Ifjú mérnökök Forma-1-es versenye

Harminckilenc fiatal mérnökökből, fejlesztőkből álló csapat, a jövő autóiparának vélhetően meghatározó szereplői saját fejlesztésű versenyautóikkal vívták meg negyedszer csatájukat Gönyűn, a kikötőben. A nemzeti össztermék egyötödét adó hazai autóipar, a támogatokból is láthatóan, a kormányhoz hasonlóan kiemelkedően fontosnak tartotta az eseményt.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Formula Student Hungary esemény szombati sajtótájékoztatóján kijelentette, a hazai oktatás és gazdaság, a hazai autóipar jövője szempontjából ez az egyetemisták és főiskolások között zajló verseny nagyobb fontossággal bírt, mint a Forma-1 mogyoródi futama.

Cséfalvay Zoltán, államtitkár igazát erősítette meg az a hatalmas szponzortábla, melyen a hazai és a nemzetközi autóipar legjelentősebb cégeinek neve már ott sorakozik. Az Audi Hungaria Motor Kft.-től kezdve a Knorr Bremsén át a Continentalig. A Formula Studentet, mint azt a Kisalföld kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta, nem közvetlen pénzzel, mint a szponzorok, hanem a háttér megteremtésével támogatja a minisztérium, a kormány. Hiszen számukra is fontos, hogy a K+F fejlesztésekben, amikor a felsőoktatás és az ipar együttműködik, jelentős előrelépés történjen. Mint kifejtette, 2014 és 2020 között az Európai Uniótól Magyarországnak lehívható pénzekből közel hétszázmilliárd forintot szeretnének erre a célra fordítani. Remélhetően a Formula Studenthez köthető felsőoktatási hátterek is részesülhetnek majd ebből.

Az esemény egyik legnagyobb támogatója egyébként pont az a Széchenyi István Egyetem - erről a jelen lévő új rektor, Földesi Péter is beszámolt -, amelyen az Audi segítségével már fejlesztik azt a motort, mely akár egy, de legkésőbb két év múlva egy teljesen győri Formula Student versenyautónak a lelke lehet. A hazai oktatói bázisokat a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a kecskeméti főiskola csapatai képviselték a viadalon. A gönyűi kikötő valóban Formula-szintű pályává és tesztelőhellyé változott. A közel ezer mérnök és mérnökhallgató között ott sétáltak a nagy autóipari cégek „fejvadászai", hiszen közöttük vannak azok, akik tíz év múlva ezt az iparágat meghatározhatják. De jelen volt a moszkvai műszaki egyetem külgazdasági kapcsolatokkal megbízott rektorhelyettese is, akit azért hívott meg az eseményt innovatív módon szervező X-Meditor, hogy tárgyaljanak Európa legkedveltebb Formula Student viadalának „átültetéséről" Moszkvába. A célja a szervezőknek - ezért is hoztak létre jelentős európai támogatással a Formula Student csapatok számára közösségi oldalakat -, hogy jövőre már Estern Europien Formula Student néven rendezhesse meg Győr a versenyt. Ez azt jelentené, hogy a Kelet-Európára egyre inkább fókuszáló autóipar első számú fejlesztéseket kipróbáló és azokat tesztelő viadalát rendezhetnék meg a városban.

Megjelenés helye:
IFJÚ MÉRNÖKÖK FORMA-1-ES VERSENYE
Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap
2013. augusztus 26.

Események

Széchenyi Egyetemi Napok (SZEN) 2019. április 16. - 2019. április 19.
Munkaszüneti nap (Nagypéntek) 2019. április 19.
Fiatalok IstenTisztelete 2019. április 21. 20:00 - 21:00
Networkshop 2019 konferencia 2019. április 23. - 2019. április 26.