Üzleti SZEmle: a fokozatos javulásról szóló hírek is címlapra kerülhetnek

Üzleti SZEmle néven fontos szolgáltatás érhető el a Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára.  A januári szám megjelent az egyetem honlapján.

2021. január 26. – dr. Szigeti Cecília

„Folyamatosan zúdulnak ránk a negatív hírek a világ minden részéről: háborúk, éhínségek, természeti csapások … betegségek, tömeges elbocsátások, terrorcselekmények. Azok az újságírók, akik le nem zuhant repülőgépekről vagy tönkre nem ment termésről tudósítanának, hamar elveszítenék az állásukat. A fokozatos javulásról szóló történetek ritkán kerülnek címlapokra, pedig sok millió embert érintenek, és a hatásuk is drámai mértékű” – írta a közelmúltban elhunyt svéd tudós, Hans Rosling a „Tények könyve” című munkájában. Az Üzleti SZEmle januári számában arra a lehetetlennek tűnő feladatra vállalkoztunk, hogy megmutatjuk a válság pozitív hatásait. Jó hírekre, bizakodásra okot adó elemzési eredményekre, kedvező folyamatokra is felhívjuk az olvasóink figyelmét.

Több kutató is egyetért abban, hogy a válság hatására csökkentek a digitális transzformáció bevezetése előtt álló akadályok. Más tanulmányok alapján jelentős pozitívum, hogy a távmunka hatására kevesebb a munkahelyi ingázás, jobban össze lehet hangolni a munkát és magánéletet, szervezeti oldalról pedig hatékonyabban érheti el a vállalat a tehetségeket, innovatív folyamatokat alkalmazhat a termelékenység növelése érdekében. Más vizsgálatok szerint a  pozitív hatások között azonosítható a családi és társadalmi kohézió erősödése, az egészségügyi ellátási rendszerek hiányainak a megmutatkozása és szükséges fejlesztése, a hazai termékek és szolgáltatások iránti bizalom és kereslet növekedése, a helyi hagyományos életmód fenntartásának igénye, találmányok és innovációk megjelenése, a K+F tevékenységek bővülése, új ideológiai konstrukciók megjelenése, az erőforrások optimális kihasználására és a takarékosságra való törekvés.

Következő számunkban a válságból kivezető egyik megoldási lehetőség, a körforgásos gazdaság új kihívásainak bemutatására vállalkozunk.

Visszatérő olvasóink számára hírlevél-feliratkozási lehetőséget biztosítunk, hogy naprakészen értesüljenek az Üzleti SZEmle megjelenéséről.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00