Irány Rotterdam: újabb csodajárgányt építettek a Széchenyi-egyetem diákjai

A tavalyi járművükhöz képest közel 10 kilót sikerült lefaragniuk a győri egyetemistáknak, akik dobogós helyezésért utaznak a holland nagyvárosba. A győri SZEnergy csapat idén már hetedik alkalommal vesz részt saját tervezésű és építésű, speciális energiahatékony járművével a Shell Eco-marathon Europe versenyén, hogy újabb és újabb üzemanyag-hatékonysági technológiákat tegyen próbára.

Kétszer tértek haza aranyéremmel a győri egyetemisták
A verseny dióhéjban arról szól, hogy a diákoknak világszerte olyan járművet kell megálmodniuk és megépíteniük, amely a lehető leghosszabb távot tudja megtenni egy liter üzemanyag vagy 1 kilowattórának megfelelő energia segítségével a holland kikötővárosban. A verseny közel harminc éves múltra tekint vissza: az első megmérettetéseket az egykori Forma 1-es pályán, a Paul Ricardon rendezték, majd a németországi Lausitz betonteknőjében is próbára tették egymás tehetségét az egyetemisták. A győri diákok legnagyobb sikereiket 2008-ban és 2010-ben aratták: napelemes járművükkel kétszer is aranyéremmel tértek haza.

A kocsi jelenleg 85 kilót nyom, vagyis közel 10 kilót tudtunk faragni 2013-hoz képest
"Mindent elkövettünk, hogy csökkentsük a tavalyi fejlesztésű jármű tömegét, s növeljük a hatékonyságát. A kocsi jelenleg 85 kilót nyom, vagyis közel 10 kilót tudtunk faragni 2013-hoz képest. Az idei verseny nagy kihívása még, hogy a saját fejlesztésű motorvezérlő elektronika tökéletesen működjön" - mondta Pup Dániel csapatvezető." A tavalyi rotterdami versenyen hetedik helyen értünk célba a 32 csapatos mezőnyben olyan kategóriában, melyben először szerepeltünk.
Legfőbb célunk, hogy az új fejlesztéseink és az elektronikai rendszer versenykörülmények között is jól teljesítsen, de természetesen annak örülnénk a legjobban, ha újabb dobogós helyezéssel gazdagítanánk a Széchenyi-egyetemet" - közölte Zámbó Zoltán, a csapat pilótája. A rotterdami verseny jövő hétfőn kezdődik: a SZEnergy negyven csapat vetélkedik a minél előkelőbb helyezésért.

Megjelenés helye:
http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/irany_rotterdam_ujabb_csodajarganyt_epitettek_a_szechenyi-egyetem_diakjai/2381274/

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00