Végzett az első szociológus évfolyam

A szociológia alapszak 2017 óta található meg a Széchenyi István Egyetem kínálatában, s a képzés egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. Az első évfolyam tagjai a napokban teljesítették az utolsó lépcsőfokot, és tették le záróvizsgájukat.

Győr, 2020. július 11. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Hét mosolygós fiatal várakozott a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának árnyas udvarán, az Apáczai-szobor tövében a napokban. Mindannyian elégedettek lehettek, hiszen sikeresen teljesítették a záróvizsgát, amivel eldőlt, hogy megkapják szociológus oklevelüket – ezt ők mondhatják el elsőként az intézmény történetében.

A záróvizsga-bizottság tagjai középen a hallgatókkal: Böcz Tamarával, Pacsuta Fannival, Ratkovics Gabriellával, Babicz Manóval, Nagy Rékával, Kelemen Nóra Rebekával és Nagy Abigéllel.

Dr. Csizmadia Zoltán, a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék vezetője kérdésünkre kifejtette: 2017-ben indították el a szociológia alapszakot, amelynek ötlete és az akkreditáció végivitele dr. Rechnitzer János professzor nevéhez köthető. Tavaly már 18 elsőéves kezdte meg tanulmányait, s a jelentkezési adatok szerint csaknem hasonló létszám várható a szeptemberben kezdődő tanévben is. „Olyan szakkal erősítettük az egyetem társadalomtudományi képzését, amely magas tudományos presztízsű, erős elméleti orientációja mellett a gyakorlatban is jól használható, emellett jó kutatási módszertani ismereteket ad” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a szociológusokat szívesen alkalmazzák a munkaügytől az oktatáson vagy a szociális-kulturális területen át a településfejlesztésig egyaránt. A lehetséges munkaadók között így a piaci- és a közszférában megtalálható vállalkozások, önkormányzatok, szervezetek egyaránt megtalálhatók. A tanszékvezető hozzátette, hogy korábban Győrhöz legközelebb csak Budapesten és Pécsett volt szociológusképzés, a szakindítással így földrajzi értelemben is rést sikerült betölteni.

„Ha egyetemről beszélünk, akkor universitasról beszélünk, ami magában foglalja, hogy különféle tudományterületeken legyenek képzések. Közülük a társadalomtudományt is érdemes erősíteni” – ezt már dr. Róbert Péter professzor, a szociológiai szak felelőse mondta. Úgy vélekedett, hogy a szociológia nagyon jól képes kiegészíteni a gyakorlatorientáltabb közgazdaság- és neveléstudományt, amelyek ugyancsak megtalálhatók a Széchenyi István Egyetem palettáján.

A szociológia alapszakon végzettek többféle mesterszakon folytathatják tanulmányaikat az Apáczai Csere János Karon: ilyen a közösségi és civil tanulmányok, a kulturális mediátor, a regionális és környezeti gazdaságtan, valamint az emberierőforrás-tanácsadó. Az egyik frissdiplomás, a győrzámolyi Kelemen Nóra Rebeka az utóbbi mellett döntött. „Már most HR-referensként dolgozom egy multinacionális cégnél, mesterszakon ezért már ebbe az irányba szeretnék továbbtanulni. Mindehhez jó alapot jelentett a szociológia alapszak elvégzése” – fogalmazott. Évfolyamtársa, a győri Babicz Manó szintén elégedetten nyilatkozott: „Nagyon tetszett a képzés. Ez a szak végre passzolt hozzám, különösen az, ahogy a három év során tágították a látókörünket.”

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.