Junior Príma díjas lett a győri építész

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2011. december 8.)

Kiss Szimóna

Az idei Junior Príma díjasok között szerepel egy győri fiatal is: Mózes Ádám az építészet és építőművészet kategóriában nyerte el az ólomkristály Kincsem lovat. Ádám szenvedélye a vályogépítészet, a pályázati támogatás révén ezt tanulmányozhatja a határon túl.

Mózes Ádám immár Junior Príma díjas építész, múlt héten vette át Budapesten az elismerésért járó Kincsem lovat. A Széchenyi István Egyetem frissen végzett építésze vályogépítészeti elképzeléseivel, a vályogból tervezett pannonhalmi apátsági pálinkafőzde ötletével nyerte el a bizottság tetszését.

A díjra tanára és konzulense, Czigány Tamás jelölte, akinek ezúton is szeretne köszönetet mondani.

- A vályog iránti szenvedélyem a diplomatervezés időszakában kezdődött, akkor éreztem először, hogy megtaláltam azt az építészeti nyelvet és építőanyagot, ami a legközelebb áll a szívemhez, illetve amivel később foglalkozni szeretnék - mondta a 26 éves győri fiatalember. A Junior Príma Díjjal járó pályázati támogatás révén Ádámnak lehetősége lesz arra, hogy megvalósítsa terveit: ha minden jól megy, januártól egy osztrák irodában tanulmányozhatja a természetes anyagokkal való épülettervezést.

Ausztriában és Svájcban újra épülnek vályogházak, az elmúlt években kiterjedt technológia épült a vályogépítészet köré. Ádám ezt ismerheti meg egy osztrák irodában, hogy tudását később itthon kamatoztathassa.

A vályogépítészet magyarországi népszerűsítésének érdekében pedig szerepel a tervei között egy, a hagyományos építőanyagokkal megépült, innovatív megoldásokat bemutató tananyag összeállítása az építészoktatás számára.

S hogy miért éppen a vályogépítészet iránt kötelezte el magát?

- Ez egy régi idők óta használt természetes építőanyag, ami kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: környezetbarát, emberközeli, hőszigetelés nélkül élhető klímát biztosít, lélegezteti a házat. Megfelelő alkalmazása sokat javítana a mai, rossz irányba formálódó faluképeken, feledésbe merülő helyi hagyományokat eleveníthetne fel - válaszolta. Hozzátette: - A vályog használatát szeretném elterjeszteni. A földi anyag használatával vissza lehet nyúlni a népi építészethez, de korszerű formák is megvalósíthatók vele.

Ádám halkan megjegyezte: reméli, hogy egyszer az apátsági pálinkafőzde is megvalósul tervei alapján.

Díjak: Mózes Ádám hallgatótársaival együtt 2008-ban a "Szabadidőcentrum - ötletpályázat Győr, Somos" első díját nyerte el. 2010-ben-az "Utazás 2010 Expo pavilon Győr számára" pályázata a harmadik helyezést kapta, a Magyar Nemzeti Galéria fogadótermeinek megtervezésével és az "Át a falon" című ötletével pedig második lett. Tagja volt az egri Bárány-uszoda felújítására tervet benyújtó csapatnak is, a második helyen végeztek.

 

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00