Változik a parkolás az egyetemnél

Utolsó üteméhez érkezett a Széchenyi István Egyetem parkolási rendszerének átalakítása: március 12-től, csütörtöktől hétköznapokon és szombaton napközben fizetni kell a várakozásért a sorompóval el nem zárt területeken. Vasár- és ünnepnapokon ingyenes marad a várakozás.

Győr, 2020. március 5. – Hancz Gábor, SZEhírek

A Széchenyi-egyetem győr-révfalui kampuszán mintegy ezer parkolóhely található. Ezek egy része sorompóval elzárt területen lévő beálló – benne egy parkolólemezzel és egy parkolóházzal –, más része pedig bárki által igénybe vehető. Dr. Kovács Zsolt, az intézmény főigazgatója elmondta: az a tapasztalat, hogy sokan hagyják autójukat az egyetem területén azok közül, akiknek napközben a belvárosban van dolguk vagy ott dolgoznak. Eközben egyre több oktató, alkalmazott és hallgató érkezik gépkocsival, akik esetenként nagyon nehezen találnak csak helyet.

Emiatt döntött az egyetem Szenátusa a parkolási rendszer átalakításáról, amelynek alapján tavaly november óta a Menedzsment Campus és a laborépület körüli részre már csak hallgatói vagy alkalmazotti kártyával lehet bejutni autóval. A változtatás utolsó üteme március 12-én, csütörtökön lép életbe. Akkortól fizetőssé válik minden olyan parkolóhely, amelyet nem véd sorompó. Zömmel az Új Tudástér épület, az egyetemi csarnok és a kollégiumok mellett találhatók ilyenek. A főigazgató hozzátette: az egyetem nyitott intézmény kíván maradni, így ezeket a helyeket továbbra is bárki használhatja, időarányos díj ellenében. Ennek összege hétköznapokon 8 és 18 óra, valamint szombaton 8 és 14 óra között óránként 200 forint, más időszakokban pedig ingyenes lesz a várakozás. Fizetni érmével, bankkártyával, valamint egy kis átfutási idő után mobiltelefonos alkalmazás segítségével is lehet majd. Az egyetemi munkatársak és hallgatók kedvezményes bérletet is válthatnak erre a területre, fél évre 2500 forintért.

A fizető parkolók üzemeltetésének lehetőségét a nyílt beszerzésen kiválasztott Győr-Szol Zrt. nyerte el, amely egyébként a városban másutt is végzi ezt a feladatot.

Dr. Kovács Zsolt arról is tájékoztatott, hogy néhány hét múlva a Hédervári út–Szövetség utca–Rónay Jácint utca kereszteződésében lévő körforgalom melletti parkolósziget szintén fizetős lesz, de ott csak rövid ideig, legfeljebb egy óráig lehet várakozni, ami csupán egyszer hosszabbítható meg. Ezzel kívánják segíteni a postára vagy a közeli bankba kocsival érkező ügyfeleket.

Jelenleg még egész nap nehéz szabad parkolóhelyet találni az Új Tudástér épületénél. Fotó: Májer Csaba József

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00