Vállalkozások bölcsője a kamara és az egyetem közös programja

Ritka dolog, hogy a különböző médiumok egy egyetemi tárgy első órájáról videós riport keretében tudósítanak, ám a Kamara a vállalkozásokért című kurzus esetében a sajtóérdeklődés nagyon is indokolt. A Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara – egyébként az országban eddig példátlan – együttműködésében indult stúdium ugyanis túlmutat önmagán: célja nem csupán a gyakorlati ismeretek átadása, hanem a Magyarországon fájóan hiányzó vállalkozói szemlélet meghonosítása a felnövekvő generációkban.

Győr, 2019. február 11. – SZEhírek, Horváth Márton

„Ne csak keress, teremts magadnak munkahelyet!” - ez lehetne a mottója a Kamara a vállalkozásokért tárgynak, amelynek első, sajtónyilvános óráját kedden tartották a megyei iparkamara Szent István úti épületének előadótermében. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen bár a többi alkalomra (köztük a médiában szintén jól exponált  záróeseményre) már a campuson belül kerül sor, szimbolikus gesztusként a félév elején a hallgatók ellátogattak a kamara székházába. Így pontosan tudják, hova kell majd menniük, ha a jövőben vállalkozóként élni szeretnének a kamara szolgáltatásaival.

Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta hallgatók, üzletemberek és kamarai vezetők előtt beszél a Kamara a vállalkozásokért című tárgy első óráján. (Fotó: Horváth Márton)

A tárgy ugyanis a kamara élő szövetébe is szervesen becsatolja a résztvevőket, ez pedig unikális, ilyen nincs máshol. Az egyetemmel közösen olyan modellt alakítottak ki, amelyet több megyei kamara is követésre méltónak tart. 2011-ben indult az első ilyen kurzus, azóta már kilencedik alkalommal hirdették meg a tárgyat. A népszerűségére jellemző, hogy a Neptun rendszerben 20 perc alatt beteltek a helyek, többször is bővíteni kellett a létszámot (jelenleg 73 fő), amely miatt az eredetileg tervezett terem helyett újat kell majd keresni, mert egyszerűen kinőtték. Mint hallottuk, a tárgy jó híre szájhagyomány útján is terjed, egymásnak is ajánlják a hallgatók.

A siker oka a tárgy különleges tematikájában keresendő. Mint ahogy a tárgy oktatója, Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta elmondta, az órák roppant gyakorlatiasak, így a hallgatók rendkívül élvezik a közös munkát. „A tárgy során a hallgatók megismerkedhetnek a kamarai rendszerrel és a kamara szolgáltatásaival, a hazai kkv-szektor sajátságaival, valamint alapvető vállalkozási tudnivalókkal. Fejlesztjük kommunikációs készségeiket, tanítunk nekik prezentációs technikákat, de természetesen szó esik majd marketingről vagy éppen finanszírozási lehetőségekről is. Ezekről mind professzionális, meghívott vendégelőadók fogják őket tájékoztatni. A legfontosabb azonban, hogy a hallgatóknak csapatokat kell alkotniuk és csoportmunkában a félév végére egy olyan üzleti modellt kidolgozni, melyet a szemeszter végén szakmai zsűri előtt is bemutatnak. Lényegében el kell adni az vállalkozási ötletüket befektetőknek. Mindebben sikeres helyi cégvezetők segítik őket mentorként az egész félév során” – foglalta össze röviden a szemeszter lefolyását az egyetemi tanár, aki büszkén mesélte, nem egy vállalkozás meg is valósult már a tárgy története során.

