Jóval többet ad, mint egy könyvtár

Hangulatos médiaboxok. Személyes kutató- , és csoportos tanulószobák. Kétszázötven számítógépes munkaállomás. Gyermekkuckó. Közösségi tér, egyedi bútorokkal. És természetesen háromszázezer kötet a polcokon.  A Széchenyi István Egyetem Minősített Központi Könyvtárában vagyunk. Lenyűgöző hely, nem véletlenül lett sok hallgató és oktató kedvenc birodalma a campuson.

Győr, 2018. február 1. - SZEhírek

Mitől más egy egyetemi könyvtár, mint egy klasszikus bibliotéka? Először is attól, hogy akik ide jönnek, elsősorban persze a hallgatók, a mindenki által ismert alapszolgáltatásokon kívül könyvtárhasználati képzést is kaphatnak magyarul és angol nyelven egyaránt. Hogyan lehet kezelni óriási adatbázisokat? Milyen módszerrel tudjuk kinyerni az internet végtelen adattengeréből azokat a releváns információkat, amikre igazán szükségünk van? Ezekre a kérdésekre nagy utakat bejárva szinte mindannyian keressük a válaszokat a digitális világban.  Pedig nem kellene messzire menni. Az egyetemi könyvtár munkatársai hozzásegítik olvasóikat a megoldáshoz. Sokaknak a Google a barátjuk, de nem tudják, hogyan kell a katalógusokban keresni. És talán abban is bizonytalanok, hogyan lehet jogszerűen hivatkozni egy szakirodalomra. Ezek is a képzés részei.

 

A központi könyvtár igazgatója, Figula Anikó és tizenhat munkatársa 300 ezer kötettel várja az olvasókat.


„Teljesen nyilvános könyvtár vagyunk. Beiratkozott olvasóink nemcsak egyetemi polgárok. Győrből, a régióból, az ország távolabbi vidékeiről és még Szlovákiából is sokan betérnek hozzánk. A külsősöknek ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtjuk, mint a hallgatóinknak és az oktatóknak” – mondja az egyetemi könyvtár igazgatója.  Figula Anikó egész pályafutása a könyvtáros hivatásról szól, világéletében a könyvek és az emberek között szeretett volna lenni. Az egyetemi könyvtárban naponta átlagosan ezer olvasóval találkozhat. Igen, ez azt jelenti, hogy évente 320 ezren látogatnak a Széchenyi István Egyetem Minősített Központi Könyvtárába. 11-12 ezer beiratkozott olvasójuk 300 ezer kötet közül válogathat a négyszintes, 4500 négyzetméter alapterületű, impozáns épületben. Kutató- és tanulószobák, médiaboxok, számítógépes munkaállomások állnak a rendelkezésére.

Mitől más még egy egyetemi könyvtár? Másodszor is attól, hogy információbróker szolgáltatást és iparjog védelmi tanácsadást is ad partnereinek, olvasóinak. Az előbbit elsősorban cégek veszik igénybe. Versenytárs és témafigyelést nyújtanak, trendeket állítanak fel egyedi kérésekre a könyvtár szakértő információbrókerei. Az iparjog védelmi tanácsadás pedig főként az egyetem oktatóinak, kutatóinak szól. A Szellemi Tulajdonvédelmi Hivatal kihelyezett információs pontjaként nekik például a szabadalmaztatási eljárásokban segítenek.  

 

Tizenöt, egyszemélyes kutatószoba, hat médiabox és 250 számítógépes munkaállomás áll a látogatók rendelkezésére a négyemeletes, 4500 négyzetméter alapterületű könyvtárban.


„Az is egyedivé tesz bennünket, hogy olyan értékes adatbázisokra fizetünk elő, amik lefedik az egyetem teljes képzési kínálatát az egészségügytől az agrárszférán át az energiaszektorig. Szakmai munkánk nagyon fontos része a Magyar Tudományos Művek tárának gondozása. A nemzeti publikációs adatbázisban az egyetem oktatóinak, kutatóinak publikációs adatait „gondozzuk”.  Hangsúlyos mérőszámot jelent ugyanis, hogy egy felsőoktatási intézményben mennyi tudományos mű születik. A Széchenyi Egyetem előkelő helyen szerepel ebben a rangsorban. Sok oktatónk publikál világhírű adatbázisokban megjelenő Q1-es külföldi szakfolyóiratokban. A tudományos művek tárában a kutatóink láthatják azt is, hogy kik és mikor hivatkoztak munkásságukra, publikációikra. Rengeteg munkánk van ebben, de az egyetemi polgárság elismerését élvezzük érte” – sorolja a különleges szolgáltatásokat Figula Anikó.   

A Széchenyi Egyetem Központi Könyvtára tavaly elnyerte a Minősített Könyvtár címet. Ez az elismerés is jelzi, hogy a könyvtár tizenhat munkatársa kiemelkedő szakmai munkát végez. Ahogy egyébként az Apáczai-, az agrár- és a jogi kar nyolc könyvtárosa is.

A könyvtárigazgató aztán késő esténként, egy-egy nehéz nap után hazatérve milyen könyvet is vesz le otthon a polcról? „Ha teljesen kivagyok, Rejtő Jenő után nyúlok. Nagyon jól kikapcsol. Ha hiszi, ha nem, most éppen Verne Kétévi vakációja van soron. Minden nyáron újra és újra elolvasom, kedvenc könyvem a Volt egy farmom Afrikában. Egyébként is szeretem a klasszikusokat. Shaw-tól az Oroszlánkölyköket például. Ugyanígy Mikszáthot, Jókait, Móriczot. A maiak közül pedig Fábián Jankát. Minden könyvét olvastam már” – mondja Figula Anikó, és búcsúzóul kéri, hogy a második emeleti teraszról vessünk egy pillantást a fogadótérre. Innen a legszebb a könyvtár. Még korán reggel van, de hamar benépesülnek a szintek. A nyitva tartást is a hallgatók életritmusához igazították. Naponta este hétig fogadják szeretett olvasóikat.

 

Ahonnan a legszebb a könyvtár. Egyedi bútorok a közösségi helyként is szolgáló fogadótérben.

 

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.