Idegen nyelvi közösségi teret alkotnak

Már hosszú évekkel ezelőtt megjósolta, hogy a magyar egyetemek fenntarthatóságához idegen nyelven tartandó képzésekre is nagy szükség lesz. Igaza lett. Győrben az elmúlt időszakban sok egyetemi oktató járt angol nyelvi kurzusaikra, hogy felkészülten fogadhassa a külföldi hallgatókat. Dr. PhD Csendes Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának vezetője maga is az élethosszig tartó nyelvtanulás híve. 

Győr. 2018. 01. 23. – SZEhírek

„Végérvényesen elmúlt az az időszak a felsőoktatásban, amikor a testnevelő tanárral és a könyvtárossal együtt a nyelvtanár is a megtűrt kategóriába tartozott. Rengeteget változott a világ, úgy érzem, mára az egyetem egyik legfontosabb szervezeti egysége lettünk. A nyelvtanulással, nyelvtudással párhuzamosan a nyelvtanárok szerepe is felértékelődött” – mondja Csendes Ferenc egyetemi docens.

„Az új közösségi térben a város felé is szeretne majd nyitni az Idegen Nyelvi Oktatási Központ” – mondja Dr. Csendes Ferenc.

 Az Idegen Nyelvi Oktatási Központban szerdánként, négy-négyórás blokkokban tartanak angol nyelvű fejlesztési kurzusokat az oktatóknak. Péntekenként, ugyancsak négy órában módszertani angolt hirdettek. „Az Academic English kurzusokon az egyetemi oktatóterem nyelvét fejleszthetik, az adott szakirányhoz igazodva kapnak szaknyelvi kompetenciafejlesztést a résztvevők. Az elmúlt két évben 127 egyetemi oktató járt hozzánk ilyen angol kurzusokra, és erre nagyon büszke vagyok” – mondja Csendes Ferenc, hozzátéve, hogy az idegen nyelvű publikációk írásához is indítottak fejlesztő kurzusokat. Az Academic Writing-nak szintén jó a visszajelzése. Emellett arra is ügyelnek, hogy a megszerzett nyelvtudás az idő múlásával ne kopjon meg. Ezért az oktatók egy úgynevezett help line-on is kapcsolatot tarthatnak a nyelvtanárokkal, és ilyenkor konkrét témakörökről beszélgetnek. Nem maradtak ki a sorból természetesen az adminisztrátori munkakörben dolgozó stábtagok sem. Esetükben elsősorban az Office English-t fejlesztik.

„Mindeközben az egyetem összes szabályzatát lefordítottuk angolra, ez is nagyon sok munka volt. Nincs olyan egység már az egyetemen, amelynek ne nyújtottunk volna szolgáltatást” – összegezi az elmúlt időszak intenzív és szerteágazó aktivitásait az Idegen Nyelvi Oktatási Központ vezetője.

A közeljövő pedig a további nyitásé lehet, de már nem csak a campus falain belül, hanem a város és a világ felé is. Erre pedig ideális alkalmat teremt, ha átköltözhetnek a Gárdonyi utcai Pattantyús ingatlanba. „Ez a gyönyörű épület az idegen nyelvek közösségi terévé válhat a városban. Ahol egyrészt a központunk, és az itt dolgozó huszonnégy munkatársunk is végre méltó helyre költözhet, új otthont kaphat. Oda akkreditáltattuk az új nyelvvizsgáinkat, és a meglévőket is át fogjuk telepíteni. Nyolcféle akkreditált nyelvvizsgánk részben a hallgatóinkat, részben a térségben élőket szolgálja. Így, együttesen ez az új közösségi tér filozófiájában egy idegen nyelvi szolgáltatási híd lehet az egyetem és a város között. Segítheti azt is, hogy a középiskolások jobban fel tudjanak készülni a 2020 utáni felvételi rendszerre. És lehetővé teszi, hogy akár egy kávé mellett angolul beszélgethessenek mindazok, akik szeretnék fenntartani és fejleszteni nyelvtudásukat.  Egyetemünk oktatói és külföldi hallgatói is találkozhatnak itt, például egy-egy filmklub keretében. De miért ne szervezhetnénk még akár angol nyelvű napközit is, ahol a szülők, amíg vásárolnak, ott hagyhatják gyermekeiket” – sorolja a terveket Csendes Ferenc, aki maga is az élethosszig tartó nyelvtanulás híve, és másokat is erre bíztat.  

„A nyelvtanulást célszerű összekapcsolni a mindentudó kütyüjeinkkel, az okostelefonunkkal, laptopunkkal, amit úgyis mindig, mindenhova magunkkal viszünk.  Amikor utazunk például a vonaton, nézzünk meg egy angol nyelvű filmet, angol felirattal. Vagy rendszeresen töltsük le az érdeklődési körünkhöz, szakterületünkhöz kapcsolódó aktuális, angol nyelvű cikkeket” – javasolja a Széchenyi István Egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának vezetője, érzékeltetve, hogy angolul vagy más nyelven tanulni úgy is lehet, hogy közben új ismeretanyagokat szerezhetünk, és ki is kapcsolódhatunk.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00