Végeztek az első versenymérnökök a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem élenjárónak számít a műszaki képzésekben Magyarországon. Újabb tanúbizonyságát adta ennek az intézmény, amikor két éve egyedülálló versenymérnök képzést indított. Az első évfolyam – többek között Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnokkal a soraiban – a napokban vette át diplomáját.

2021. január 29. – Hancz Gábor, SZEhírek

Különleges pillanatok helyszíne volt a Széchenyi István Egyetem Belsőégésű Motorok Tanszékének aulája: átvette oklevelét az a tizenegy hallgató, aki elvégezte a 2019-ben indított integrált motorkerékpár- és versenyszakmérnök-képzést. Többségük a Magyar Motorkerékpár Technikum és Szakképző Iskola (MAMI) köré csoportosult szakembergárdából került ki. Ez az egyetlen olyan oktatási program nemcsak hazánkban, hanem Közép-Európában is, amely kifejezetten a technikai sport számára képez szakembereket.

Dr. Hanula Barna, az egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja beszédében az esemény „történelmi” voltára hívta fel a figyelmet, mondván, a jelenlévők az elsők, akik versenymérnöki diplomát szereztek Magyarországon, ezen a hiánypótló, komplex szakon. A jelentős versenymérnöki múlttal rendelkező, a terület emblematikus alakjának számító oktató-kutató mindenkinek megköszönte a rengeteg befektetett munkát és a lelkes részvételt. Dr. Feszty Dániel, a Járműfejlesztési Tanszék vezetője, szakfelelős értékelésében örömmel ismertette, hogy valamennyi hallgató a maximális pontszámot kapta védésére, s ez a nívó etalonként fog szolgálni a jövőben. Hozzátette: számítanak rájuk a képzés oktatói között. „Biztos vagyok benne, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő programnak lehetünk a részesei” – hangsúlyozta.

 

A végzettek az elsők, akik versenymérnöki diplomát vehettek át Magyarországon. Fotó: Májer Csaba József

Az eseményen jelen volt Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtanácsadója, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (Hungarian Motorsport Development Agency – HUMDA) vezérigazgatója, aki úgy fogalmazott: céljuk, hogy az autó- és motorsport társadalmi hasznosságát – így az autóipari kapcsolódásokat, a mérnökképzést, az utánpótlás-nevelést – is erősítsék. Ehhez szerinte nagyon fontosak az olyan partnerek, mint a Széchenyi István Egyetem, illetve a tavaly létrejött, a szakembereknek, versenyzőknek afféle magyar motorsport-akadémiaként gyakorlati lehetőséget biztosító Hungarian Racing Engineering Team. Kiemelte, hogy ezekre az értékekre alapozva sokkal komplexebb tudást, gondolkodásmódot képes felmutatni az ország e területeken.

A büszke diplomások egyike Frecska János, a MAMI gyakorlati oktatója volt. „Amióta az eszemet tudom, motorozom, motorszereléssel foglalkozom. Rengeteg pluszt, hasznos tudást kaptam ezen a képzésen a telemetriától a futóművek beállításáig, így rendkívül elégedett vagyok” – válaszolta.

A végzettek között volt Talmácsi Gábor is, aki máig felejthetetlen bravúrt végrehajtva 2007-ben világbajnoki címet szerzett a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájában. „A motorversenyen ugyan egy ember ül a motoron, mégis csapatsportról van szó. Ez ezen a képzésen is bebizonyosodott, hiszen rengeteget tanultunk egymástól – fejtette ki kérdésünkre. – Azért jelentkeztem erre a képzésre, hogy meglévő tudásomat tovább csiszoljam, mérnökökkel dolgozhassak együtt. Közben versenyzői, csapatvezetői, csapattulajdonosi tapasztalataimat felhasználva oktattam is a futóművek, a geometriai beállítások és az ergonómia témakörökben, s a jövőben is tanítok. A szakdolgozatom témája a motorversenyzés ergonómiája volt, erre szeretnék specializálódni.”

 

Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnoknak (középen) Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtanácsadója, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (Hungarian Motorsport Development Agency – HUMDA) vezérigazgatója (balra) és dr. Hanula Barna dékán gratulált. Fotó: Májer Csaba József

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00