Horváth Ede emlékdíj négy győri mérnök-jelöltnek

A Horváth Ede Emlékalapítvány az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták és középiskolások részére ez év tavaszán hirdette meg hatodik ösztöndíjpályázatát. A Horváth Ede Emlékdíjat a 2013. évben a Széchenyi István Egyetem négy nappali tagozatos, járműves mérnöki szakon tanuló, alap- vagy mesterképzéses hallgatója részére adományozta a kuratórium. Az egyetemisták 100 ezer Ft egyszeri ösztöndíjat, s hozzá díszoklevelet kapnak. A rangos elismerést a névadó özvegye, Horváth Edéné, Vali néni adta át tanévnyitó ünnepségen.

A felkért zsűri javaslata alapján a Horváth Ede Emlékalapítvány a győri egyetem pályázó hallgatói közül Emlékdíjat adományoz két ajkai, a helyi Bródy Imre Gimnáziumban egykor érettségizett, ma már járműmérnöki mesterszakos hallgatónak. Varga Tihamér és Vér Tamás a SZEngyne, a Formula Student csapat két meghatározó tagja. Ösztöndíjas lett a debreceni Bisits László, aki a SZEnergy, a Shell-eco Maraton versenyre járművet konstruáló csapat tagja, s a helyi Mechwarth András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolából jött Győrbe a mechatronikai mérnöki szakra tanulni. Pusztai Tamás szombathelyi, s a város Gépipari és Informatikai Középiskolájában érettségizett, s jött a győri egyetem gépészmérnöki szakára, s az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat tisztségviselője.

A győri Lukács Sándor Szakképző diákjai közül Horváth Ede Emlékdíjat kapott Cserepes Mátyás, Farkas Dávid, Pap Richárd, Tizedes Péter és Diószegi András.

Az emlékalapítvány névadója, Horváth Ede Szombathelyen, 1924. szeptember 18-án született és Győrben, 1998. szeptember 24-én hunyt el. 27 évesen lett a győri Szerszámgépgyár igazgatója. 1962-ben kinevezték a Vagongyár vezérigazgatójának, e posztot 1989-es nyugdíjazásáig töltötte be.

A Vagongyárba történt kinevezése után radikális szerkezet-átalakítást hajtott végre, szigorú minőségi követelményrendszert vezetett be. A Vagongyár fénykorában 20.000 ember napi foglalkoztatottságát irányította.

Győr városa 1986. január 15-én díszpolgárává választotta.

Forrás:
Winkler Csaba
kommunikációs titkár

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.