Ideális helyszínt adott a győri egyetem a betonkenu kupának

Második helyen végzett a házigazda SZEnavis csapata a hetedik Magyar Mapei Betonkenu Kupán, a hétvégén. A Mosoni-Duna partján fekvő campus, a folyóra néző, hotelszintű, a csapatoknak is szállást adó kollégiumépület, a modern infrastruktúra és a szívélyes fogadtatás, a profi szervezés emlékezetes, jó versenyt biztosított a résztvevőknek.

Győr, 2018. június 25. – SZEhírek, Nyerges Csaba

A fordítós versenyszám rajt előtti pillanata a betonkenu kupán.

Az első helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építőmérnök csapata végzett, a dobogó második fokára a házigazda Széchenyi István Egyetem SZEnavis csapata állhatott fel, a harmadik pedig a kolozsvári egyetem csapata lett. A sárkányhajók versenyében az első két helyen ugyancsak a BME, illetve a Szenavis csapata, a harmadikon pedig a Frissbeton kollektívája végzett.

 

A Széchenyi István Egyetem SZEnavis csapata az idén új formát kapott hajóval.

Pollák András, a házigazda SZEnavis csapatvezezője fontos mérföldkőnek tekinti, hogy nemzetközivé vált a verseny. A kolozsváriakon túl a prágai és a kijevi egyetemről is jöttek csapatok. Magyarországról pedig a két céges csapat, a Frissbeton és a névadó Mapei gárdáján túl a BME két csapata, valamint a pécsi és a győri egyetem hallgatói versenyeztek. A résztvevők visszajelzései alapján az eddigi helyszínek közül a győri volt a legszínvonalasabb a Moson-Duna közelségének, a campus fejlett infrastruktúrájának köszönhetően. Akadt olyan csapat, amely a verseny után még egy ráadás napot is itt töltött. Az időjárásra lehetett egyedül némi panasz, de legalább nem fújt erős szél, és nem esett az eső.

 

A résztvevőkkel együtt a SZEnavis csapatvezetője, Pollák András is meghallgatta Dr. Földesi Péter és Markovich Béla köszöntőjét.

A versenyzőket a Széchenyi István Egyetem rektora, Dr. Földesi Péter, és a névadó Mapei Kft. ügyvezetője, Markovich Béla köszöntette. „Az emberiség történetében csodálatos eszközöket használtunk már arra, hogy a vízen fönnmaradjunk. A beton nagyon kevés embernek jutna erre az eszébe. Bár hozzáteszem, hogy amikor 1980-ban érettségiztem hajóépítéstanból, nekünk tétel volt a betonhajó. A beton kiváló lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljuk kreativitásunkat, a betonkenu versenyek is ezt bizonyítják. Ebben a gyönyörű környezetben minden rendelkezésre a kiváló futamokhoz ugyanúgy, ahogy a tartalmas beszélgetésekhez. Hiszen a szakmában kollégaként együtt fogtok dolgozni, a szakma jövője pedig azon is múlik, hogy a benne dolgozó közösség mennyire ismeri egymást” – fordult a résztvevőkhöz Dr. Földesi Péter.

A SZEnavis méterenként 19,5 kilogrammos hajója csaknem hat méter hosszú volt. Az egymást követő futamokban a SZEnavis színeiben László Gabriella, Kulcsár Dorina, Mihalcsik András, Baranyai Gusztáv, L. Nagy Dániel versenyeztek az idén teljesen új formát, kivitelezést kapott hajóval. Az ötödik, úgynevezett fordítós futamban András és Dániel lapátolt. Ők korábban több évig hobbi szinten együtt kenuztak a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesületnél. Úgy értékelték, hogy a hajó az egyenesben jól ment, egyedül a fordulás volt nehéz, ezért jövőre szerintük kicsit rövidebb és még könnyebb hajót kell majd építeni. Egy év múlva a tervek szerint a németországi versenyen indul a SZEnavis. „Valóban meg kell találnunk a legjobb kompromisszumot, hogy a hajó az egyenesben is jól húzzon, ugyanakkor a fordulókat is könnyen vegye” – mondta Pollák András, aki természetesen joggal büszke csapata teljesítményére ugyanúgy, mint a szervezés színvonalára és a résztvevők elismerő visszajelzéseire.

 

Mihalcsik András és L. Nagy Dániel a fordítós verseny befutója után.

 

A csapatok betonhidakat is építettek. A legjobb szerkezet fél tonnát is ebírt.

 

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.