 

Pallang Virág: „Pontosan egy évvel ezelőtt ott ültem, ahol ti. Jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozom.” (Fotó: Horváth Márton)

 „Sokan sokféle vállalkozást képzelnek el, de szeretnénk lebeszélni őket arról, ami kommersznek tűnik” – folytatja a Tanárnő. „Számos büfé, cukrászda vagy pékség szeretne nyílni. Ilyenkor meg szoktuk kérdezni, mi a versenyelőnyöd, miért pont hozzád menjenek a vásárlók. Meg kell nézni a konkurenciát, figyelni kell a piaci rést, folyamatosan összehasonlítani magad a riválisokkal. Viszonylag alacsony költségvetést kell tervezni az elejére, inkább lízingelni a berendezést vagy akár bérelni a helyet, hogy minél kevesebb legyen az esetleges veszteség, ha úgy látjuk, nem megy egy év múlva sem. Nem biztos, hogy minden vállalkozás életképes, de indíthat egy másodikat, harmadikat vagy negyediket. Ezt a mentalitást, gondolkodásmódot szeretnénk kialakítani a hallgatókban a félév során.”

És ezzel el is érkeztünk a tárgy velejéhez – hiszen ahogy a bevezetőben is írtuk, a kurzus legfőbb célja, hogy a vállalkozói attitűd csíráját elültesse a hallgatókban. Erre a mai magyar gazdasági közegben roppant nagy szükség van. A bemutatkozó mentorok is mind ezt hangsúlyozták, ki-ki saját aspektusában.

Sáhó László, az X-Holding Zrt. vezérigazgatója felolvasott egy újságcikket, miszerint a magyar fiatalok 47%-a a következő évtizedben valószínűleg nem indít saját vállalkozást és mindössze 6%-uk tartja magát kockázatvállalónak. „Én azt szeretném, hogy ez a 6% elmozduljon pozitív irányba, remélem a félév során valamilyen módon tudom ezt támogatni” -  mondta. Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy nem csak vállalkozóként, alkalmazottként is versenyezni kell, erre is felkészít ez a tárgy. „Mindig úgy kell gondolkodnotok, hogy nem számíthattok másra, csak magatokra. Ahogy a mondás tartja: csak tőled függ, hogy valamire vidd” – üzente a hallgatóknak. Végül Molnár Imre, a Pannónia Könyvvizsgáló Kft. alapító-tulajdonosa a családi vállalkozások átörökítésének akut problémájáról beszélt, amelyre szintén gyógyírt jelenthet a közös munka a hallgatókkal. „A rendszerváltás idején nagyon sok ma is működő kkv indult. Akkor még ezeket fiatalemberek vezették, ők ma már 60 évesek elmúltak, az utódlás nagy kérdés. A családból a gyerekek nem biztos, hogy vállalkozást akarnak vezetni. Nem alakul ki a vállalkozói szemlélet, nem oktatják az egyetemeken. Remélem ezen tudunk segíteni” – fogalmazta meg motivációját.

Molnár Albert, a megyei iparkamara kereskedelmi tagozatának alelnöke volt az esemény házigazdája, tőle is idézünk pár fontosabb gondolatot. „Az egyetemi lét egy nagyon hasznos elemet hordoz: ez kapcsolati tőke. Én jelen pillanatban még mindig azokból a kapcsolatokból élek, amiket a főiskolán szereztem” – hangsúlyozta és bátorította a hallgatókat, hogy ismerkedjenek és dolgozzanak együtt. „Aki vállalkozik, egyrészt bátor ember, másrészt saját maga ura. A saját álmait valósítja meg. Bízunk benne, hogy egyszer ti is vállalkozók lesztek és majd nem felejtitek el, hol nyílik a kamara ajtaja” – mondta.

 

Mérnök és közgazdászhallgatók vegyes csapatokat alkotva vállalkozási ötletek sorát fogják kidolgozni a szemeszter végéig. (Fotó: Horváth Márton)

Jól látható tehát, hogy a tárgyból mindenki profitál. Profitál az egyetem, hiszen a kamara segítségével piacképes, gyakorlatias tudást biztosít a hallgatónak. Profitál a kamara, hiszen megismerteti magát illetve szolgáltatásait a leendő vállalkozókkal. És tágabb értelemben ugyan, de profitál az ország is, hiszen konkrét gazdasági haszna lehet az itt létrejövő vállalkozásoknak; a közös munka során kiérlelődött szemlélet pedig megtermékenyítő lehet majd a jövőben. A legutóbbi szemeszterben megálmodott vállalkozásokról korábbi cikkünkből lehet bővebben tájékozódni.

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55