III. Filozófusok Éjszakája!

Dátum: 2015. szeptember 24. csütörtök, 18:00
Helyszín: FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
„Lelke mélyén minden ember filozófus.”
 
Itt a III. Filozófusok Éjszakája! Várunk ismét a FILO-Pontba, ahol változatos programokkal egy aktív estét tölthetsz el a filozófia társaságában.
Programok:
 
18.00
Mi a filozófia? Ki a filozófus? 
Filozófia – Kultúra – Önkéntesség 
Bevezető gondolatok az éjszaka margójára…
 
 
18.30
Lélekfürdő
humoros és elgondolkodtató összeállítás Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból
 
Anekdotákon és sokszínű írásain keresztül elevenedik meg a két író, akiket legendás barátság fűzött össze. 
„Külsőben semmiképpen sem hasonlítottak egymásra, annál inkább lelki alkatban. Mindketten rendkívül érzelmesek, kamaszosan játékosak, konvenciómentesek...” – írta Kosztolányiné Harmos Ilona. Az esten szó esik játékról, szerelemről és halálról – ez utóbbi témához való viszonyuk szintén összefűzte a két zseniális művészt, akik műveiken keresztül is a halhatatlanságért indultak harcba. 
 
 
19.20
Élj túl, hogy segíthess!
túlélő-workshop beharangozó kis gyakorlattal
 
Bánt, amikor tehetetlenül állsz egy helyzetben, ahol segíteni kéne magadon vagy másokon? Szeretnél ezen változtatni? Szeretnél alapszintű elméleti és gyakorlati ismereteket szerezni, amelyek áthidalhatják benned ezt a tehetetlenségérzést? Ha igen, akkor gyere el és ismerj meg néhány hasznos tanácsot és technikát.
Mi kell hozzá? Akarj csapatjátékos lenni, akarj tenni másokért, embertársaidért! 
 
Szeptember 28-án indul három részes workshopunk, melyhez te is csatlakozhatsz. Bővebb információ és részletes tematika: www.ujakropolisz.hu/gyor_programgyor@ujakropolisz.hu 
 
 
20.20
Hősök régen és ma
 
Hős és szájhős a labirintusnál
rádiójátékocska egy felvonásban
 
Kosztasz Nemrosz Szkeptosz Pufield, Garfield görög unokatesója, aki a világ elsőszámú filozófusának tartja magát, és aki tavaly már belekotnyeleskedett a filozófuslakomába, most visszatért, hogy elmesélje nyári élményeit. Idén hazájában nyaralt, ahol Thészeusszal, a híres hőssel nézték meg együtt a labirintust… Thészeusz belülről, Pufield azonban csupán kívülről. Mert hát ő is ott állt a labirintus bejáratánál, és majdnem be is ment, így majdnem legyőzte Minótauroszt, és majdnem hőssé vált. De valami nagyon fontos hiányzott belőle hozzá... 
Mi teszi hőssé az embert? Vannak-e ma is hősök, vagy csak egy majdnem világban élünk?
 
 
A hősiességről és a belső harcról
filozófiai képregény és beszélgetés
 
  • Olvastál már filozófiai képregényt? 
  • Tudtad, hogy az ősi tanítások örök értékekről szólnak, melyek néha meghökkentően modern formában is kifejezhetők?
  • Voltál már olyan döntéshelyzetben, amikor érezted, hogy mi a helyes, de nehezedre esett megtenni?
  • Olvassunk el együtt egy rövid, izgalmas és elgondolkodtató filozófiai képregényt, mely gyakorlati választ ad, és beszélgessünk a tapasztalatainkról!
 
 
21.20
Erénykerék és filo-kvízek mindenkinek
Az aktív „szünetben” – akárcsak az egész este során – lehetőség lesz filo-kvízeket kitölteni, ügyességi és logikai játékokat játszani, Erénykereket pörgetni és hozzá kapcsolódó feladatokat megoldani, na meg persze filosütit majszolni…
 
 
22.00
A varázspálca
mini animációs film és beszélgetés
 
Mit tennél, ha váratlanul egy varázspálcához jutnál, aminek ereje abban áll, hogy amire csak vágysz, azonnal megvalósul? Mi mindent kívánnál? Ebben a mini rajzfilmben hősünk épp így jár. De vajon milyen következményekkel jár mindez…? Mi teszi valóban boldoggá az embert vágyai sűrűjében? Betölthetik-e csupán a külső változások a hiányokat, amelyek lelkünkben keletkeznek? Milyen értékek vezethetnek el a lelki harmóniához?
 
 
22.30
Táncház
barokk kontratáncokat tanulhatunk, amit haladók is elkezdhetnek, és ahol a kezdők is haladhatnak.

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.