Index helyett e-leckekönyv

(Forrás: Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2008. április 14.)

Az elsők között vezeti be a győri Széchenyi István Egyetem az elektronikus leckekönyvet, amely drasztikusan csökkenti az adminisztrációt – a hallgatók és a tanárok számára is.

Búcsú a fekete borításútól
Hamarosan elbúcsúzhatnak a hallgatók az ismerős fekete borítású leckekönyvtől, heteken belül bevezetik ugyanis annak elektronikus változatát. Felmenő rendszerben kapnak új típusú indexet beiratkozáskor, amelyet azután nem is kell többé kézbe venniük, egészen a tanulmányok befejezéséig.
A lehetőség január elsejétől adott, akkor lépett ugyanis életbe az a törvénymódosítás, amely a hagyományos központi nyomtatvány helyett immár hivatalos dokumentumként fogadja el az e-leckekönyvet is. A győri egyetem az elsők között van a bevezetésében, mert bár sok intézmény érdeklődik, a legtöbben csak szeptembertől állnak át az új rendszerre. Győrben azok a hallgatók lesznek az utolsók, akik még kézhez kapják leckekönyvüket, akik a tavaszi záróvizsgára bejelentkeznek. A jegybeírás számukra még a hagyományos módon történik, a többieknek azonban már nem osztják ki a leckekönyveket. Nekik a tanulmányi osztály munkatársai fogják beragasztani a megszerzett érdemjegyeket és egyéb bejegyzéseket, hogy minden megszerzett érdemjegy rögzítve legyen. A tanulmányi és vizsgaszabályzatot már módosította az egyetem, s a szenátusa egyhangúan fogadta el az elektronikus dokumentum bevezetését.

Kisebb forgalom
Író Béla, az egyetem főtitkára szerint az újdonság bevezetésével drasztikusan, ötödére vagy akár a tizedére is csökkenhet a tanulmányi osztály forgalma.
– „Csúcsidőben", például beiratkozáskor vagy a vizsgaidőszak végén, több ezren megfordulnak itt egy nap. Volt, hogy a lépcsőn kígyózva az előző emeletig ért a sor, amikor a hallgatók egyszerre rohanták meg az irodát, s egy félperces műveletért kellett negyedórákat sorban állni. Nem kell többé a hallgatóknak és az oktatóknak nehézkesen időpontot egyeztetni az írásbeli vizsgák utáni jegybeíráshoz, a féléves aláírás bejegyzéséhez – sorolja az egyetem csaknem 12 ezer hallgatóját érintő előnyöket Író Béla. Mindössze egy aprócska hátránya van az új rendszernek: a szóbeli vizsgákon, ahol eddig a tanár egyszerűen beírta a jegyet az elé tett indexbe, mostantól előre nyomtatott bizonylatot kell kitölteni és átadni az elért eredményről.

Kérelmek is elektronikusan
Az e-leckekönyv bevezetéséhez nem volt szükség különösebb fejlesztésre, hiszen annak kiállítása és vezetése a 2000-ben bevezetett Neptun internetes informatikai rendszeren keresztül történik. Számos tennivaló, például a szakirányválasztás már most intézhető ezen keresztül, de hamarosan egy új iktatási és iratkezelő rendszer, a Poszeidon is belép a képbe. Ennek segítségével nemsokára a különböző kérelmeket is elektronikusan adhatják le a hallgatók.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.