Hőszigetelés uniós forrásból

(forrás: www.hírcity.hu, 2009.06.09.)


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP pályázatára beadott sikeres szakmai terv alapján folytatódik a győri Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégium épületeinek utólagos, környezetbarát hőszigetelése.  
A 92 milliós beruházásból az uniós támogatás összege 46 millió Ft, 23 millió Ft-ot az egyetem fizet, s ugyanennyi származik a kollégista hallgatók által havonta befizetett fejlesztési hozzájárulásból.
A beruházás 2009. június 8-án indult, s a tervek szerint 2009. október 16-án fejeződik be. Mivel a kollégisták túlnyomó többsége nyári szünetét nem a kollégiumban tölti, a kivitelezés a nyári időszakban kevésbé zavarja a hallgatók és az egyetem életét. A szeptemberi tanévkezdés után a kisebb kényelmetlenségekkel járó munkák, így a festés következik.
A Széchenyi István Egyetem kollégiumai Magyarországon a legolcsóbb felsőoktatási lakhatási lehetőséget kínálják a kollégistáknak. Ezt a mérsékelt szolgáltatási árat a győri egyetem hosszabb távon is érvényesíteni kívánja. Havonta 7.500 Ft a fizetendő díj, s ez már 2.000 Ft fejlesztési hozzájárulást is tartalmaz. A széles sávú internet szolgáltatás félévenként 5.000 Ft-ba kerül, a kábeltévé költségét a kollégiumi díjban fizetik meg a hallgatók. A fejlesztési hozzájárulást – amelynek évi nagysága a Hegedűs Gyula Kollégium esetében meghaladja a 20 millió Ft-ot – a kollégisták véleményének kikérése után a lakhatási szolgáltatások minőségének javítására használják fel.
A kollégium három épületének hőszigetelését 13.500 négyzetméter felületen 10 illetve 4 cm vastag lapokkal végzik. Két épületrészen az épületek függönyfalait 2007-ben már hőszigetelték, s a homlokzati felületek burkolása is részben megtörtént.
A panelelemek közti hézagokat hőszigetelő lapokkal bélelik ki. A lapok nagy hőmegtartásúak, könnyűek, tartósak. A munkálatok a hőszigetelő lemezek felragasztásával kezdődnek. A lemezek gyulladáspontja magas, ezért biztonságosak. Felragasztásuk por alapú diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztótapasszal történik. Ennek előnye, hogy a vízzel való hígítást követően kötése oldhatatlan, szilárd és páraáteresztő, valamint anyagszükséglete sem nagy, hiszen elosztása 6 kg négyzetméterenként. A lemezeket műanyag dűbelekkel rögzítik, majd felületerősítő, feszültség kiegyenlítő üvegszál-szövet anyagú hálót helyeznek rá. A homlokzat felső síkjain tetőbádogot helyeznek majd el. Erre egy vékony vakolatot kennek, amely kiegyenlíti a felület nedvszívását, majd utolsó lépésként a diszperziós, műanyag vakolóanyagot viszik fel a falakra, amely esztétikus, időjárásálló, vízzáró és páraáteresztő.
A felújítás külső állványzatról történik, aminek eltávolítása után a rögzítési pontok helyén maradt felületek javítása következik. A kollégium külső ablakait az elmúlt években hőszigetelő üveggel ellátott műanyagra cserélték, s a mostani beruházással hatékonyabbá válik az épületek energiatakarékosabb üzemeltetése.
A hatályos környezetvédelmi szempontokat teljesítő beruházás előzetes számítások szerint éves szinten 20%-os javulást eredményez a hőteljesítményben, s az épületek valamennyi részében azonos hőmérsékleti viszonyok lesznek. A szigetelés a működési költségekben évi 8 millió forintos megtakarítást jelent. A beruházás élettartama 25 év, megtérülési ideje kb. 10-11 év.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.