Jelképes pezsgőmesterré válhattak a vendéglátós hallgatók

Tenyerén hordozta a Jóisten a turizmus-vendéglátás szakos hallgatókat. Valódi élménycunami zúdult rájuk a Somló-hegy lábánál, a Kreinbacher-birtokon építészetből, irodalomból, borászatból, pezsgőkészítésből és gasztronómiából tegnap, amikor egy szakmai kiránduláson az elegáns bor- és pezsgőbirodalomba látogathattak.

Győr, 2018. február 23. – SZEhírek


Baráth Sándor előadóművészi emelkedettséggel idézte Márait és Hamvas Bélát a pincészet szentélyszerű kóstolóhelyiségében.

A Kreinbacher-birtok ingatlanegyüttesét Ekler Dezső Ybl- és Príma-díjas építész álmodta meg. A Somló-hegy lábának vonalai közé illeszkednek a különleges épületek mesterséges hullámokként. A látogatóközpont belső építészei a divatos, indusztriális, retro és hi-tech elemeket keverő einteriőrjükkel az év belső építészei lettek. A csoport borász túravezetője, Baráth Sándor pedig előadóművészi emelkedettséggel idézte Márait: „Más a helyzet a somlaival… Ez a magyar borok fejedelme… Ez a bor rábeszél. Ezt mondja, „Élj!” Ezt az egyetlen szót mondja, de olyan következetes erővel, mint a régi latin versek a nagy tanulságokat… A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából, Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben.” Aztán pedig Hamvas Bélát idézte: „Egyetemes bor nagyon kevés van - olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a SOMLAIT ajánlanám”.

A Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének hatvan fős, hallgatókból és oktatókból álló csoportja természetesen a birtok éttermének gasztronómiai művészetével, valamint a bor- és pezsgőkészítés kulisszatitkaival is megismerkedhetett, olyannyira, hogy jelképes pezsgőmesterként búcsúzhattak el a vendéglátóktól. Így vegyült tehát építészet, irodalom, mesterfokú borászat és gasztronómia a Somló-hegyi birtokon. Dr. Happ Éva tanszékvezető egyetemi docens elmondta portálunknak, hogy a turizmus-vendéglátás alapszakos hallgatók és a felsőfokú szakképzésben részt vevő diákok oktatóikkal és a Hotel Business Famulus munkatársaival egyedi, különleges vállalkozást ismerhettek meg. Pontosan az a tanszék célja, hogy az elméleti oktatás mellett a hallgatók a gyakorlattal is rendszeresen kapcsolatba kerülhessenek, elsősorban olyan cégekkel, amik piacvezetők és innovatívak.

Az egyik legkülönlegesebb helyszín a pezsgőgyártásban a degorzsálás, vagyis amikor kilövetik a seprőt a palackból.

Mit is jelent a különleges légkör a sikeres építési vállalkozó által 2002-ben alapított somlói birtokon? A Széchenyis öregdiák Kreinbacher József azt mondta az első kapavágások után, nekik nincs 150 évük arra, hogy ugyanazt a generációk óta egymásra rétegződött tudást megszerezzék, mint a franciák. Tehát a pezsgőkészítéshez jöjjön onnan a segítség, ahol ezt a legjobban művelik. Ez pedig Champagne. Felfogadta tehát ez egyik híres francia pezsgőmestert. Christian Forget azt tanácsolta neki: ha a legjobb pezsgőt akarja készíteni, ahhoz a legjobb berendezések, a legegyedibb présgépek kellenek. És a Kreinbacher-birtokon ilyenkor általában el is dől a kérdés, mert megengedhetik maguknak, hogy a beszerzési ár csak másodlagos legyen és a legfontosabb szempont mindig a kimagasló minőség maradjon.

Kreinbacherék a 750 hektáros Somlói Borvidékből jelenleg 45 hektárt birtokolnak, és 25 hektárról vásárolják fel a szőlőt. A Somló az egyetlen hegy Magyarországon, ami teljesen körbe van telepítve szőlővel. Mikroklímája és bazalttal feldúsult talaja teszi különösen alkalmassá a szőlőtermesztésre, borkészítésre. A Széchenyi-egyetemen a vendéglátás szakirányon tanuló hallgatóknak italismereti órájuk is van, így érthetően fokozott kíváncsisággal hallgatták Baráth Sándor szakavatott csoportvezetését a birtok borászati és a pezsgőkészítési részlegén. Testközelből láthatták, hogyan zajlik a degorzsálás, milyen szerepe van a tirázs- és az expedíciós likőrnek a pezsgőkészítés során. Kiderült, hogy a furmint a legalkalmasabb a pezsgőkészítésre a borvidék négy fő szőlőfajtája közül, hogy a pezsgőnek ellensége a magas alkoholfok, hogy nem érdemes otthon hosszú évekig tartogatni a megvásárolt pezsgőt, mert az úgyis csak addig fejlődik, amíg a finomseprőn tartják. Egyébként éppen a szokásos időtartam kétszereséig, tizennyolc hónapig a Kreinbacher-birtokon.

A Széchenyi-egyetem Turizmus Tanszékén éppen ennyi ideig kell még érlelődnie a tervnek, hogy mesterszakot is indíthassanak. Erre 2019 szeptemberétől lesz lehetőségük. Dr. Happ Éva elmondta, hogy a vallási- és fürdőturizmus-képzésben is szeretnének előre lépni, és a jövőben külföldi hallgatóknak nyitnak angol nyelvű képzéseket. Turizmus kutatási műhelyükben közben digitális turizmus kutatócsoportot hoztak létre, és a szokásos őszi, nemzetközi turizmus konferenciájuk fő témája is a digitális turizmus lesz. Mindeközben a hangsúly a gyakorlatorientált képzésen marad. Azt már Keglovich Júlia, a Famulus Business Hotel szállodavezetője tette hozzá, hogy 2007 óta elsőként segíthetik a turizmus-vendéglátás képzést a magyar felsőoktatásban oktató szállodaként, ahol a hallgatók jelenleg is a lehető leghasznosabb gyakorlati időszakot tölthetik.

Közben időről-időre emblematikus szőlőbirtokokon, különleges turisztikai vállalkozásoknál töltődhetnek fel Máraival, Hamvas Bélával, gyöngyöző pezsgővel, újragondolt gasztronómiával, hogy hamarosan maguk is a legjobb idegenforgalmi szakemberekké váljanak a Széchenyi István Egyetemen kapott tudás segítségével.  

A program egyik legnépszerűbb eleme természetesen a pezsgő- és borkóstolás volt.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.