Újabb négy egyetemi épület újul meg

Az elmúlt évtizedben csaknem 20 milliárd forintból fejlődött a Széchenyi István Egyetem. A folyamat Győrben az E épület, a jogi kar, az Apáczai Csere János Kar II. számú oktatási épülete, valamint a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub felújításával folytatódik.

Győr, 2020. május 27. – Hancz Gábor, SZEhírek

A Széchenyi István Egyetem a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. által vezetett konzorcium tagjaként 1 milliárd 820 millió forint európai uniós támogatást nyert el győri telephelyeinek energetikai fejlesztésére 2017-ben a KEHOP-5.2.2-16-2017-00110 projekt keretében. Ebből az igazgatási épület korszerűsítése már megtörtént, míg a pályázatban szereplő többi ingatlan felújítására idén és jövőre kerül sor.

Dr. Tamándl László, az egyetem pályázati irodavezetője arról tájékoztatott, hogy az E épületnél már megkezdődtek a munkálatok. Ennek során a lapos tető hő- és vízszigetelést, a homlokzatok pedig hőszigetelést kapnak. Kicserélik a külső ajtókat, ablakokat, szabályozhatóvá teszik a fűtési rendszert, s a létesítményre napelemeket helyeznek. A kivitelezés várhatóan november elejére fejeződik be.

 

Az E épület (fotó: Májer Csaba József)

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Áldozat utcai központja, az Apáczai Csere János Kar II. számú, Liszt Ferenc utca 17. szám alatti oktatási épülete, valamint a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub esetében jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban. Ezek a beruházások jövőre készülhetnek el.

 

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar épülete (fotó: Horváth Márton)

A jogi kar székhelyén az E épülettel megegyező tartalmú korszerűsítés történik azzal a különbséggel, hogy ott a tetőre már korábban szereltek fel napelemeket. A Liszt Ferenc utcai, műemléki védettséget élvező, többek között a Kasztner Janka Iskolatörténeti Kiállításnak helyet adó ingatlanon a homlokzatot teljesen újravakolják hőszigetelő vakolatrendszerrel, emellett részlegesen kőzetgyapot hőszigetelést is felhelyeznek. A nyílászárókat szintén kicserélik. Az utóbbi munkafázisra, valamint a homlokzati hőszigetelésre a Bridge-nél is sor kerül. A Mosoni-Duna-parti létesítménynél a fejlesztés része még a földszinti falak vizesedésének megakadályozása, illetve a földszintes tömb lapos tetejének vízszigetelése és burkolatcseréje.

„Mindegyik beruházás fontos célt szolgál. Közülük érdemes kiemelni az E épület, mert annak felújításával teljessé vélik a belső campus rehabilitációja – hangsúlyozta dr. Tamándl László. – Reméljük, a jövőben a még rekonstrukcióra váró ingatlanainkra is tudunk fejlesztési forrást szerezni.”

A Bridge Hallgatói és Oktatói Klub (fotó: Májer Csaba József)

Abban, hogy a projekt sikeres legyen, Kara Ákos győri országgyűlési képviselő is közreműködött, aki régóta támogatja az egyetem törekvéseit. „A mostani fejlesztések hármas előnnyel járnak. Csökken az energiafelhasználás, alacsonyabbá válnak a fenntartási költségek, miközben az épületek esztétikailag szebbek lesznek” – fejtette ki kérdésünkre.

A politikus utalt rá, hogy hasonló korszerűsítések korábban már a győri campus más épületein, az Apáczai Csere János Karon, valamint a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon is történtek.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.