Jó ajánlólevél a cégeknél a SZEnergy tagság

A Széchenyi István Egyetem hallgatói nemcsak értékes diplomát kapnak, az előadótermeken kívül is tartalmas időszakot tölthetnek el a campus falai között. A SZEnergy Team hallgatói csapatvezetője, Pusztai Zoltán már középiskolásként belekóstolhatott a Széchenyis életérzésbe.

Győr, 2018. január 30. - SZEhírek

Az alternatív járművek kutatásával, fejlesztésével, építésével és versenyeztetésével foglalkozó hallgatói csapatot szinte az egész világon ismerik már. Visszatérően felállhatnak a dobogó valamelyik fokára a Shell Eco-maraton versenyeken, ahol a legkevesebb energia felhasználásával a legmesszebbre kell jutni a saját maguk által tervezett és épített versenyautójukkal. A SZEnergy Team hallgatói csapatvezetője, Pusztai Zoltán már Jedlikes diákként bekapcsolódhatott a versenyautó fejlesztésbe.

 

Pusztai Zoltán hallgatói csapatvezető szerint a SZEnergy a csapatmunkára is megtanít és a kommunikációs készségek fejlesztésében is segíti.


„Ez egy tehetséggondozási projekt volt még 2014-ben, amit a SZEnergy Team két egyetemi mentora, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék valamint a Járműipari Kutatóközpont karolt fel. Az volt a cél, hogy a szakközépiskolásoknak megmutassák, milyen lehetőségek vannak a győri egyetemen, mivel tudnak foglalkozni a tanulmányaik mellett, hogyan tudnak jobban kiteljesedni hallgatóként. A projekt keretében bekapcsolódhattunk a SZEnergy Team munkájába. Rajtam kívül még két Révais és két Jedlikes volt csapatban. Kisebb részfeladatokat bíztak ránk, az autó egyik komponensét kellett megterveznünk. Fél éven át heti rendszerességgel belátogathattunk a Járműipari Kutatóközpontba, találkozhattunk a csapattagokkal. Kipróbálhattuk magunkat, izgalmas időszak volt” – emlékezik a kezdetekre Pusztai Zoltán.

A folytatás pedig innen már adta magát. Amikor hallgatóként belépett az egyetem kapuján, már az első nap e-mailt kapott Pup Dánieltől, a SZEnergy oktatói mentorától, hogy szeretettel várják a csapatgyűlésre. Aktív, tartalmas évek következtek, Pusztai Zoltán ez alatt a SZEnergy hallgatói csapatának vezetője lett Gombosi Mátéval együtt, aki a Jedlikben is osztálytársa volt. Ma már nemcsak részegységeket, hanem komplett versenyautókat tervez és épít az összetartó húsz-huszonöt fős hallgatói közösségben. Minden évben részt vesznek a világ legnagyobb egyetemi-főiskolai üzemanyagtakarékossági versenyén, a Shell Eco-maratonon, ahol több mint húsz országból kétszáz csapat indul. Több versenyautót építettek már, rendszeresen felállhatnak a dobogó valamelyik fokára, többszörös győztesek.

 

Idén még a SZElectricity névre hallgató, továbbfejlesztett versenyautóval indulnak, de terveik szerint jövőre már egy vadonatúj modelljük debütál.


„Aktuális versenyautónk, a SZElectricity rekordja 195km/kWh. De a megtett távolság természetesen mindig az adott időjárási helyzettől és az aktuális pályavezetéstől is függ. A SZElectricity különleges, könnyű felépítésű karbon karosszériával rendelkezik, pilóta nélkül mindössze kilencven kilogramm. A teljes elektronikai rendszere saját tervezésű, gyakorlatilag nem tartalmaz boltban megvásárolható alkatrészeket, ugyanígy a motor és a hajtáslánc is saját fejlesztés, kivitelezés, csakúgy, mint az egész futómű. Mindent mi tervezünk, gyártunk, vagy gyárttatunk, és mi is szerelünk össze. Nagyon egyedi az autó, ráadásul saját fejlesztésű telemetria rendszerrel is rendelkezik. Verseny közben a boxból élőben követhetjük a fogyasztási és egyéb adatokat. Több mint hatvan paramétert tudunk ellenőrizni, az akkumulátorok cellafeszültségétől a sebességen át az időjárási, környezeti adatokig szinte mindent. Ez adja az autó igazi különlegességét” – mondja Pusztai Zoltán, aki most diplomázott a gépészmérnök alapképzésben, és azonnal folytatja is a mesterképzéssel, emellett pedig gyakornok a Járműipari Kutatóközpontban.  

A SZElectricityvel tavaly hajszállal maradtak le a dobogóról a londoni Shell Eco-maratonon, de még így is természetesen a legjobb magyar csapat voltak. Sokaknak ugyanis már a minősités, a bekerülés is nehézségbe ütközik, és a szigorú autóépítési paramétereknek sem tud mindenki megfelelni. A SZEnergynek viszont minden évben a dobogós helyezés a célja, és már előrehaladott állapotban van a legújabb versenyautójuk, a tervek szerint jövőre azzal indulnak.

Pusztai Zoltán szerint kiváló ajánlólevél a munkaerőpiacon a SZEnergy-s tagság. Hiszen olyan előnyökhöz, tapasztalatokhoz juthatnak itt a hallgatók, amiket a cégek nagyra értékelnek. A gyakorlati tudást, a csapatban dolgozás képességét, vagy a fejlett kommunikációs készséget például. Nem csoda, hogy a 2005-ben alakult SZEnergy team nagyon sok kiváló mérnököt adott a munkaerőpiacnak, kutatómérnököket a Járműipari Kutatóközpontnak. Ezért is vonzó a Széchenyis hallgatók számára a SZEnergy Team, ahol gépész-, jármű- mechatronikai-, építő- és villamosmérnök, informatikus, gazdálkodás és menedzsment szakos, kereskedelem és marketing szakos hallgatók dolgoznak együtt oktatóikkal.

Nagyon sok hallgató, tanár munkája, egyetemi és szponzori segítség van a siker mögött, ami azon túl, hogy izgalmas, tartalmas időtöltést jelent, támogatást ad a diákoknak a karrierjükhöz is.

 

Verseny közben a SZElectricity.

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.