Idén először magyar csapatok a Shell Eco-marathonon

(http://www.autoblog.hu, 2008. május 14.)

Bemutatkozott az első magyar autó, amely hozzáadott energia nélkül is képes mozogni.

Budapesten ma bemutatkozott az a két egyetemi alkotói csapat, amelyek Magyarországról elsőként indulnak a Shell Eco-marathonon, a diákok által tervezett és kivitelezett energiatakarékos járművek nagy európai erőpróbáján. A versenyben az győz, akinek járműve a legmesszebbre jut mindössze egy liternyi üzemanyaggal.

A május 22. és 24. között a dél-franciaországi Nogaróban megrendezendő 2008-as eseményre a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki Főiskola mérnökhallgatói neveztek. Ők képviselik Magyarországot először a verseny 24 éves történetében, ahol idén 25 ország mintegy 200 egyetemista és középiskolás csapata méri össze erejét - illetve járműve üzemanyag-hatékonyságát.

A győri Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének csapata, a Szenergy Team a verseny Urban Concept (városi koncepció) kategóriájában indul napelemes hajtású járművével. Ez az első magyar autó, amely hozzáadott energia nélkül is képes mozogni.

A jármű egyéb újításokkal is szolgál: a minél kisebb teljesítményfelvétel érdekében az autóiparban használt izzókat LED-ek helyettesítik, a kormánymű pedig olyan egyedi konstrukció, amely a lehető legkisebb súly mellett biztonságos és mégis egyszerű irányíthatóságot tesz lehetővé. Ezt a megoldást a csapat külön is nevezte a 2008-as Shell Eco-marathon Műszaki Innovációs Díjára.

A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karának csapata egy egészen más jellegű járművel száll ringbe, a Prototípusok kategóriában. A költségtakarékosság eredeti ötletekre sarkallta a konstruktőröket:  az autó biciklikerekeken gurul és a fékek is egy kerékpárból származnak, a mozgásról pedig egy fűkaszából kölcsönvett, átalakított, benzin hajtotta motor gondoskodik. A háromkerekű elrendezés kicsit különös külcsínt kölcsönöz a járműnek, de nagyban javítja a súly-teljesítmény arányt.

"A Shell Eco-marathon program most, 24. évében egyike a világ legismertebb, a fenntartható mobilitás érdekében tett erőfeszítéseinek, és évről évre több résztvevőt vonz a világ minden tájáról" - hangsúlyozta Varga István, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke. "Őszinte örömömre szolgál, hogy immár a nagy múltú magyar mérnökképzés is képviselteti magát a műszaki felsőoktatás e jelentős európai seregszemléjén".

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.