Területi innovációs platform alakult

Területi Innovációs Platform (TIP) megalakításáról írtak alá nyilatkozatot a Széchenyi István Egyetemen a felsőoktatási intézmény és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviselői kedden. A cél az, hogy az innovációs képesség erősödjön a kis- és közepes vállalkozások körében.

Győr, 2019. november 20. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elkezdődött a területi innovációs platformokat bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szervezésében. Kedden – Miskolc és Debrecen után – Győrben is megalakult a TIP: a Széchenyi István Egyetem részéről dr. Földesi Péter rektor és dr. Filep Bálint kancellár, míg a hivatal részéről dr. Szabó István elnökhelyettes írta alá a dokumentumot. A platformhoz mikro-, kis- és közepes vállalkozások, nagyvállalatok, startupok, kutatóintézetek, szakmai szervezetek, kamarák és klaszterek csatlakozhatnak.

 

A Területi Innovációs Platform megalakításáról dr. Filep Bálint kancellár, dr. Földesi Péter rektor és dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese írta alá a nyilatkozatot.

Dr. Földesi Péter beszédében utalt arra, hogy az egyetem már hosszú ideje kiemelten foglalkozik az innovációval, ami a XXI. századi működési modell alapja. Ebben a rendszerben az univerzitás nem vizesárokkal, falakkal körbevett vár, hanem nyitott intézmény, amely együttműködik a várossal, a gazdasággal, a társadalommal. Ennek részét jelentik a külső tanszékek, a duális képzés, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, valamint a külsős óraadók egyaránt, akik, amelyek révén a gazdaságban felgyülemlett tudás bekerülhet az egyetem falai közé. A rektor hangsúlyozta: az egyetem küldetése az oktatáson és a kutatáson túl a társadalmi, gazdasági kötelezettségvállalás is, ami azt takarja, hogy kötelessége a társadalmi és gazdasági igényeket szolgálva működnie. Szerinte a Területi Innovációs Platform az innovációhoz az akaratot és a hitet fogja megadni.

Dr. Szabó István azt hangoztatta, hogy a területi innovációs platformokra azért van szükség, hogy Magyarország előbbre léphessen az európai innovációs rangsorban, amelyen jelenleg a 28 tagállam közül a 23. helyet foglalja el. A cél, hogy hazánk 2030-ig évente egy-egy pozíciót javítva az erős innovátorok közé kerüljön. Idézte azt az adatot, amely szerint a hazai vállalatok mintegy kétharmada nem tartja fontosnak az innovációt, miközben amelyek foglalkoznak vele, átlagosan kétszeres árbevételre tesznek szert. „Ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, hogy egy nagyon fontos komponens, a bizalom megjelenjen a rendszerben, és innovációs együttműködések jöjjenek létre. A hosszú távú cél az, hogy az innovációban érintettek száma bővüljön, ezáltal az innovációs képesség erősödjön a kis- és közepes vállalkozások körében” – hangsúlyozta.

 

Dr. Szabó István szerint a cél az, hogy az innovációs képesség erősödjön a kis- és közepes vállalkozások körében.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott: ha javulnak az innovációs mutatók, annak a hatékonyság és a termelékenység növekedése az eredménye. Úgy vélte, ezen a területen fel kell venni a kesztyűt ahhoz, hogy a magyar munkaerő itthon maradjon és ne menjen külföldre, s ebben segíthet a platform. Szerinte fontos, hogy az egyetem értse a kis- és középvállalkozásokat, a kis- és középvállalkozások pedig értsék az egyetemet, hogy úgy érezzék, nyugodtan jöhetnek ide.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00