAPATMUNKA A GYAKORLATI MÉRNÖKKÉPZÉS JEGYÉBEN, AVAGY ÁLLÁSBÖRZÉBŐL KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS

(ALBA ABLAK, a Visteon Hungary Kft. kiadványa, 2012. március)

Schneider Csaba

Hagyománya van vállalatunknál a nevesebb egyetemekkel való kapcsolattartásnak, amely több jelzővel is illethető, hiszen nem csak az utánpótlás nevelés, a vállalat népszerűsítése és a tudományos kutatómunka előnyeivel számolunk e kapcsolatok hozadékaként, hanem a legtöbb esetben pénzben is kifejezhető előnyökre tehetünk szert.

2010-ben felfrissítettük a győri Széchenyi István Egyetem és a Visteon Hungary Kft. közötti kapcsolatot és egy hosszú távú együttműködésről kezdtünk tárgyalásokat a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék oktatóival. Ezzel a tudományos fejlesztések, kutatások terén a veszprémi Pannon Egyetem - mint meglévő partnerünk - mellett újabb stabil vonallal bővítettük kapcsolatrendszerünket. Közös munkánk újraindításának alapmotívuma a hármas haszon elvére épült, azaz három szereplőnek kényszerű kompromisszumok kötése nélkül egyaránt előnyös közös munka létrehozása volt a cél. A K+F (kutatás-fejlesztés) Munkacsoport létrehozásában láttuk meg azt a megoldást, amely az előbbi célhoz leginkább eljuttat mindannyiunkat.

A munkacsoport a vállalat termelő vagy fejlesztő területei számára megoldásra váró, de erőforrás- vagy időhiány miatt a prioritáslista alján található, illetve olyan feladatok megoldására jött létre, amelyek esetében kifejezetten kutatási, elemzési módszerek tudományos igényességű felhasználása a cél. A Munkacsoport ebből fakadóan az üzem adott feladatával a csoportot megbízó terület vezetőjéből és delegált mérnökeiből, technikusaiból, az egyetemi támogató tanárokból, PhD hallgatóiból és alsóbb éves mérnök hallgatókból áll. A hallgatókat az egyetemi támogató tanárok választják ki, figyelemmel a hallgatók szakirányára, szorgalmi időszakbeli előmenetelükre, eredményeikre és elhivatottságukra.

A folyamatos tárgyalások, egyeztetések eredményeként a Munkacsoport 2011 októberében alakult meg, összesen 6 hallgató, 5 egyetemi támogató oktató és a projektkoordinátoron kívül 8 Visteon területi megrendelő támogató részvételével, így összesen 19 szakember dolgozik szoros együttműködésben az első etapban 8 hónapon keresztül a felmerült problémákon.

A feladatokról: Powertrain SET terület kiírt feladata (megrendelő támogató - Horváth Zoltán): Üzemanyag szivattyú hatásfok optimalizálásának kutatása. Elektronika SET terület kiírt feladata (megrendelő támogató - Gallai Szabolcs): Műszerfal mutató mozgató léptetőmotor dinamikus nyomaték mérési módszer kifejlesztése Kompresszor gyártás terület kiírt feladatai (megrendelő támogató – Cseh József): 1. Kompresszorkuplung ékszíj-tárcsa légrés mérés optimalizálása, 2. Klímakompresszor funkcionális teszter csatlakozójának áttervezése (csatlakozási problémák csökkentése).

A hallgatók szemszögéből a munkacsoportba bekerülni nagy dolog. Olyan feladatokkal találkozhatnak, amelynek a "megrendelő" üzemi partnerterülettel történő folyamatos konzultáció során már látható eredményei születhetnek, érezhetik folyamatosan, hogy nem az asztalfióknak dolgoznak, hanem a javasolt megoldás elfogadása után ipari felhasználásuk és hasznuk mérhető. Ezen közben megismerkednek üzemünkkel, betekintést nyerhetnek folyamatainkba, termékeink működését és alapkoncepcióit mélyebben is magukévá tehetik és a legjobb megoldásokból diplomamunka témák születhetnek. Megrendelői, területi partneri oldalról a mérnökutánpótlás-igényét kielégíteni szándékozó területek a hallgatókkal olyan szakmai és személyes viszonyba kerülnek, amely akár ösztöndíj-megállapodásban, legvégső esetben munkaszerződésben is végződhet, és ez utóbbi mindenkori célunk és törekvésünk.

Ennek a régi-új együttműködésnek az első gyümölcsei beérni látszanak. 2012. február 10-én tartotta a SzE-Visteon K+F Munkacsoport a megrendelő támogató területek számára haladási beszámolóját, amely a területi megrendelő támogató vezetők és mérnökeik megelégedésével zárult. Mindhárom terület összesen 4 témájában a beszámolók jól sikerültek, jól felkészült hallgatókat, mentorokat és jól előadott munkákról hallottunk a nap folyamán. A bemutatott prezentációkkal mind szakmailag, mind előadásilag meg voltak elégedve a megrendelő támogató területek! Látszott a hallgatók és mentorok felkészültsége és a munkájuk értékes végterméket fog jelenteni számunkra. Néhány véleményt hadd idézzek a csoport munkájával kapcsolatban:

Elektronika SET: "Egy nagy ötlet, de egy aprócska szikra is hozhat áttörést hosszú ideje sutba vetett dolgokon. A győri srácok ezt hozták: hozzáállásukkal és tudásukkal megmozgattak olyan állóvizeket, amelyekről már magunk sem hittünk, hogy valaha mozdulnak, és mindezt közvetlen, mégis profi módon. Számunkra a K+F Munkacsoport támogatása egy diófa elültetése, amelynek terméséből a későbbiekben mindannyian részesülhetünk!"

Dr. Varga Zoltán professzor úr, a Széchenyi István Egyetem tanára, járműmechatronikai szakirányfelelős: "Oktatásunk kulcskérdésének tartom az iparral és így a veletek kiépített munkakapcsolatot, a hallgatók foglalkoztatását értelmes feladatokon. Nekünk nagyon jó, hogy komolyan veszitek ezt a dolgot, és kollégáid segítő, támogató módon és szándékkal viseltetnek a hallgatók munkáihoz. Remélem így is folytatjuk."

Szauter Ferenc, egyetemi tanársegéd, projektvezető: "Lelkes vagyok, oktatási munkám során az egyik legnagyobb sikerélményem a Visteonnal való együttműködésünkkel kapcsolatos. Az egyetem oktatási színvonalának folyamatos emelkedésében nagy szerepet játszik a gyakorlati mérnökképzés, a hallgatói projektmunka ezt egyértelműen mutatja az egyének szakmai és problémamegoldó fejlődése. Mindezek tudatában bízom a programunk bővülésében, annak pedig kifejezetten örülök, hogy a Visteon példát tud mutatni a többi partnervállalatunknak."

Szakállas Gábor, egyetemi kutató, mentor: "Nem gondoltam volna, hogy a cégnél megbízott konzulensek munkájuk mellett ennyi segítséget tudnak nyújtani, azt hiszem ez egyben a bizalom jele is."

Szeli Zoltán, egyetemi kutató, mentor: "Gábor kollégám szavaival egyet értve kiemelném, hogy a feladatok megoldása során gyakorlatilag a konzulenssel és a hallgatóval egy csapatot alkotva, együtt gondolkodtunk. Ennél gyümölcsözőbb egyetemi-ipari kapcsolatot a szakma szintjén nem tudok elképzelni. Remélem a tőlünk kikerülő hallgatók, jó és elfogadott munkatársként fognak visszaköszönni, amikor már a jövő új közös projektjein dolgozunk a Visteon gyártócsarnokaiban."

Rumper László, egyetemi hallgató: "Móri lakosként szerencsésnek érzem magam, hogy egy tantárgy keretein belül kapcsolatot tudtam teremteni az egyetemen megszerzett elméleti anyagok és a gyakorlati mérnöki munka között. Remélem, sok hallgatótársam tud majd ilyen és ehhez hasonló képzésben részt venni. Üzenem nekik: Jelentkezzenek a Tanár Uraknál, csak ajánlani tudom! Nem könnyű ez a plusz terhelés, de nagyszerű érzés egy mérnöki feladat megoldásáért dicséretet kapni."

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00